Co je třeba zařídit po rozchodu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše:
Zdravim vsechny. Chtela bych si udelat bez vylevu emoci seznam veci, ktere je potreba zaridit. Jsem zhroucena a potrebuji plan. Partner se semnou rozchazi. Nejsme manzele. Neni cesty zpet, neni s nim normalni rec, nejspis je v tom nekdo treti, takze ma zatemneno. Mame trilete dite. Ja jiz pracuji. Dite bude v me peci. Jsme v podnajmu, zustavam ja s ditetem.
Co vse je potreba zaridit? Ospod? Soud? Jak casto by mel kluk chodit k tatovi? Kolik by mi mel platit? Mam narok na prispevek na bydleni pri prijmu 30 cisteho? Ulevu na danich stahnout ke svemu platu?
Potrebuji si s nim sednout a vse mu rict a rada bych mela argumenty a vse sepsane co je potreba udelat, na cem je treba se dohodnout a co zaridit. Byla bych rada, aby se na vsem podilel, vcetne toho papirovani, aby proste sel na kazdy urad semnou, aby to videl co vse to obnasi. Chci se odprostit od emoci, jinak me to zere zevnitr, trpim jako zvire, moc ho miluju a zaroven nenavidim za to, co nam provadi. Ale uz to takhle dal nejde, uz jsem se ponizovala dost.
Dekuju vsem za rady, snad jsem napsala vse dulezite
Tak ideálně soudem daný styk a výživné. Slevu na dítě budeš mít ty, v případě střídavě péče můžete mít oba půl roku. Pak podle příjmu můžeš řešit případné příspěvky. Jinak orientační kalkulačka je na netu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Předně - moc mě mrzí, čím si procházíš a přeju, ať je co nejdřív dobře.
Co se týče dítěte - ideální by bylo nechat si u soudu posvětit dohodu mezi vámi - o alimentech i o styku. To vlastně na základě toho, jak moc se chce podílet, čím více se bude podílet na výchově (bude mít dítě třeba na 40%), tím menší alimenty, ale na OSPODu vám pomohou si tohle domluvit tak, aby hlavně dítě bylo ok.
Já to mám tak, že dostávám 3000,– na devítiletou, ale tatínek si ji bere kdykoliv chce, někdy to je 4× týdně, někdy 1×, podle toho, jak prostě jsme vytížení - takže to máme na dobré slovo a co se týče táborů atd., tak platíme napůl a přispívá na boty a tak (nekupuje sám, prý mám na to lepší oko
)
Příspěvek na bydlení si podle tvých příjmů a výdajů (k příjmu se budou počítat i alimenty) vypočti ideálně na kalkulačce na internetu, ale ten příjem se mi jeví dost velký na příspěvky, ale nevím kde bydlíte.
Daňový bonus na dítě určitě do tvé mzdy, když budeš mít dítě v péči.
Když budeš chtít, napiš mi SZ, zkusím ti poradit, jak jsem to řešila i detailněji. Držím palce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak první, co bych udělala, je to, že trvám na společné péči. Jinak, kromě soudu ho nikam nedotáhneš, to ti asi trošku přeskočilo. Pokud máš vyšší plat, tak i alimenty.
A jestli máš nárok na příspěvek na bydlení? Jak to máme vědět, když neznáme náklady na bydlení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, k soudu můžete jít už s dohodou. Ospod volají vždycky. Domluvte se na systému vídání ( u malého dítěte lepší kratší dobu a častěji), na alimentech ( cca 10-15% z platu), na tom, jestli bude přispívat nad ně, kolik a na co. U nás fungovalo, že ex platil školkovne a stravné. A každé září posílá na školu. Plus kroužky apod platíme napůl ( nebo každý jedno pololetí). Bonus na dítě on pobírat nesmí, když nežije s dítětem a máš ho v péči. Taky bych se domluvila jak to bude s OCR, návštěvami lékařů apod ( jen ty?) A prázdniny. Příspěvek na bydlení si musíš zjistit, ten není jen podle příjmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zdravim vsechny. Chtela bych si udelat bez vylevu emoci seznam veci, ktere je potreba zaridit. Jsem zhroucena a potrebuji plan. Partner se semnou rozchazi. Nejsme manzele. Neni cesty zpet, neni s nim normalni rec, nejspis je v tom nekdo treti, takze ma zatemneno. Mame trilete dite. Ja jiz pracuji. Dite bude v me peci. Jsme v podnajmu, zustavam ja s ditetem.
Co vse je potreba zaridit? Ospod? Soud? Jak casto by mel kluk chodit k tatovi? Kolik by mi mel platit? Mam narok na prispevek na bydleni pri prijmu 30 cisteho? Ulevu na danich stahnout ke svemu platu?
Potrebuji si s nim sednout a vse mu rict a rada bych mela argumenty a vse sepsane co je potreba udelat, na cem je treba se dohodnout a co zaridit. Byla bych rada, aby se na vsem podilel, vcetne toho papirovani, aby proste sel na kazdy urad semnou, aby to videl co vse to obnasi. Chci se odprostit od emoci, jinak me to zere zevnitr, trpim jako zvire, moc ho miluju a zaroven nenavidim za to, co nam provadi. Ale uz to takhle dal nejde, uz jsem se ponizovala dost.
Na alimentech a dnech, kdy bude dítě s otcem se přece můžete domluvit vy dva. Kdyxž se nedomluvíte, tak pak soudně. Příspěvek na bydlení, když máš 30tis čistého? To jako vážně? Kolik platíš za bydlení?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
OSPOD a soud vůbec nejsou potřeba, pokud se vy dva dokážete domluvit - tam se chodí až když domluva není možná
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:
OSPOD a soud vůbec nejsou potřeba, pokud se vy dva dokážete domluvit - tam se chodí až když domluva není možná
vždycky je lepší to mít soudně. Když jsou dohodnutí, je to jen formalita.
Příspěvek upraven 07.01.24 v 16:50
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já osobně bych se ho zeptala, jakou představu má on. Pak bych si nechala den na rozmyslenou a pak teprve mu řekla, jakou predstavu mám já. Kdyz se budete dohadovat spolu, zadrhnete se u druhého bodu a dál se nedostanete. Vzdycky je lepší alespoň na něčem se shodnout. Kdyz uvidíš, ze to fakt nejde, pak nych volila soudní cestu. Jestli ma dite rád a umi se o něn dobře postarat, dávala bych mu ho co nejvice. Jestli ho tedy bude chtit.
- Citovat
- Upravit
@vokishka píše:
vždycky je lepší to mít soudně. Když jdou dohodnutí, je to jen formalita.
Přesně tak, když je to dané soudem, je to taky pak i lépe vymahatelné. Pouze do dohody bez soudu bych teda nešla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozhodně to je nezáviděníhodná situace. Já bych si na tvém místě sedla s partnerem a bod po bodu probrala všechno, co bude. Jak se dohodnete na bydlení, styku s dítětem, finance, rozdělení majetku, pokud nějaký máte. Asi se nedohodnete hned, ale dejte si nějaký návrh jak by to každý z vás viděl a třeba za týden si na to sedněte znovu. A až se domluvíte, normálně to sepište jako dohodu. A tady by ti mohl poradit nějaký právník jak takovou dohodu ošetřit, aby to mělo nějakou váhu. Podle mého názoru je lepší to mít takhle na papíře, než jen ústní přísliby, i kdyby později byly nějaké problémy a došlo by k soudu. Vdaná nejsi, takže jste ušetřeni aspoň tahanic kolem rozvodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Svěření dítěte do péče, alimenty dle platu otce, existuje na to orientační tabulka.. Návštěvy u něj záleží na vás. Běžně bývá 2× za 14 dní, ale může byt klidně i střídavá péče. Hlavně ošetřovat přesně prázdniny, vánoce a pod. Pokud nejste schopní se domluvit. Pokud máš příjem 30 tis, záleží, kolik platíš nájem. Pokud budeš mít dítě ve své péči, otec si ani nemůže uplatňovat slevu na dítě. Nech si ji napsat na sebe. Stačí rozsudek
- načítám...
- Citovat
- Zmínit