Co je pedagogické minimum?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17058
11.1.12 23:16

A nic proti nikomu,ale přišlo by mi taky nespravedlivý,že někdo kdo má střední úplně mimo mísu pajdy,může jít učit do MŠ s pedag.minimem…V tom by byl teda fakt bordel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17058
11.1.12 23:20
IlkaV píše:
Klarinetka1 píše:
Janča…no je v tom bordel. Moje kamarádka kvůli tomu, aby mohla učit prťata na prvním stupni, udělala vejšku a teď to vypadá, že taky špatné zaměření, takže nekvalifikovaná. Ale neboj, oni nenaženou všechny učitele zpátky do školy dodělávat diplomy :lol:. To nějak vysublimuje
:palec: je pravda že v těch školkách a na základkách, hlavně na těch vesnicích, je pěknej bordelec a to by pak museli zavřít půlku škol, protože by neměl kdo učit :roll: ale zase z druhý strany jsem byla svědkem zajímavých věcí ve školkácch při praxích, a z jedný dokonce učitelka letěla, poté co nám znemožňovala práci s dětma 8o jako kdo neviděl co tam občas někdo je schopný dělat, tak by nevěřil.
Jinak třeba segra jako kuchařka pracovala ve školce, a když byla učitelka nemocná, tak jí nechali hlídat děti 8o 8o na vesnický školce :lol:

Já učila na vesnické školce-jednotřídka s 25dětma,docela záhul.Ale to je z jiného soudku.Onemocněla jsem a kolegyně,se kterou se střídáme na R a O směny tam byla prostě celej týden durch.Rozhodně by tam nešoupli kuchařku.Teď za mě je tam jiná učitelka-nekvalifikovaná,protože sem na vesnici se kvalifikovanou asi nepodaří dostat :mrgreen: a když byla nemocná,tak sem dostali učitelku MŠ v důchodě.Prostě člověka z praxe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
11.1.12 23:21

Jančo, tak to by byla škoda, a myslím že když nějaký ty zkoušky máš z předškolní pedagogiky máš :think: tak je to víc, než co vím že většina má jenom střední pedagogickou se zaměřením na vychovatelství. Ale oni se snaží právě tlačit nás do toho vysokoškolskýho vzdělání. Problém je však ten, že není dostatek škol a hlavně třeba já skončila bakalářem, a neumožnili nám jít dál, prostě obor se dál neotevřel, takže je to stejně takový napůl. A za ty 3 roky jsem musela udělat stejně zkoušek a zápočtů jako můj manža, kterej studoval 2.stupeň a měl zkoušky rozložený do 5ti let, opravdu neměli jsme o nic míň, jenom že nám to nastrkali do tří let :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1760
11.1.12 23:23

Ahoj,
vystudovala jsem na pajdáku sociální práci, pedagogické minimum jsem si dodělávala v domnění, že mi to bude stačit pro pedagogickou praxi, nicméně nestačí. Třeba v Olomouci to bylo jednu dobu tak, že PM bylo třeba si dodělat v případě, že chtěl člověk ještě studovat speciální pedagogiku - to už je pak jiná. Obecně se PM bere jako kurz třeba pro práci výchovného pracovníka v mateřinkách. Za mě (před 3 lety) to bylo na 4 semestry, pak závěrečné zkoušky. Každý ředitel ale teď chce co nejvyšší kvalifikaci, a rozhodně nejde dělat s PM třeba s postiženými dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
724
11.1.12 23:23

Nyní se bavíte o stavu, jež platí v tomto okamžiku. Protože se připravuje zásadní novela zákona o ped. pracovnících a nikdo neví co to vlastně bude, tak ten rok 2014 je ještě daleko. Do roku 2014 je odložena povinnost mít vzdělání dle tohoto zákona.
V tuto chvíli je v zákoně toto:

3
(1) Učitel mateřské školy získává odbornou kvalifikaci

1. vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném studijním programu v

oblasti pedagogických věd zaměřené na pedagogiku předškolního věku,
b) vyšším odborným vzděláním získaným ukončením akreditovaného vzdělávacího programu
vyšší odborné školy 1) v oboru vzdělání zaměřeném na přípravu učitelů předškolního
vzdělávání,
c) středním vzděláním s maturitní zkouškou získaným ukončením vzdělávacího programu
středního vzdělávání 1) v oboru vzdělání zaměřeném na přípravu učitelů předškolního
vzdělávání, nebo
d) vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném studijním programu v
blasti pedagogických věd zaměřené na speciální pedagogiku

Takže žádné pedagogické minimum na mateřinky neplatí. (maximálně regulérní VOŠka

Pedagogické minimun je dnes Doplňkové pedagogické studium a to platí pro učitele 2. a 3. stupně takto:

1. studijního oboru, který odpovídá charakteru vyučovaného předmětu, a vysokoškolským

vzděláním získaným studiem v akreditovaném bakalářském studijním programu v oblasti
pedagogických věd zaměřené na přípravu učitelů druhého stupně základní školy, nebo
vzděláním v programu celoživotního vzdělávání uskutečňovaném vysokou školou zaměřeném
na přípravu učitelů druhého stupně základní školy,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17058
11.1.12 23:26

Hl.mám papír z MŠMT,že jsem kvalifikovaná.Prý to nic neznamená, nevyšla novela,tím pádem tu maturitu -opravdu další maturita,rok jsem jezdila na konzultace k učivu,můžu hodit asi do koše.A to mě to na tom nejvíc štve.Peníze za školu v háji,peníze za dopravu,ztracený čas a učení při práci taky není žádná lahůdka.Ale věřím,že učení s dětma musí být nadlidský úkol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
11.1.12 23:29
janca84 píše:
A nic proti nikomu,ale přišlo by mi taky nespravedlivý,že někdo kdo má střední úplně mimo mísu pajdy,může jít učit do MŠ s pedag.minimem…V tom by byl teda fakt bordel.

s tím souhlasím, když jsem to četla, tak mi přišlo docela líto, když si představím co všechno jsem musela přečíst, naučit se atd… jenom díky tomu že mě to fakt bavilo. Ale nic proti, určitě pokud vyhlídka v té školce je a nabídka místa, tak bych klidně zkusila rovnou obor pro ty mateřské školy, dá se to studovat i dálkově a naopak tam se počítá že člověk v té školce pracuje, takže spousta věcí a zkoušek se řeší pak z praxe a po této stránce je to naopak i jednodušší. Na pár zkoušek ta teorie se dá naučit - to se týká té teorie která se uričtě bude dělat i u pedagogického minima a zbytek bude z praxe, a když to člověka baví, tak to může být i zábava.
Já třeba byla velice spokojená a studium mě velice naplnilo, říkala jsem si že i kdybych nikdy ve školce nepracovala, tak je to i do života, když budu mít děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1760
11.1.12 23:33
adlif57 píše:
Nyní se bavíte o stavu, jež platí v tomto okamžiku. Protože se připravuje zásadní novela zákona o ped. pracovnících a nikdo neví co to vlastně bude, tak ten rok 2014 je ještě daleko. Do roku 2014 je odložena povinnost mít vzdělání dle tohoto zákona.
V tuto chvíli je v zákoně toto:

3
(1) Učitel mateřské školy získává odbornou kvalifikaci

1. vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném studijním programu v

oblasti pedagogických věd zaměřené na pedagogiku předškolního věku,
b) vyšším odborným vzděláním získaným ukončením akreditovaného vzdělávacího programu
vyšší odborné školy 1) v oboru vzdělání zaměřeném na přípravu učitelů předškolního
vzdělávání,
c) středním vzděláním s maturitní zkouškou získaným ukončením vzdělávacího programu
středního vzdělávání 1) v oboru vzdělání zaměřeném na přípravu učitelů předškolního
vzdělávání, nebo
d) vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném studijním programu v
blasti pedagogických věd zaměřené na speciální pedagogiku

Takže žádné pedagogické minimum na mateřinky neplatí. (maximálně regulérní VOŠka

Pedagogické minimun je dnes Doplňkové pedagogické studium a to platí pro učitele 2. a 3. stupně takto:

1. studijního oboru, který odpovídá charakteru vyučovaného předmětu, a vysokoškolským

vzděláním získaným studiem v akreditovaném bakalářském studijním programu v oblasti
pedagogických věd zaměřené na přípravu učitelů druhého stupně základní školy, nebo
vzděláním v programu celoživotního vzdělávání uskutečňovaném vysokou školou zaměřeném
na přípravu učitelů druhého stupně základní školy,

V zákoně to sice je, ale v mateřinkách takto dovzdělané - třeba zdravotní sestřičky pracují. Jde o to mít snahu dělat se sebou něco dál. Podmínkou není mít v danou chvíli ukončené vzdělání ale snaha studovat dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1760
11.1.12 23:35
janca84 píše:
Hl.mám papír z MŠMT,že jsem kvalifikovaná.Prý to nic neznamená, nevyšla novela,tím pádem tu maturitu -opravdu další maturita,rok jsem jezdila na konzultace k učivu,můžu hodit asi do koše.A to mě to na tom nejvíc štve.Peníze za školu v háji,peníze za dopravu,ztracený čas a učení při práci taky není žádná lahůdka.Ale věřím,že učení s dětma musí být nadlidský úkol.

Neházela bych to všechno za hlavu - každý „papír“ má svůj smysl. Jak jsem už psala, je nutný se prostě pořád vzdělávat dál. To každý zaměstnavatel ocení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
347
11.1.12 23:36

Ahoj holky, já studuji „pedagogické minimum“ v Brně. Je to na 3 semestry (forma celoživotního vzdělávání, platí se to, semestr 6500Kč, výuka je 1× za 14 dní buď celý pátek nebo sobotu) Koukněte na odkaz jaké minima se dají studovat.
http://www.ped.muni.cz/…czv-katalog/ Je tam i nějaké Vychovatelství, tak třeba by to na tu MŠ stačilo.
Já studuji obor Učitel odborných předmětů na SŠ (mám VŠ ekonomku a v budoucnu bych chtěla učit na SŠ ekonomické předměty), kámoška co se mnou taky studuje je kosmetička (s maturitou), tak má obor Učitel odborného výcviku a dělá si to proto, že chce učit na učňáku. Předměty máme skoro všechny stejné, jen asi 2 se nám lišily za celou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17058
11.1.12 23:39

Ilko a ty máš teda VŠ-předškolní pedagogika?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
11.1.12 23:46
janca84 píše:

Já mám Učitelství pro MŠ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17058
11.1.12 23:50
IlkaV píše:
janca84 píše:
Já mám Učitelství pro MŠ

Jak náročný je tam tělák? :mrgreen: Já jsem hrozné poleno a mám v sobě jakýsi blok.Vyrazila jsem si dech při přemetech :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
12.1.12 00:08
janca84 píše:
IlkaV píše:
janca84 píše:
Já mám Učitelství pro MŠ
Jak náročný je tam tělák? :mrgreen: Já jsem hrozné poleno a mám v sobě jakýsi blok.Vyrazila jsem si dech při přemetech :(

to záleží jak kde. Já studovala v Českých Budějovicích a musím říct, že to bylo hodně zaměřené na praxi, a tělák byl teda pohodička, opravdu se tam řešilo spíš co s dětma ve školce, co zvládnou, co se s nima nesmí, co naopak, nějakou teorii k fyziologii těla, nějaký seminárky - vymýšleli jsme různé hry na určité věci atd… a tělák byl myslím jenom první rok 2 semestry a to blokově na střídačku s hudebkou a výtvarkou.
Dělala jsem zkoušky i do Prahy na Předškolní pedagogikum ale dálkově a absolvovala talentovky z těláku, hudebky a výtvarky a to bylo docela náročný, tělák byl běh 1500m, plavání, gymnastická sestava a basketball-technicky správný hod na koš… z výtvarky jsme kreslili nějakou botu - šlo o tkaničku, perspektivu..dále byl test z dějin výtvarnýho umění, nastavená náročnost na úroveň nepřiměřeně, hudebka - po konzervatoři měli potřebu mě prozkoušet ze všech stran, takže tady objektivně neřeknu co chtěli po ostatních. Praktickou jsem prošla. Pak byl pohovor spojený s teoretickou, losovala jsem si otázku, měla jsem načteno, takže pocit dobrý vše jsem věděla, ale dorazili mě jediným. Hned na začátku řekli, že to je obor DÁLKOVEJ hlavně pro ŘEDITELKY který si chtějí dodělat školu - aby mohli ředitelovat a dále pro učitelky z praxe, takže nemají zájem o žádný studentky, ty ať si jdou na denní studium (ale kdo by mě živil že??) a podle toho se k nám pak chovali u té teorie, takže se snažili člověka vyautovat, hodně mě to tam zklamalo. Za praxi byl hrozně moc velkej počet bodů - což jsem neměla že hned po škole. Hlásilo se nás přes 150lidí a brali 20 :roll: celej ten obor je zaměřenej spíš na teorii, takže mnohem víc drcení tý teorie a celkově zaměřený spíš teoreticky, takže třeba pak sedět v psychol.pedagog. poradně atd… dělat ředitelku ..... … v Budějovicích se už od přijímaček zaměřovalo spíš na tu praxi, vztah k dětem, taky jsme museli umět teorii to jo, ale od prváku jsme měli 1× v týdnu dopoledne pedagogickou praxi v MŠ a týden za semestr ve vybrané MŠ v kuse jako souvislou praxi. Jako tolik praxe nemá žádný obor učitelsví Mgr. co jsme měli my. Já pak přešla ve třeťáku na dálkový neboť jsem měla už malou, a tam teda byly všechno učitelky z MŠ které si dodělávaly vzdělání, takže se hodně řešilo právě z praxe, tak pro ně to bylo hodně zajímavý, že si opravdu rozšiřovali obzory, ale zároveň ne úplně dřina jako člověk kterej všechno slyší poprvé a neví jak to chodí.
Myslím že v Praze jsou na výběr oba obory, jak Předškolní pedagogika tak Učitelství pro MŠ - ale přijímačky byly na obojí stejné :nevim: jaký přesný rozdíl je studiu tam byl nevím, jen že ta Přdškolní ped. je na 5 let, kdyžto Učitelství pro MŠ jen na 3, nám v Č.B. už na Magistra neotevřeli, což je škoda, plánovalo se to, ale jsem ze školy cca 3,5roku a stále nic.
Jinak při studiu jsme od začátku měli zaměření - buď speciální pedagogika nebo management - vzala jsem si management, takže z toho mám i státnice, uplatnění třeba na ředitelku školského zařízení (jakéhokoliv, MŠ, ZŠ, ZUŠ)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32920
12.1.12 07:43

Já mám hotové (končila jsem loni v květnu) doplňkové pedagogické studium v Ostravě - původně jsem Mgr. historik, takže můžu učit na 2.stupni ZŠ a na SŠ. Bylo to na dva roky, co 14dní jeden den (v sobotu) přednášky, klasika zkouškové (zkoušky, seminárky..), pak závěrečná práce a zkoušky. Platilo se celkem za 4semestry 16.tisíc. Mám z toho osvědčení o absolvování, jako doplněk k diplomu. Bylo třeba mít aspoň Bc., jinak Mgr. nebo Ing. jsme tam byli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze