Co je vlastně ve výchově normální?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3395
9.8.14 15:30

@Deninina tak nam je teda zatim jen 14m ale mame to jako pises ty. Jo jako umi se vzteknout a měl hodně vztekly obdobi který trvalo asi 2-3 tydny ale v pohode ;-) taky se odmalicka zabavi sam i na hoodne dlouhou dobu taky vecer i kdyz neni unavenej jde spat a vubec neprotestuje. Proste v urcitou hodinu se jde koupat a pak spat a on to vi, usina sam a spi celou noc rano kdybych ho neslysela obcas zabrumlat a nesla bych pro nej tak je schopen v postylce zustat snad do odpoledne :-D jako vazne hraje si tam potichoucku pak treba jeste usne, kdyz se vzbudi tak si zase hraje nebo jen haja a kouka do blba..vubec neplace ze je vzhuru a ze si mam pro nej prijit :-D nechapu :-D je to moje zlaticko :-) ale take na to velke obdobi vzdoru cekam tak uvidime.. ;-) papa taky vsechno a taky skoro vzdycky vsechno sni take jsem nekompromisni a je tak naucenej ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1464
9.8.14 15:51

Ahoj,
moje prvni ditko je kliďas, ‚poslušne dite‘. Druha cholerik. Odmalička. Takže me zase rozčilovaly vety typu: ‚to prejde‘, ‚to jej jen období vzdoru‘. Neni…
Výchovou usměrnis, ale pokud mas opravdového cholerika, záchvaty vzteku nezmizi. Jen se da (pomalu a s velkou trpělivosti) dite naučit svůj vztek lip zvládat a ovládat. Říkám o ni, ze ve třiceti u ni možna budou občas lítat talíře nebo ji pomůže např. joga:))
Samozřejmě, ze obe zkoušejí hranice a ta klidná flegmaticka by ted, v deseti letech, bez výchovy byla asi pěknej anarchista…
No a rozmazlenost a spratkovitost některých deti - kdyz vidíš jejich maminky, někdy velmi brzy poznáš, ze výchovu neresi :roll:
 HJ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
9.8.14 16:23

@Deninina Kazde dite je proste jine. Treba mas andilka, co o nem ani nebudes vedet a uzivej si to. Ale pravda, ze v necelem roce je jeste hodne brzy na takove soudy. Kamaradka mela nzhruba do roka uplne uzasne miminko, kam ho polozila, tam zustal, ona v pohode, vse v klidu a pak to zacalo - litani, zlobeni, mlaceni ostatnich deti.. Ale taky to prijit nemusi. Muj je divocejsi odmala, ale taky je v necem zlaty (treba krasne spinka a ji). Nicmene neposedi ani chvilinku.. Ve dvou letech ale fakt o diteti nemuzes mluvit jako o nevychovanem smradeti, protoze to dite zkratka dosta casto jeste mentalne neni tak daleko, aby mohlo byt ne/vychovane.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
9.8.14 16:24
@Nina Filipi píše:
Emička je prozatím taky skvělá, opravdu skvělá a to co čtu od jiných doma neznám. Ano začátek byl těžší, ale navštívila jsem odborníka, ten mi řekl jak na ni a od té doby je to neskutečnej MILOUŠ (rozuměj miláček hodný)…je ji měsíců a je naprosto úžasná :hug:

Nemohla bys nám utrousit alespoň jednu radu, co ti dal ten odborník? :D :D :D A co to konkrétně bylo za odborníka? Všechny holky, který tu píšete, jak máte hodný děti, neskutečně vám závidím. Já se aktuálně nacházím ve stavu, že odborníka asi budu muset navštívit sama. Moje děti sice nejsou ani tak zlobivé, ale nikdy jsem třeba nezažila, že by jeden z nich seděl v postýlce a neječel. Prostě buď spaní nebo ječení a to spaní navic jen velmi sporadicky. Ale k dotazu zakladatelky: naši popisovali, že já jsem jako malá byla přesně jako ty popisuješ tvojí malou, tak asi takový sci-fi to není ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7332
9.8.14 16:25
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
909
9.8.14 16:26
@Deninina píše:
@magistra K Děkuji za názor, nicméně jak už jsem vysvětlovala a pozornější čtenář pochopí i z úvodního příspěvku, diskuze je založena proto, abych zjistila, jestli opravdu všechny děti zvlčí a opravdu je to normální, nebo mám doma,,unikát,,. Zjistila jsem, že opravdu jsou i děti, kterým to vydrží, taky jsem pochopila, že největší zásluhou na tom bude povaha dítěte a rodič už toho tolik nesvede. Víš ono to taky není nic moc, když ti někdo řekne, že syna asi udržujeme na rohypnolu a že to není normální, přitom je živý, hravý, usměvavý a rozhodně nesedí na zadku někde v koutu. Tito rýpavý lidé + názory zde na emiminu mě dohnaly k založení diskuze. Zajímají mě názory a zkušenosti ostatních, především zasloužilých matek, které mají dítě odrostlejší a můžou odpovědět na základě svých zkušeností :)

Promin, byla jsem asi zbytecne ostra. Me zase prave nekdy stvou diskuze zde, kde se neustale omila „jaky si to udelas, takovy to mas“ a matky se chlubi, ze jim dite spi uz malem od porodnice celou noc a kdyz uz je vzhuru, tak o nem skoro ani nevedi. A to vse samozrejme proto, ze si ho tak uzasne dobre vychovaly. Myslim, ze je pravda, ze zalezi hlavne na temperamentu ditete. To ovsem neznamena, ze rodic nema to temperamentni dite usmernovat a stanovovat mu hranice, akorat je to nekdy trochu tezsi a nekdy mi nezbyde, nez malinko ustoupit ze svych zasad :). K „hodnemu“ diteti ti gratuluji a preji, at vam to vydrzi :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
9.8.14 16:31
@Deninina píše:
@jenika1 Rozhodně za vším nestojí výchova, ale myslím si, že hodně ovlivní. Jak už jsem psala, já byla ukázkový spratek a taky vím, že mě pěkně rozmazlovali, taky věřím tomu, že nějaké scéně v obchodě se nevyhneme, ale teď jde právě o to, že se to stane jednou, dvakrát a já se budu snažit dítě takové chování odnaučit a nebudu to omlouvat slovem, že to je v jeho věku normální :nevim: Nedávám nikomu rady, vyjadřuji svůj názor a diskutuji, proč jsou některé věci tak jak jsou, v úvodu jsem psala, že nemůžu soudit ( ano trošku si odporuji, protože odsuzuji nevychované dětičky skákající svým rodičům po hlavách), diskuze byla založeno proto, abych teda už konečně spadla z obláčku a byla ráda, že je můj syn zlatý, protože se to může kdykoliv změnit, nebo jsou i hodné děti a můžu mít naději, protože zatím mi okolí vykresluje hororové zítřky. Nechci tvrdit, že správnou výchovou dítě nikdy nezlobí, zlobí a zkoušejí, co si mohou dovolit a zajímá mě, jestli se dají děti udržet v jisté rovině chování, nebo jsou nakonec všichni stejní. Mimochodem ozvaly se zde maminky, které mají zatím hodné děti a proto usuzuji, že takové to děti existují :)

Vychovou to samozrejme je, ale v tomhle veku zas tolik ne. Tam je to fakt spis o temperamentu a momentalnim obdobi, ktere batole proziva.. Vis - ony se ty maminky vztekajicich se (podle tebe spratku) mohou snazit hrozne moc ty deti vychovat a mohou se snazit mnohem vic nez ty a presto temer niceho nedocilej, protoze jsou proste v jine situaci nez ty a tve dite. Moc ti preju, aby ti hodne dite vydrzelo a pak jsi nebyla na nervy z toho, ze v nekterem obdobi jsou proste nektre deti na zabiti a neudelas nic, ani kdyby ses na hlavu postavila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7332
9.8.14 16:33

Emička taky byla neskutečně vztekající se spratek :hug: :hug: teď je milionová

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
9.8.14 16:35

Je, teď koukam, že máš kluka a ne holčičku. Každopádně bejt tebou, tak se vůbec nestresuju tím, že přijdou pohromy. Prostě teď je to fajn, tak si to užívej, některý děti jsou prostě zlatý a jejich rodiče mají větší kliku, než kdyby vyhráli ve sportce. A k tomu, co psala magistra K, to taky naprosto chápu. Mám ve svém okolí 2 kamarádky, který jsou taky „výherkyně“ hodných dětí a neustále mi dávají sežrat, jak já mam děti hrozně nevychovaný, zatímco ony mají patent na výchovu. Na zabití :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58841
9.8.14 17:05
@Deninina píše:
@birma Ano syn je první a zatím jediné dítě. Ano teď jsi mi odpověděla, přesně na to, co jsem chtěla slyšet. že se to dá zvládnou, že každé období, se dá přejít bez toho, aniž bys tady zakládala diskuzi, že nic nezvládáš a tříletá ti skáče po hlavě. Potom by tě tady x matek podporovalo, je to je normální a že uklidíš zítra. Počítám s tím, že syn nebude tak hodný pořád, ale pořád nechápu proč je normální vřískající ročák, co chvilinku nevydrží sám a můj klidný ročák, co si ke mě dojde, když se chce pomazlit, nebo ponosit a pak si jde zase po svých, normální není a je mi prorokováno, že to dlouho trvat nebude a potom se z něho po*eru :zed:

Protože každé dítě je úplně jiné a nedá se srovnávat :nevim: Mám 4 děti - 2 starší holky 10 a 6 a 2 mladší kluky 4 a 2 - a každé je povahově úplně jiné. I když je člověk přísný, tak dítě prostě zkouší a zkouší. Některé zkusí jednou a vidí, že nepochodí, tak přestane a už nikdy to neudělá. Jiné dítě prostě bude zkoušet a zkoušet pořád dokolečka a nedá se s tím opravdu nic dělat :nevim: Nejstarší dcera byla hodně živá od narození cca do 10m až do 9 let nebyly výjimkou vztekací scény s válením po zemi. Další děti jsou celkem pohodáři a období vzdoru si ani nevybavuju. Ten nejmladší je zase strašný mamánek a má problém s cizími lidmi než se rozkouká a ti starší byli všude jako doma a se všemi hned kamarádi. Takže podle mých zkušeností je to opravdu hodně o povaze daného dítěte ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
9.8.14 17:59

Může to období přijít a nemusí :nevim:
Mám kluka 12 let, od narození řval, pak se vztekal :twisted: Uklidnilo se to až do teď, do puberty, kdy se zase projevuje ta choler povaha umocněná hormony.
Druhý, téměř pětiletý je sluníčko. Spavé, hodné, bezproblémové, klidné. Změna nastala asi před půl rokem, kdy nastoupil do jiné školky a teď co navštěvuje další náhradní školky, je jak na tripu :mrgreen: Přesto se s ním dá domluvit jinak než s tím starším.

Je to jednoduše o povaze, samozřejmě i o výchově, ale ruku na srdce ;) líp se o tom kecá, než když pak přijde ona skvělá situace, že :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1211
9.8.14 21:43

@Petra Z uplně stejně to mám v zimě už s šestiletou, nepostřehla jsem vzdor, je hodná, jasně semtam má pravdu víc než maminka, ale to je drobnost, jsem klidná povaha, její otec je taky klidas, nekřičím, na zadek dostala snad pětkrát v životě :think: :oops:,dávám jí najevo lásku, povídáme si, jediné co jí štve, že máma musí chodit do práce je ztoho smutná a pak jak se vrátím mi visí na krku a maminečko moje :srdce: :srdce: už jsi se konečně vrátila :srdce: :hug: nemám s výchovou problém, já se spíš obávám jestli je to normální :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
9.8.14 22:00

@Deninina ja ti taaaak zavidim ;) nemam zkusenost s vlastnim hodnym ditetem, zrovna dnes jsem v restauraci rikala, ze jsem presne ta matka s ditetem, co mi jako bezdetne desne lezly na nervy. Ja mam ukricenyho hyperaktivniho podese, co nevydrzi chvili posedet a jak neni po jejim jeci jak sirena. Ver, ze nezabira nic, skutecne nic, domluva, prevedeni pozornosti, placnuti po plince, hracka, blbnuti, sprdnuti, ignorace… nic… Nicmene mam takto hodnou neter, jako mas ty syna, jsou ji tri a je stale klidna a hodna. Coz je pro me jako pro matku ulicnice, co teda ke vsemu jeste spatne ji, opravdu za trest :mrgreen: jooo a ta moja pusinka me kazde rano budi revem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9868
9.8.14 22:09

@Deninina nectu to vsechno, takze jen ke tve puvodni otazce.
ano, i moje holcicka byla zlaty mimino za odmenu. tak nejak do toho roka a kousek ;) potom zacalo obdobi NE a postupne preslo do obdobi vzdoru. ted mi z ni kolikrat pekne sibe, ma svoji tvrdou palici, nicmene i presto je to porad zlaticko :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
9.8.14 22:22
@Tereza1986 píše:
Syn byl do cca roka a půl jako tvé dítě. Pak to začalo :lol:

Presne tak, i muj! :lol: Uzivej si to, dokud to tak je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí