Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla bych se vás ještě zeptat, jak uspáváte svoje mimi. Já po koupání nakrmím a u toho Pepi usne. Někde jsem četla že není dobré když usínají u krmení, plně kojím. Jak jste na tom vy?
Dík,
Renys
Ahoj,
mě malej usne taky u prsa
. Na jedné ruce by se dalo spočítat, kdy usnul sám a nebo na baloně. Tohle neřeš. Hlavně, že je mimi zdravé a prospívá. Malej spí s náma v posteli, protože jí milionkrát za noc. Četla jsem, že to není dobrý krmit takto v leže a pořád, že se to mlíko nestačí trávit. A nic se nestalo. Žádné problémy s bříškem. Každé ráno to stejné - nádherně usměvavé miminko ![]()
i.
Ahoj Renys,
to je přesně náš případ, akorát, že Elišce je už 7 měsíců! Večer po kaši jí kojím už v ložnici, tak do deseti minut při kojení usne, takže ji položím do postýlky a spí. Sice se pak za hodinu, někdy za dvě vzbudí, zase kojíme a pak spí, šup do postýlky. bohužel v noci už v postýlce být nechce, takže je se mnou. A přes den spí dvakrát, právě teď usnula při kojení a je venku v kočáru a po polívce se opět kojí a zase usne a jde do kočáru. Někdy takhle přes den při jídle neusne, tak jí dám do kočáru a vozím chvilku. Jelikož nemáme dudlík, tak si ho vlastně dělá ze mně, ale když má dopoledne spát a oblékám jí až po kojení, tak se probere a pak je dřina jí zase uspat. Takže kojíme v mikince a čepici a potom jí jen venku položím. Já vím, je to asi všechno špatně, ale jak jí přimět, aby při kojení neusnula, že? Vlastně mi to ani nevadí, synovi je 6 a večer usínal taky při kojení(teda ne teď, ale do 18 měsíců). Určitě chci kojit co nejdéle, takže mi to fakt nevadí. Jsem zvědavá, jaké na to budou názory od ostatních.
Andrea
Ahojky zatím plně kojím a tak v šest koupem a pak po sedmé je bambulíček unavený a tak ho normálně dám do postýlky a dudlík do pusy a tak do 20 min.někdy i dřív sám usíná jen mu kontroluji ten dudu,protože když ho nemá tak si cucá prstíky a to nechci to se špatně odnaučuje,ale dudlík pak až příjde čas vyhodíme.páček J.
My máme doma miminko 3 týdny staré a taky usíná zá:,–(ně u prsa ![]()
Navíc mi připadá, že se na jídlo budí čím dál častěji, místo naopak
Tak nevím, jestli nás zkouší, nebo jestli mám slabé mléko, nebo z něj bude malý Otesánek
![]()
Renys spravne je to co vyhovuje MATKE A DIETATU, takze v klude, ked to neobtazuje teba a babu to vyhoduje, tak kludne uspavaj kojenim.
Co ja by som za to dala!! Mne syn pri kojeni nezaspaval, museli sme s nim skakat na balone, aby zaspal.
Preto sme to v 4m zacali riesit tak, ze pri kojeni sa skludnil, potom sme ho dali do postielky, dali mu tam moje tricko z ktoreho citil mliecko, pustili mu hudbu a nechali ho tak. Ked plakal, tak sme ho normalne vybrali, ponosili, ukludnili, ubezpecili, ze tam sme a zase dali do postielky, (opakovali sme to viac krat) vzdy nakoniec bez placu zaspal.
Postupom casu sa to naucil a stacilo ho dat do postielky, cas potrebny na nasu asistenciu sa skracoval a skracova, az nebolo treba mu tam asistovat (trvalo to asi 2 tyzdne).
Bola kriza v 7m ked zacal lozit a staval sa v postielke, budilo ho to, to sme zase museli zmenit strategiu a uspavat ho pridrzanim v lahu, a hladkanim po chrbatiku, trasnim zadocka.
Od roka zaspaval zase uplne sam, od 15-16m pred spanim uz nekojim, a zaspi sam.
Ale co je najdolezitejsie NIKDY NAM SAMOSTANE ZASPAVANIA NESPOSOBILO NEBUDENIE SA V NOCI!!!
Takze to, co tvrdia mudre knizky, ze ked nie je zavisly na uspavani pred spanim, sposobi, ze sa bude vediet sam v noci uspat u nas nefunguje.
Ale aktualne sa budi max 1 krat, takze sa to da a odbural si to casom sam.
takze tolko nasa skusenost.
Petula v 3 tyzdnoch je rastovy spurt, takze sa moze budit castejsie to iste v 6 tyzdnoch, 3m a 6m.
Slabe mlieko je mytus, deti sa proste budia a cim su starsie tak ovykle castejsie, chyba im mama, viac si uvedomuju, ze nie su s nou. L. s nami spaval asi do roka, potom sa rozhodol, ze bude v postielke, vsetko nenasilne a zo dna na den. Tiez boli doby, ze som kojila v noci po hodine. Dnes kojim max raz, tiez to prislo same. tak drzim palce, aby sa to u vas skludnilo.
Teraz som citala v dieta a ja, ze este 50% batoliat od 1-3 rokov sa v noci budi a ze je to normalne, co potom take mala miminecko
to este moze mat aj chaos v tom kedy je den a noc, syn v tom veku bol hore v noci kludne aj 3h a chcel spolocnost. ![]()
Ahoj Renys,
já bych tohle vůbec neřešila, buď ráda, že Ti mimi usíná samo i když u prsu…My jsme museli celé první 3 měsíce nosit ve vaku, hopsat na míči nebo houpat na ruce aby Jiříček vůbec zabral a každý večer to trvalo minimálně do 9, než usnul (někdy i do půl 11)
.
Berča
Ahojky,
Hanys taky usínal u prsu. Přešlo ho to asi v šesti měsících - to po kojení ještě brebentil - asi mi vykládal zážitky. Pak usínal přitulený ke mně, časem se držel jen za ruku, pak mu stačilo, že jsem v místnosti a co jsme mu udělali samostatný pokojíček (zhruba před měsícem) usíná tak, že kojíme, pohádka, písnička, zamává mi a já odcházím. Nic nelámej přes koleno a ono to pude samo.
Jana
Ahoj holky,
děkuju za vaše názory, tak je to fajn, bála jsem se že se třeba nenaučí později usínat sám. Takké bych chtěla kojit co nejdéle, tak snad to půjde.
Dík.
Hm, to je jak u nás, ale malýmu táhne na rok ![]()
Jsem zvědavá, jestli se vůbec někdy naučí spát sám…chjo
Kojení a tělesné blízkosti zdar!
![]()
NiKi
Ahoj Renys,
mam sestimesicni holcicku. Donedavna usinala za:,–(ne u prsa. Zhruba od jednoho mesice to ale delame tak, ze je s nama vecer v obyvaku, lezi na gauci, kouka na nas a hraje si a kdyz vidim, ze je unavena, tak si ji pritulim a ona usne. Driv usinala spolecne s kojenim, ted uz i bez kojeni. Az tak za hodinku ji prenesu do postylky. Dokonce uz usnula 2× (od narozeni
sama v postylce . Vzhledem k tomu, jake ma od narozeni problemy s usinanim i spanim, to povazujem za velky uspech
a je na tom videt, ze mimco se opravdu casem nauci tomu, co chceme ![]()
Nejsme zrovna vychovny priklad, ale aspon male uspechy mame.
hezky vecer
A.
Já musela Davídka do 8měsíců drncat v kočárku.Manžel ho většinou uhoupal na ruce,jenže to bych nezvládla,protože je to od narození pěknej cvalda.Pak se to kolem 9měsíce zlomilo.Buď si k němu lehnu a dělám,že spím,nebo teď už většinou,položím do postýlky a chvíli se ometám po předsíni aby mě viděl.Když se vzdálím,tak že mě nevidí,tak se snažím občas něčím zarachtat,aby věděl,že tam jsem.On zachvíli v pohodě usne.