Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
v těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku léčenou pouze dietou. Fakt jsem byla důsledná a držela jsem se na uzdě. Po porodu mi snad ještě jednou nabrali krev na cukr, ale vlastně ani nevím jak dopadl výsledek. Úplně jsem to hodila za hlavu a nešla ani na diabetologii.
Poslední dobou jsem jako utržená z řetězu. Nemůžu se odtrhnout od sladkého. Láduju snad už jen cukry. Teď jsem si vzpomněla na tu cukrovku a říkám si jestli bych to neměla nějak kontrolovat. Můžete mi napsat jestli to nějak řešíte?
Dík Věra.
Ahojky,
mě do propouštěcí zprávy z porodnice napsali, že mě má doktor za půl roku poslat na kontrolu.
Jinak pokud by tvoje kontrolní odběry dopadly po porodu špatně, tak by ti to určitě řekli a nějak by to řešili, takže bylo asi vše OK.
Baru ![]()
Já měla těhucukrovku u prvního, taky řešenou jen dietou. Po porodu přesně ja ty, začala jsem se ládovat jak utržená ze řetězu
a na kontrolu p půl roce jsem ani nešla, páč jsem předpokládala, že brzy otěhotním znovu a pošlou mě tam stejně. A taky že jo, ve druhém těhu jsem začaa preventivně držet dietu už od začátku a když jsem šla ve 30tt na test, byl jen hraniční, ani mě neposílali do poradny. takže se přidávám k názoru, že těhucukrovka je jen v těhu, nicméně kdybys byla jak utržená ze řetězu
(to je prima termín) trvale, tak by se z toho zřejmě normální cukrovka vyvinout mohla
Makýš a Tygříci
Ahojka,
já jsem měla jít na kontrolu na diabetologii po ukončení 6tinedělí … no měla. Měřím si cukr doma sama, a mám ho v pořádku i když sežeru 2 tatranky naráz.Mám výhodu že máme glukometr doma - přítel je diabetik. Těhu cukrovka se porodem má srovnat. Ale pokud chceš mít klid, tak si na kontrolu skoč. Jinak se cukrovka taky vyznačuje velkou žízní, neustálím chozením na malou, únavou, a přítele strašně boleli holeně a jeho bráchu záda - než jim na to přišli.
Jen tak mimochodem - cukrovka vzniká z mnoha faktorů, a ne jen z toho že jíš hodně sladkého. To já sladký přímo žeru, a dřív mi stačila sušenka za týden ![]()
Andělka
Jé, jste hodné, děkuju za odpovědi, ale já jsem spíš myslela jestli měníte nějak stravovací návyky v souvislosti s pravděpodobností získání normální cukrovky. Mě tak informoval gynekolog, že těhostenská cukrovka je jasná indície k tomu, že jednou cukrovkářka budu. Docela tomu věřím, máme k tomu rodovou dispozici. Proto jsem chtěla vědět jesli jste k sobě zoodpovědnější než já a co bych tak mohla začít preventivně dělat. Asi bych mohla zajít na tu diabetologii, ale víte jak to je s prckem, tak zkouším hlas lidu.
Dík Věra
Ja vlastne neviem, či som mala cukrovku
, gynekológ to tak neevidoval, ale diabetologička asi áno
, chodila som na kontroly, raz za čas merala cukor.. Ani diétu som nemala predpísanú, držala som ju tak nejak sama od seba.
Na kontrolu som mala ísť po skončení kojenia, keďže ešte kojím a asi dlho budem
, tak neviem, ako na tom som. Ale mala som istý čas pocit, že je mi nejak viac na houby, tak som si navrávala, že to je možno cukrovka. Mala som doma nejaké testovacie prúžky na moč, otestovala som sa a v moči žiaden cukor
.
Ono je to fakt, že keď žena má tehotenskú cukrovku, je oveľa väčšia šanca, že za nejakých 10-20 rokov bude mať cukrovku (tuším) druhého typu. Prevencia je asi taká ako u ostatných ľudí - hlavne si strážiť hmotnosť, takže asi by sa človek nemal pchať sladkým kvôli hmotnosti, nie preto, že zo sladkého je cukrovka
.
Rozeta + Bambi 5r. + Krištofko 22m.
Ahoj,
presne tak, z tehu cukrovky se muze vyvinout cukrovka (vetsinou) 2.typu, coz znamena, ze telo si sice vytvari inzulin, ale je na nej spatna odezva.
Urcite nicemu neublizis, kdyz se budes trosku „krotit“, hlavne moc nepribrat na vaze, protoze pokud jsou geneticky predpoklady, tohle tomu jenom pomuze. Je to trochu slozitejsi, nez to pisu ![]()
To, ze mas chut na sladky spis souvisi se zivotni situaci, ja se pri kojeni mohla po sladkym taky umlatit ![]()
No a pokud budes jist hodne sladky (ale nejen), budes hubnout a porad pit, hned utikej k dr.!