Co je nepostradatelné vybavení kuchyně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6682
29.3.22 15:30

@Semtex Prakticky nikdy. Nemáme myčku, takže se ty příbory nijak neničí a nereznou. Hrnce máme taky Kolimaxy, jak zmiňuje @Ploskutáček a potvrzuju, jsou super. Výjimkou jsou věci s teflonovým povrchem, ten prostě časem odchází. Teď vyřazuju teflonový rendlík, který jsme měli asi 6 let. Popřípadě třeba dřevěné špachtle nebo gumové stěrky, ty se taky přeci jen odrbají, začnou se třepit, loupat a tak. Hrnky nebo misky používáme i slepované, já si je vždycky oblíbím a je mi je líto vyhodit. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11941
29.3.22 15:37

Dámy, jsem rád, že bydlím s rodiči. Z tohohle tématu se mi scvrkávají kulky, mám stres z toho, co všechno má správná kuchyně mít. Když jste si kyčn zařizovaly vy, užívaly jste si to, nebo to byl stres? Mě, jako budoucí majitelku jídelny a krmárny tohle dost nerví. Za mě indukce, trouba, dřez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22796
29.3.22 15:47

U nás z menších spotřebičů samozřejmě rychlovarná konvice a hodně užijeme i kontaktní gril / panini gril, dělám v něm dost často toasty. Pak mám relativně nově napěňovač mléka a moka konvičku. Fajn byl i lis na citrusy, dokud se nerozbil :) A rýžovar, na ten nesmím zapomenout.

Co naopak nemám a nepotřebuju - velký kuchyňský robot (zatím jsem si vždycky nějak poradila s tyčovým s nejrůznějšímu nástavci včetně metliček, kútru apod.), odšťavovač (ten máme, ale vůbec nepoužíváme) a zcela překvapivě myčka na nádobí (my jsme jen tři a jsme zvyklí mýt v ruce - myčku jsem vždycky chtěla, ale když jsem si nakonec měla vybrat, jestli místo na x věcí zabrat myčkou, vyhrál prostor), pak domácí pekárna, tlakový hrnec, friťák - nikdy jsem ani jedno z toho neměla, nechybí mi.

Co mi zabere překvapivě hodně místa, to jsou nejrůznější formy, formičky a vykrajovátka na pečení, pak hrnečky a taky mám v kuchyni i textil (utěrky, ubrusy) - na ten bych potřebovala víc místa. A mít opravdu velkou kuchyň, pořídila bych nějaký koš na třídění odpad - takhle řeším různě umístěnými pytlíčky.

Ještě mě napadlo - co si nemůžu vynachválit, to je silikonový vál na těsto. Ten klasický dřevěný jsem nikdy neměla kam dát, tak jsem si do původního maličkého bytu koupila tenhle - stočí se, nepřekáží a už mi úplně stačí. Dlouho jsem taky neměla paličku na maso a i když už mám, tak moc nepoužívám. Zato kráječ na vejce, lis na česnek, nůžky na drůběž - všechno fajn věci, používám často :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
29.3.22 16:05

Já nevím moc co kdo potřebuje, ale můžu spíš napsat co je pro mě nezbytné a co zbytečné.
Topinkovač - blbost k ničemu, když máš tedy toastovač nebo kontaktní gril.
Pekárna - velký krám co se používá jen ze začátku a pak už jen závazí.
Všechny velké roboty - krám co zavazí a používá se tak maximálně třetina jeho funkcí, stačí tyčák s šlehač.
Fritéza - fakt k ničemu, stojí v tom olej, když nesmažíš denně stačí ti hrnec s olejem.
Lednice s vyrobnikem ledu - top věc pro lidi co mají rádi studený pití, což já jsem.
Nože - na to jsem ujetá, kvalitní a hodně.
Ten kontaktní gril - dělám s ním hodně.
Opravdu výkonný tyčový mixér se sekackem na ořechy.
Silný ruční šlehač.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.3.22 16:27

@Semtex Obměňuju, když se zničí.
Zatím mám pořád už 10 let svou startovní WMF sadu nožů, příbory zatím v myčce taky nereznou (máme nerez od tescomy a myčku teda teprve rok a půl), hrnce jsem vyhazovala jen železňáky, co jsem měla poděděné jako startovací po ukončení studia a jeden, co jsem vyvařila :oops:.
A musela jsem vyměnit pánve a dva hrnce kvůli změně sklokeramiky na indukci.

Takže zatím jsem kvůli zničení obměňovala pařák (zreznul), tyčák, toustovač (přestal mít požadovaný výkon), 2 značkové rychlovarky, co odešly měsíc po konci záruky (neznačková za body od shellky už funguje 5 let) a poděděnou první mikrovlnku (po asi 15 letech služby se odebrala do věčných lovišť).

Plus teda průběžně dokuplňujeme krnky, talíře, skleničky, misky a příbory-to co se rozmlátilo nebo záhadně vysublimovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6682
29.3.22 20:28

Jinak, za mě je nezbytný velký dřez, aby se v něm daly pohodlně mýt plechy.

Pak vysouvací koše - sortery, máme je rozdělené na 4 kyblíky, nad tím ještě police na krabici s papírem (papír mi nepřijde praktické třídit do nějakého kyblíku, to je hned plný, skládat do krabice je to lepší), přičemž největší kyblík ze sorterů je na rozložitelný odpad - toho se (u nás) vyprodukuje jednoznačně nejvíc. Takže jestli budete v baráku (kompost), nebo aspoň máte možnost bio popelnice (je to zadarmo), rozhodně doporučuju jak z ekonomického, tak ekologického hlediska tento odpad třídit. A je fajn to mít takhle všechno po ruce, aby to nebylo „víc práce“ s tím tříděným někam chodit, a současně je to pěkně schované uvnitř skříňky, nezakopává se o to, nesmrdí to.

Pak si dobře promyslet výšku polic - například já mám nad sporákem police, které jsem nechala udělat přesně na výšku mých dóz s potravinami a je to ohromně praktické a navíc to hezky vypadá.

Spotřebiče - samozřejmě rychlovarka, pak u nás hodně jede kávovar, používám ruční šlehač, a taky mám klasický mixér, ale nejsem s ním moc spokojena, až odejde do křemíkového nebe, pořídím si raději tyčák. Používáme dost i remosku, ale ve vašem počtu to asi nemá cenu, to je spíš, když člověk peče něco menšího a nechce kvůli tomu zahřívat celou troubu. Naopak toustovač se nám již roky nepoužitý válí ve skříňce.

A my se obejdeme i bez mikrovlnky a taky bez digestoře (vyvětrám oknem, vadí mi, jak se v ní drží mastný prach a celkově tu kuchyň hyzdí), ale to bude jistě velice individuální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6682
29.3.22 20:32

Ještě z drobností - hrozně jsem si zamilovala lžičky, které mají malý ten nabírací konec (jako malá lžička), ale dlouhou rukojeť, skoro jako velká lžíce. Používám je snad víc, než klasické malé lžičky - netopí se to v hrnku (ráda piju z velkých hrnků), dobře se s tím nabírá ze sklenice marmeláda, med, cokoliv…

(vygooglila jsem, že se to asi jmenuje „lžíce na latté“ :) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.3.22 21:35
@Anonymní píše:
Všechny zdravím a přeji krásný den :mavam:

Budeme se stěhovat, v novém bude fakt velká kuchyň (tu my i potřebujeme). Je nás s manželem a dětmi dohromady (zatím) 6 :D.

A zrovna řeším vybavení kuchyně. Proto mě zajímá co je pro Vás v kuchyni nepostradatelné? Co ušetří např. práci, čas, na co by jste nedali dopustit a co je pro Vás naopak zbytečné a zabírá to místo? Od lžičky po kuchyňský robot :lol:.. Přemýšlím co Vše si na seznam napsat. Zatím tam mám klasicky sklenky, talíře, misky, termosky, apod. Přemýšlela jsem i nad domácím pekárnou či varným robotem (hrnec co „vaří sám“). V kuchyni budu nonstop. Jak říkám je nás hodně. Máme domácí zeleninu, maso, apod. Navíc se bude casto něco pořádat (grilovacky, sešlosti, apod.).. Tak mě zajímá nad čím uvažovat, co nezapomenout.. :think:.

Mockrát děkuji :srdce:

Praktické a čisté uspořádání, dost prostoru a velká indukce, kde se vleze víc hrnců, když to rozjedu 😁. Vestavná trouba a mikrovlnná trouba, kde se dá různě vařit, je výběr funkcí. Běžně vařím souběžně v obou. Výsuvný šuplík na koš. Otvírání horních skříněk hore. Velké šuplíky. Led světlo. Myčka, mixér, kuchyňský robot, váha, rychlovarka. Pak klasika cedníky, škrabka uni. Jsem levák a zbytek rodiny jsou praváci. Na každou práci vytahuji prkýnka plastové IKEA a vrubkované nože. Že tím se mi líp krájí a pracuje. Toho je. Prostě takovou klasiku. Musíme mít doma zásobu misek na svačiny, odložení, přenesení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1857
29.3.22 22:15

Už byl kávovar? Bez toho už by kuchyň nebyla kuchyni :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
29.3.22 22:23

Nečetla jsem vše, tak se možná s někým trefím. Pro mě nejvíce využívaný elektr. mlynek na maso, udělám najednou více druhů různých mletých mas, zamrazim, hotové mleté vůbec nekupuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
30.3.22 07:09
@Ploskutáček píše:
Dámy, jsem rád, že bydlím s rodiči. Z tohohle tématu se mi scvrkávají kulky, mám stres z toho, co všechno má správná kuchyně mít. Když jste si kyčn zařizovaly vy, užívaly jste si to, nebo to byl stres? Mě, jako budoucí majitelku jídelny a krmárny tohle dost nerví. Za mě indukce, trouba, dřez.

Ani jedno, ani druhé. Prostě jsem kupovala podle potřeby. Hrnce, talíře, prostě nádobí. Nějaký ten mlýnek na mák, na maso. Ruční šlehač. Pomalu, postupně, podle potřeby, jak nás přibývalo. Časem i nějaké to udělátko typu fritéza, kávovar. A tyhle krámy jsem pak zase posílala dál. Nebyly využité. Takže mi zůstal základ. Třeba tři et let jsem neměla sáček na zdobení dortů. Teď jsem ho zase koupila. Kupuju věci, když je potřebuji. Ne chci, ale potřebuji. Tím se řiď, to je totiž obrovský rozdíl. A nebudeš mít zakramovanou domácnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21918
30.3.22 09:50

Co tady jeste nepadlo a pro me nezbytnost je hluboka Tescoma panev, s odnimatelnou rukojeti. Je to super hlavne na masa, co se musi nejdrive zprudka opect a pak pect v troube. Ruzdne prirodni platky, roastbeef, veprova pecene…zapekam v ni i testoviny, brambory. Pouzivam fakt casto, usetri i misto v lednici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
30.3.22 10:30

@klamonožka jezisi mýt plechy ve dřezu je za trest. Já je strkam do myčky, i vál nebo kose na odpadky tam nacpu jednou za čas :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6682
30.3.22 11:55
@Semtex píše:
@klamonožka jezisi mýt plechy ve dřezu je za trest. Já je strkam do myčky, i vál nebo kose na odpadky tam nacpu jednou za čas :mrgreen:

Aha, my myčku nemáme, ale myslela jsem si, že se v ní plechy mýt ani nedají. Tak jsem si aspoň rozšířila obzory. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí