Co je to hedvábník?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
852
17.3.15 12:34

Co je to hedvábník ?

Ahoj, jedná se samozřejmě o název u nás právě vydané knihy od Rowlingové - já jsem ji měla tu čest poslouchat jako cizojazyčnou audio knihu už minulý rok a byla jsem z ní nadšená (doufám mže další díly budou brzo:-)) Co mě ted ale zaujalo je překlad názvu - copak máme slovo hedvábník, vžyt česky by se měla kniha jmenovat bourec morušový ne? Prostě mi slovo hedvábník přijde strašné…Jsem jediná? :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1017
17.3.15 12:37

Slyším to prvně a jediné co mi to připomíná podle názvu tak je rukávník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.15 12:49

Hodvábnik je metafora pre spisovateľa, ktorý musí pretrpieť hotové muky, aby zo seba dostal to najlepšie…to jsem nasla, puvodne jsem si rikala, jestli to není brouk z knihy od Dahla, co jsem cetla, ale to byl puchýřník :-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
17.3.15 12:54

@Klarindas originál se jmenuje „The Silkworm“, což je bourec morušový, respektive housenka bource morušového, to je ta, co vyrábí hedvábí. Doslovný překlad v češtině jako název knihy moc nevyzní, proto to překladatel vymyslel takto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
17.3.15 13:11

Jé, nedávno jsem na tuto knihu koukala v knihkupectví. Ten název mě také zujal, ale s bourcem jsem si to nespojila. Spíš s hedvábným kapesníkem. :lol: No, je pravda, že hedvábník zní lépe než bourec (alespoň v češtině) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
17.3.15 13:12

Nazev knihy prodava, spolu s autorem, takze asi proto Hedvabnik ;-)

• Citovat
  • Upravit
852
17.3.15 14:16

Tak taky se to mohlo jmenovat latinsky jako ta kniha o kterou v této detektivce jde, mě ten název nějak odpuzuje…
A jak v češtině nazývají mrtvého spisivatele v jeho knize? Bombix nebo taky hedvábník?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí