Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A co hospitalizace? Vím, je to blbé - odloučení, ale hodně holkám to pomohlo, taky svépomocné skupiny..
Psycholog, každý týden alespoň jedno sezení a žadný na pojišťovnu, kde se musí čekat několik měsíců, a nebo hospotalizace.
@Efka2015 Jednu už má za sebou - víceméně ale jen vyšetření, jestli je ještě fyzicky v pořádku. Tady se zatím prokázaly hodnoty v normě (přestože přestala menstruovat a je zmrzlá jak ratlík s promodralými prsty). Výsledek je -2 kila za dobu pobytu v nemocnici. Myslíte zjistit, kde mají nejbližší dětskou psychiatrickou kliniku a zavolat tam? ![]()
@KiwiT Díky, zkusíme někoho takového najít. Byla u nějaké hodně mladé psycholožky a bohužel to moc nepomohlo.
Mě anorexie též potkala asi ve 13 letech.. začalo to tím, že jsem se chtěla líbit..měla jsem málo kamarádek..a kluky žádné, cítila jsem se odstrčená v kolektivu. Tak jsem začala snižovat stravu, potajnu jsem jídlo schovávala a pak vyhazovala. Z nějakých 48kg při výšce 155 cm jsem spadla na 35kg. Rodiče si nevěděli se mnou rady, tak jsem zkončila v nemocnici..při přibrání asi 2 kil za 14dní mě pustily domů..po propuštění z nemocnice jsem ještě jednou doma zkolabovala, tak jsem na 2 dny zkončila znova v hosspitalizaci. Pak už jsem si dala říct a začala zase normálně jíst. Dodnes se držím kolem 53kg při 158cm. Prosím anonym.
Držím palce aby se vám podařilo najít, mám zkušenost, že pokud si nenajde slečna důvěru k psychiatrovi nebo psychologovi, je to celkem k ničemu. Zaráží mě přístup pediatra. Hodně síly přeju, není to jednoduchý a toto už je na celý život, aby do toho nesklouzla znovu
Já tím v tomhle věku taky prošla, a jediné, co zabralo byla hrozba pediatričky hospitalizací…Dala mi ultimátum, tušįm 3 týdny + 1 kg, jinak půjdu, mamka s tím samozřejmě souhlasila. Doktorka vůbec byla přesvědčivá, detailně mi vyprávěla, jak mi vypadají vlasy, nebudu se moct hýbat a nakonec zůstanu připoutaná na lůžko a všechno mě bude strašně bolet…Zabralo to
. Zkuste změnit doktory, Divím se, že to někdo ignoruje, zvlášť v dnešní„informované“ době ![]()
Tak psycholog, který dá na slib anorektičky, že už nebude držet dietu, ještě evidentně s žádnou anorektičkou nepracoval… tam opravdu sliby nefungují…
Záleží odkud jste. Za jihomoravský kraj můžu doporučit psychiatrickou kliniku fakultní nemocnice v Brně - bohunicích, mají přímo program pro poruchy příjmu potravy. A hezky hospitalizaci a pak ambulantně.
Jinak hledat psychologa, který ví, o čem ta problematika je. Ideálně takového, který spolupracuje s lůžkovým zařízením pro PPP.
Ahoj
Dcera, když začala blbnout (v cca 9 letech) a i když je hubená, tak zničeho nic začla snižovat dávky jídla, tak jsem ji na kompu ukázala fotky anorektiček. Popsala jsem ji, že se ji zkazí zuby, vypadají vlasy a že nakonec umře. Ano, řekla jsem ji, že většina těch škaredě vyschlých dívek na těch fotkách je po smrti. A až do konce si myslely ( i když to nemusí být pravda), že jsou tlusté.
Zbralo to. I na její kamarádku, která taky tvrdila, že musí zhubnout, že je tlustá.
Nevím, v které hlavičce se to zrodilo, ale ani jedna nemá ani trošku špíčku. Obě závodně tančí.
Je možné, že holky jen blbly. Ale taky je možné, že se mi podařilo včas podchytit začínající anorexii.
Dcerka je sice stále hubená, ale romálně jí. Naštěstí. Takové „nápady“ ji chytly 2×. Potom už ne. Tak snad to už nepřijde.
Prosím o anonym
Mám kamarádku, kterou to chytlo v 18. Dopracovala to do špitáku na jip, pak normální pokoj, kde ovšem jídlo chodila splachovat do záchodu. Nakonec se dostala na blázinec, odkzd si jí rodiče vzali do dvou dnů domů. Protože tam být nechtěla a oni nemohli žít s pocitem, že je jejich dcera na blázinci. Dneska je jí 23 a historie se opakuje. Nikdy to nebylo lepší. Takže tady asi fakt platí jak zde už někdo psal odloučení…
A nezkouseli jste anabell.cz ? Je to neziskovka, minimalne by vam meli zprostredkovat kontakt na odborniky a maj i krizovou linku, tak tam zavolej.
Možná i změna pediatra není od věci, když se k tomu staví takto laxně. Co rodiče, není možné zavést nějaký „přísnější režim“? Dohlížet nad jídlem dítěte, být trošku striktnější? Jasně holka si najde způsob jak se jídla zbavit, ale alespoň nějaký důkladný hovor. Popř. zavolat na dětskou psychiatrii a zkusit léčbu nějak ambulantně. Pokud tam už je ztráta menses, tak tělo samozřejmě jede na rezervy a nezvládá normálně fungovat. Anorexie v dospívání je vůbec nejnebezpečnější protože se dítě vyvíjí… Takže by to možná chtělo nějaký striktnější zásah, např. i ze strany rodičů…
Máme v širší rodině 14letou anorektičku a nějak si s ní nevíme rady. Během 7 měsíců zhubla už 12 kilo a z původních 50 kg/155 cm má nyní 38 kg. Bohužel se její stav zdá závažný asi víc nám než lékařům, a přestože jde její váha pořád dolů, nic pořádného se neděje. Pediatr i psycholog jí domluvili a dali na její slib, že už přestane držet diety. To ale očividně k ničemu nevede
Kam se tedy obrátit, aby jí opravdu pomohli? Psychiatři mají dlouhé čekací doby a ona by asi potřebovala okamžitý stálý dohled a hlavně „napravit hlavu“. Na jaké oddělení se tedy obrátit? Vezmou ji někam i bez doporučení pediatra?
Prosím o zachování anonymu - pro rodinu citlivé téma.