Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kavulenka píše:
@smurfka no to jsem také slyšela ja třeba dcerce 15kg, 4roky dávám 5ml, ale podle mě bych mohla víc?
Podívej se dovnitř do pribalaku a rozpocitej maximální možnou dávku na den.
U syna nám to při zánětu ledvin pediatr taky vypočítal jinak než uvádí krabička. Na co malá dostala atb?
@Enicka léky nezaberou za jeden den. Musíš vydržet. Vydrž, ono se to za 1 den nezlepší. Dávej jí hodně pít.
Oni s tím moc neudělají a 39,1 není nijak závratně moc. Pokud se dá srazit, tak to je v pohodě.
@kavulenka bylo mi řečeno, že pokud má studené ruce/nohy, tak to znamená, že horečka ještě stoupá a v tu chvíli by to mohlo způsobit křeče (co je na tom pravdy, nevím). Prý nevadí léky, ale srážení zábaly, koupelí, že je rychlejší než ty léky.
Paralen/Panadol je paracetamol a Nurofen/Ibalgin je ibuprofen, proto se mohou střídat po 3-4 hodinách. Na každé dítě zabírá lépe něco jiného a u nás je i každá nemoc jiná. Osobně dávám víc Nurofen a jen v případě, že to rychle stoupá, tak střídám, ale většinou Panadol moc nezabírá.
@Billi děkuji za vysvětlení… já taky spíše používám nurofen, ale koupila jsem i panadol právě kvůli střídání, když měla dcerka chřipku…
@kavulenka píše:
@smurfka no to jsem také slyšela ja třeba dcerce 15kg, 4roky dávám 5ml, ale podle mě bych mohla víc?
nevím nemám ted u sebe krabičku..musíš to rozpočítat..
@Billi píše:
@Enicka léky nezaberou za jeden den. Musíš vydržet. Vydrž, ono se to za 1 den nezlepší. Dávej jí hodně pít.
Oni s tím moc neudělají a 39,1 není nijak závratně moc. Pokud se dá srazit, tak to je v pohodě.@kavulenka bylo mi řečeno, že pokud má studené ruce/nohy, tak to znamená, že horečka ještě stoupá a v tu chvíli by to mohlo způsobit křeče (co je na tom pravdy, nevím). Prý nevadí léky, ale srážení zábaly, koupelí, že je rychlejší než ty léky.
Paralen/Panadol je paracetamol a Nurofen/Ibalgin je ibuprofen, proto se mohou střídat po 3-4 hodinách. Na každé dítě zabírá lépe něco jiného a u nás je i každá nemoc jiná. Osobně dávám víc Nurofen a jen v případě, že to rychle stoupá, tak střídám, ale většinou Panadol moc nezabírá.
My při zánětu ledvin jeli střídání co dvě hodiny. Měl chudák 41 a hned mu to sloupalo. Takže nám rozpocital dávku pro oba léky na častější intervali.
Taky jsme dostali doporučení, nesrazet zabalama při studených končetinách kvůli křečím
@kavulenka Jako šli sme na pohotovost a nikdo krom nás tam nebyl. Záleží jak kde. A jak sama píšeš horečky můžou znamenat kde co, hlavně když to nejde srazit nebo jde špatně. A nebo zavolat a poradit se přímo na pohotovosti. Ale než antb zaberou taky to chvilku trvá. Nám bylo řečeno, že den, dva. Pomohlo mi malýho i dost nalívat. Co nám, ale hodně pomohlo srazit horečku byl opravdu ten studený zábal. Ale záleží na okolnostech. Malej měl měsíc tak třeba víc dělat nešlo.
Má rok a půl, už ji ti trochu kleslo, ale třeba za hodinu se to vždycky zase vrátí. Končetiny má teplé.
Já nemám vůbec čas všem odpisování, dcera je dost uplakana, ale vašich rad si moc vážím a dekuju
@Enicka Dobrý den, studené končetiny znamenají, že teplota ještě stoupá, pokud je tělo horké celé, tak už je horečka na vrcholu a stoupat byl neměla. Po ránu to vždycky vypadá lépe a v odpoledních hodinách to zase stoupá. Po sirupu to to mělo teda vydržet aspoň dvě hoďky, stačí když se to srazí aspoň o půl stupně, zkuste dát vlažnou vanu, né studenou!! Snažit se o dostatek tekutin (ne teplé), ty jsou nejdůležitější, nepřikrývat ani nedávat teplé oblečení ponožky atd. Jestli to dcerka zvládne, tak i chladné obklady na čelo a do třísel. Co nejvíc spát. Jinak večer bych si zavolala na pohotovost a zeptala jak mám pokračovat. Oni ty chuďěrky vypadají vždycky strašně, ale jejich tělo to celkem zvládá. Pokud syn nepil, dávala jsem do té odměrky od sirupu, abych to do něj nějak dostala nebo do klasické lahvičky. AŤ je brzy lépe.
@natyber Teplé nápoje nechce vubec, musí ti byt studené, ale ani tak toho moc nevypije
ponožky si sundá vždycky sama, ale neleží, pokud nemá tech 38.0 tak neleží. ona je hrozné živá a je těžké ji udržet v posteli.
@Enicka píše:
@natyber Teplé nápoje nechce vubec, musí ti byt studené, ale ani tak toho moc nevypijeponožky si sundá vždycky sama, ale neleží, pokud nemá tech 38.0 tak neleží. ona je hrozné živá a je těžké ji udržet v posteli.
jj, když teplota stoupá, tak mají spíš potřebu se přikrýt a jak je to vysoké, samy poznají, že je moc horko. To je normální, jak jí to klesne, udělá se jí lépe a nechce se jí ležet. Tak zkusit nějakou hru, pohádku atd.Aby přímo nelítala
pití co nejvíc, ale i já mám problém do něj něco dostat, hlavně aspoň něco. Jídlo není třeba, ale ty tekutiny jsou důležité.