Co je pervazivní porucha u dítěte?

2969
29.5.13 14:18

Co je pervazivní porucha u dítěte?

Ahojky,
mladýmu je 34 měs.,nemluví, aktivně říká tak 5-10slov, zbytek je jen slabika ze slova, příp. uplná zkomolenina, které rozumím snad jen já a dcerka. Manžel chce za každou cenu přihlásit do soukromé MŠ, jelikož místní ani firemní nevyšla, ale já myslím, že by to pro něj bylo zbytečně stresující vzhledem k jeho vývoji. Na tento popud jsem dr. požádala o vyšetření a ona nás poslala na neurologii. Nechala nám udělat EEG-výsledek zatím nemáme a dnes jsme se vrátili z foniatrie. Ta nás poslala zase za dětskou psych.,jelikož mladej nemá moc rád kolektiv, resp. má, ale nehraje si s dětma, soukromničí na pískovišti. Jedině kdy si hraje je s dcerkou, ale tam má zase tendence spíše ničit, demolizovat postavené apod..
Z výsledku z foniatrie máme napsáno, že má opožděný vývoj řeči s pozitivní pre a perinatální anamnézou a nelze vyloučit pervazivní poruchu. Trochu jsem četla a vypadá to na autismus? Hyperaktivní je, neposlechne, nerad se drží za ruku, ale zase je mazlivý, fixovaný na mě, když se ztratím z očí hned je vyrvál a přitom se schválně schovává v obchodě apod. Foniatrička byla strašně milá, ukazovala mu obr. a on ani neřekl po svém, že vidí auto, prostě nespolupracoval-myslela jsem si, že se stydí, ale ona říkala, že to bude spíš komplikovanější případ, tak nevím.

Jsem z toho zmatená, myslela jsem si, že to nebude jednoduché s jeho vývojem, ale že by to mělo jít až takhle daleko jsem nečekala. Ještě jsem zapoměla napsat, že se narodil 35tt,42cm a 1970g, Apgar měl 2-6-7,kříšený. Foniatrička chce vyloučit nedoslýchavost, jdeme do nějakého centra, kde usne a bude se mu sledovat zda slyší. Je na tom někdo podobně kdo má takovéto dítko. Co máme čekat. Děkuji za případné odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25132
29.5.13 14:24

@1024
Ahojky,
já teda pravděpodobně nemám dítě s touto poruchou, ale myslím si, že ve třech letech je na nějaké soudy ze strany lékařů docela brzo. Ono se spousta věcí dá srovnat s věkem. Tím nechci problém bagatelizovat, jen Ti dát naději, že třeba, když budeš se synem vhodně pracovat, mohlo by se to zlepšit. Předpokládám, že mu čteš, zpíváš a vyprávíš? Možná zkus vše, co děláš, komentovat. Třeba se rozmluví. Ale je to kluk, řekla bych, že jsou kluci v mluvení trošku pomalejší. Jinak k tomu typu poruchy jsem našla toto: http://www.wikiskripta.eu/…3%A9_poruchy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
29.5.13 14:27

@MartinaIrena Díky,no já taky právě doufám, ale tohle mě vždycky odzbrojí. Když začnu zpívat, tak nechce, odmítá a buď uteče a nebo dělá, že chytá lelky, zájem nejeví ani o knížku.
Máme prý udělat fotky známého-máma, táta, dům, auto a opakovat-jako u autisty :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
29.5.13 14:30

Prosimte bud v klidu, chteji to vyloucit, jako se tehotne screeningove testuji na cukrovku. Proste sebemensi podezreni a jde se na testy. Neublizi mu to a jednomu z tisice to prospeje, kdyz se vcas diagnostikuje.
ze te posilaji na vysetreni rozhodne neznamena, ze je diagnoza skoro jista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
29.5.13 14:44

Díky, takže to mám brát jako normal. vyšetření a hlavně se nenervovat, co. No ono se říká, ráno moudřejší večera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25132
29.5.13 14:57

@1024 Přesně tak. Ono v batolecím věku je fakt předčasný dělat nějaký závěry. A upřímně, kolik z nás dospělých má třeba nějaké poruchy, o který ani neví a ani je nikdo nikdy neléčil? Třeba můj brácha je evidentní dysgrafik a dyslektik a myslíš, že s tím někdo něco dělal? Ani omylem. Tehdá, za železnou oponou se to fakt neřešilo. Ve škole neměl žádný úlevy a dneska se docela dobře uplatňuje v normálním životě. Na druhou stranu, mě třeba, kdyby řekli, že mé dítě má ADHD, tak vím, že se to řeší silnými léky, ale já bych je do něj rvát stejně nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4226
29.5.13 15:11

Taky jdu uklidnit - nic to neznamená a znamenat nemusí. U nás jsou přelomový 3. narozeniny - jako mávnutím proutku se nejstarší dcera i nejmladší syn rozmluvili. Z jednoduchých slov a „nemluvení“ se rázem stali ukecaný brebetílkové (je mezi nima rozdíl 10 let, takže okoukat to od sebe fakt nemohli :lol: ).
U dcery jsem už byla docela nervozní, opakovala jen bába, děda, máma, táta a mluvila svým slovosledem slůvka kterým nebylo rozumět - asi tak 5 slov a konec. Pohádky jsme jí četli od roka - ale ona o to neměla valný zájem. Zpívání - jen doplňovala třeba 1 zkomolený slovo z celý písničky když jsme jí zpívali my. Naštěstí náš pediatr byl rozumnej a nikam nás nehnal, řekl že počkáme do 3 let. A jak jsem už psala - najednou, po 3.nerozeninách, začala brebentit, učit se sama nová slova, říkat dlouhé věty a mlít a mlít a mlít…
Prostřední syn byl jiný, brebentil už od 1 roku.
Nejmladší syn byl na chlup stejný jako dcera. Proto jsem byla naprosto v klidu a čekala co se změní 3.narozkama :lol: Navíc byl přijatej do školky a jako jedinej z mých 3 dětí nastoupil už ve 3 letech. Pokrok (nejen v mluvení) na něm byl znát ze dne na den :dance: Teď mu kolikrát říkám „buď už chvíli zticha“ :lol: Ale školku, aspoň tu soukromou, bych moc doporučovala - uvidíš ty pokroky :palec:
ANi jedno z dětí si rádo nehrálo s dětma, natož aby spolupracovaly. Až teď, poslední dobou (nejmladšímu je 3 a 3/4, prostřednímu 5 a 1/2) si spolu začínaji hodně hrát, jako parťáci.
Co se týká nespolupráce s foniatričkou - nikde jsem teda nebyla, ale dovedu si představit jak by moji nemluvící stydlíni asi spolupracovali 8o :roll: Z toho bych závěr taky nedělala, oba „mluvili“ tak maximálně se mnou doma a v klidu - jak po nich chtěl kdokoliv kdekoliv cokoliv říct (i jen BÁBA, TÁTA apod.), neřekli nic.

Uuuuf to jsem toho zase nasmolila, ale chci Tě uklidnit. Jestli chceš, napiš klidně SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
29.5.13 15:14

@1024 Ahoj, v tomhle věku je důležité pokud nemluví aby rozuměl. Spousta rodičů si myslí že jejich dítě rozumí ale je tvrdohlavé a neposlouchá, ale dost často to tak není. Syna můžeš jednoduše otestovat, polož před něj tři reálné předměty třeba hrneček, korunu, autíčko a ptej se. Z čeho se pije, čím zaplatíme zmrzlinu když si jí koupíme, s čím si hraješ se sestřičkou. Je to test takzvaného hlubšího porozumění a skoro tříleté i zcela nemluvící dítě by mělo být schopné tohle ukázat. Jinak určitě doporučím vyšetření dětským psychologem ideálně tím, který se zabývá vývojovou psychologií. Nejde o to něco na synovi hledat spíš ti dokáže poradit jak s ním pracovat co rozvíjet atd. Nebo se koukni na modrehokonika do diskuze maminky nestandardnich deti a tam se nás schází spousta. Jen pro uklidnění syn se rozmluvil cca v 33 měsících a jsou mu 4 a mluví téměř normálně. Stejně jako to že většina dětí pokud nemluví, tam má zvláštnosti v chování, které zavání autismem. Jakmile se posunou v řeči nebo nastartuje náhradní komunikace tak jich většina zmizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
29.5.13 15:21

@1024 k diagnóze nevím, ale byla jsem s dcerou na tom vyšetření evokovaných sluchových potenicálů (což předpokládám je to, kam vás posílá foniatrička) a to je záležitost na pár minut, dítěti daj takovou věcičku do ucha a asi dvacet sekund to snímá, pak to samé druhé ucho. takže toho vyšetření se bát nemusíte :) Nám teda odpadlo to uspávání, protože malá byla tak vyjukaná z cizího prostředí, že seděla v kočárku totálně ztuhlá ani nedutala, tak toho sestra hned využila a změřila jí to v tom kočárku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
29.5.13 15:59

@Etcetera78 Ona se mě přímo ptala, kdy spí, zda po o v kočárku, u nás bohužel už ne a tak poslala do toho centra na noc. Stačilo mi jen kouknutí do oušek, zda nemá zátky, to bylo jak vražda nemluvněte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
29.5.13 15:59

@sicinka1 Právě nás poslala k nějaké psych.,která sídlí na Václaváku, prý jich není tolik co se tímto zabývá, tak snad to bude to jak píšeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
29.5.13 16:01

@Nadavilero Díky za podporu, já taky právě čekám, kdy se to zlomí, jenže zpětně si uvědomuji, že od dvou let komunikuje stále stejně a jestli spíš já nedělám tu chybu, že mu rozumím i v jeho hatmatilce. Jestli nemám dělat blbou až si řekne co chce sám. On ani nedokáže zopakovat po nás slovo které neříká, natož to které má už zažité po svém :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25132
30.5.13 20:00

@sicinka1 :potlesk: :potlesk: :potlesk: To zní fakt povzbudivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí