Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky co papají Vaše dětičky?Nám je 7 měsíců,nekojím,malá pije Nutrilon,k obědu masozeleninové příkrmy,svačinky má přesnídávky,jogurt nebo kaši..Od kdy začít s lepkem??Rohlíky atd.?Někde jsem četla,že se má dávat rohlík tak od těch 7.měs.,ale malá nemá ještě ani jeden zub,tak nevím…občas jí dám malinkatej kousek banánu a úplně se dáví,tak si neumím představit dát jí kousek rohlíku nebo ty dětské sušenky.. ![]()
Náš syn měl rohlík až tak v 9 měsících, předtím jedl zhruba to samé, co dáváš ty. Jinak do té přesnídávky a jogurtu jsem mu občas rozlámala piškoty. Taky jsem kupovala ty kukuřičné křupky, to může dítě žužlat, i když nemá zuby.
Syn bude mít sedm měsíců za pár dní. Kromě mléka (to má na snídani, na dopolední svačinu, v noci a před spaním) má na oběd masozeleninu s přílohou, na odpolední svačinu ovoce a na večeři kaši. Občas mu do ruky strčím kukuřičnou křupku. Od narození jsme na UM, přikrmovat jsme začali ve 4 měsících. Rohlíky ani jogurty mu zatím nedávám, lepek jsme začali zavádět těsně před šestým měsícem (podle nějakých nových tabulek se prý lepek zavádí mezi 5 a 6 měsícem).
kobliha1 píše:
Holky co papají Vaše dětičky?Nám je 7 měsíců,nekojím,malá pije Nutrilon,k obědu masozeleninové příkrmy,svačinky má přesnídávky,jogurt nebo kaši..Od kdy začít s lepkem??Rohlíky atd.?Někde jsem četla,že se má dávat rohlík tak od těch 7.měs.,ale malá nemá ještě ani jeden zub,tak nevím…občas jí dám malinkatej kousek banánu a úplně se dáví,tak si neumím představit dát jí kousek rohlíku nebo ty dětské sušenky..
nám je stejně kojím zuby taky nemáme
raději bych to s tím rohlikem nepokoušela ![]()
hlavně jíme maso se zeleninou a ovoce
Příspěvek upraven 09.01.12 v 16:19
lepek už klidně pár týdnů může, teď se doporučuje zavést mezi 4.-7. měsícem, optimum okolo 5.-6m…nejjednodušší je to asi formou přesnídávky, já dávala z Rossmanna Babydream ovocnou se sušenkama, nebo Babydream dělá „boloňské špagety“, když pak najedeš na kaše, tak všechny co nejsou rýžové, ale obilné, tak s lepkem jsou, tak možná ho dávno dáváš, ani o tom nevíš ![]()
jinak u nás klasika: k snídani pije mlíko, ke svačině má ovoce (nastrouhané jablko, hrušku, syrovou mrkev, vidličkou rozmatlaný banán a celé je to obalené přesnídávkou, kde je ještě třeba švestka, broskev…nebo taky jen jablečnobanánová nebo ta se sušenkama, jak mi co padne pod ruku), k obědu masozeleninový příkrm nebo zeleninový se žloutkem (cca. 2× týdně), odpolední svačina zas mlíko, večeře mlíko, do kterého dám 1 lžíci nemléčné kaše od Nestlé (Lipová nebo Švestková), vypije to z flašky, je to vlastně jen sytivější ochucené mlíčko), v noci už mi mlíko ani nepije, jen vodu na žízeň, ale pokud by chtěl jíst, tak dostane zas mlíko.
jinak rohlík, banán v kuse, sušenky…zatím nedávám, nepřijde mi to bezpečné, dokud dítě nesedí
, ale je to jistě věc názoru. Zuby navíc můj malý ještě taky nemá, ale to je asi to nejmenší, oni si to žužlají těma dásničkama a ještě jim to dělá právě dobře.
elanaa píše:
lepek už klidně pár týdnů může, teď se doporučuje zavést mezi 4.-7. měsícem, optimum okolo 5.-6m…nejjednodušší je to asi formou přesnídávky, já dávala z Rossmanna Babydream ovocnou se sušenkama, nebo Babydream dělá „boloňské špagety“, když pak najedeš na kaše, tak všechny co nejsou rýžové, ale obilné, tak s lepkem jsou, tak možná ho dávno dáváš, ani o tom nevíš![]()
jinak u nás klasika: k snídani pije mlíko, ke svačině má ovoce (nastrouhané jablko, hrušku, syrovou mrkev, vidličkou rozmatlaný banán a celé je to obalené přesnídávkou, kde je ještě třeba švestka, broskev…nebo taky jen jablečnobanánová nebo ta se sušenkama, jak mi co padne pod ruku), k obědu masozeleninový příkrm nebo zeleninový se žloutkem (cca. 2× týdně), odpolední svačina zas mlíko, večeře mlíko, do kterého dám 1 lžíci nemléčné kaše od Nestlé (Lipová nebo Švestková), vypije to z flašky, je to vlastně jen sytivější ochucené mlíčko), v noci už mi mlíko ani nepije, jen vodu na žízeň, ale pokud by chtěl jíst, tak dostane zas mlíko.
jinak rohlík, banán v kuse, sušenky…zatím nedávám, nepřijde mi to bezpečné, dokud dítě nesedí, ale je to jistě věc názoru. Zuby navíc můj malý ještě taky nemá, ale to je asi to nejmenší, oni si to žužlají těma dásničkama a ještě jim to dělá právě dobře.
No tak to už ten lepek teda dávám,protože máme ty přesnídávky s piškotama nebo i ty kaše
Ještě,že jsem takhle nezaperlila u doktorky
![]()
GAZOLDA píše:kobliha1 píše:
Holky co papají Vaše dětičky?Nám je 7 měsíců,nekojím,malá pije Nutrilon,k obědu masozeleninové příkrmy,svačinky má přesnídávky,jogurt nebo kaši..Od kdy začít s lepkem??Rohlíky atd.?Někde jsem četla,že se má dávat rohlík tak od těch 7.měs.,ale malá nemá ještě ani jeden zub,tak nevím…občas jí dám malinkatej kousek banánu a úplně se dáví,tak si neumím představit dát jí kousek rohlíku nebo ty dětské sušenky..nám je stejně kojím zuby taky nemáme
Příspěvek upraven 09.01.12 v 16:19
raději bych to s tím rohlikem nepokoušela
hlavně jíme maso se zeleninou a ovoce
a dáváš ty křupky nebo co to tu holky píšou??
my musíme zatím taky vše mixovat, tak dětské sušenky jen rozmixované a to stejné i banán, ale ten už jen mačkáme. Ale lepek bych už asi zavedla. ![]()
Mometálně mlíko, ovoce nastrouhané na kaši, masozel mixovaný, kaši. Zkoušela jsem dát kukuřičnou křupku, ale nevěděl co s tím. Na rohlík děti zuby nepotřebují, první syn dostal rohlík v 8m a poradil si ![]()
U druhého jsem nějak opatrnější. Zkusila jsem pár lžiček bílého jogurtu, ale měl pak jakousi srajdu, tak ho zatím odkládám.
K obědu zeleninku, k svačině ovocnou skleničku, k večeři kaši. Mezitím Nutrilon, na zapití jídla převařenou vodu. Toť vše.
My křupinky taky dáváme, ale jen tak na zabavení,nebo jako akutka když nemáme po ruce jídlo. Ale u prvního bych too nedala to až ted u druhýho. ![]()
Syn zuby taky ještě nemá a křupky dostává. Sušenky jsem mu ještě nedávala.
gabi.design píše:
A ty křupky jakou značku??Nebo jsou všechny stejný? ![]()
Náš zuby taky ještě nemá, křupky nedávám, ale to spíš proto, že jsem se ještě nedostala k tomu je koupit. Jak se dostanu do Globusu pro ty kukuřičné nesolené, co se v podstatě v puse rozpustí, tak je koupím a dostane je.
![]()
kobliha1 píše:gabi.design píše:A ty křupky jakou značku??Nebo jsou všechny stejný?
Já myslím, že je to víceméně jedno, jen kupuji ty bez soli.