Co máte ke štědrovečerní večeři?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
17.12.19 23:05
@warita píše:
ja bych teda rekla, ze ani na stedry den ne. Na stedry dne plati pust = zadne maso. Podle spravnosti by se vlastne az do vecere nemelo jist nic. Ryba se nepocita jako maso, proto je pripustna.

Kazdy proste rybu vseho druhu nebo morske potvory nejime. Ja to uvarim, ale pres pusu mi to neprojde. Dochucuji od oka nebo je k ruce muz, at si rekne, jak to chce. Nam to nikdo nenutil a ani to doma sve rodine nikdy nutit nebudu. Tim spis o Vanocich. Kazdy ma variantu, ktera mu chutna.
Ale my mame rizky stale svatecni jidlo, ktere nedelam bezne. Posledne jsem je delala po skoro dvou mesicich na stat. svatek. A ted bude svatecni vecere, takze budou i moje mini koktejlove/ rautove rizecky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
17.12.19 23:06
@Venetia píše:
Já to ctu zase poprvé, že se jedi oplatky

Já taky a to mi je 48. Ona si z nás dělá normálně pr–l

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.12.19 23:14
@Venetia píše:
U nás to bylo za to, když se vydrželo nejíst do večeře

Aj u nas. Taky se rikalo, kdyz nebudeme cely den do vecere nic jest, tak uvidime zlateho pasika.
Obvykle se to porusi hned snidani :mrgreen:, kdy donesu talir cukrovi a jdu zapalit svicky na kuchynskem i konferencaku a zobnu iselske kolecko, ze to mam nejradeji a neodolam. Takze zas ho neuvidim. Nikdy jsem nevydrzela do vecere, ze nebudu uzobavat a to behem roku vydrzim snadno pust i nekolik dni po sobe.

Příspěvek upraven 17.12.19 v 23:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
17.12.19 23:14
@Kelsey píše:
Kazdy proste rybu vseho druhu nebo morske potvory nejime. Ja to uvarim, ale pres pusu mi to neprojde. Dochucuji od oka nebo je k ruce muz, at si rekne, jak to chce. Nam to nikdo nenutil a ani to doma sve rodine nikdy nutit nebudu. Tim spis o Vanocich. Kazdy ma variantu, ktera mu chutna.
Ale my mame rizky stale svatecni jidlo, ktere nedelam bezne. Posledne jsem je delala po skoro dvou mesicich na stat. svatek. A ted bude svatecni vecere, takze budou i moje mini koktejlove/ rautove rizecky.

taky nejsem fanousek ryb. Respektive, kapr mi smrdi a nechutna, na rybi file mam od detstvi vypestovanou alergii (cti odpor). Rybu jsem vzala na milost teprve v hodne pokrocilem dospelackem veku a teprve az v dobach, kdy jsem v primorskych oblastech mela moznost ochutnat cerstvou morskou.

A neni to vec, kterou musim casto. Ale protoze mam doma male dite, tak se snazim alespon jednou tydne. Kupuju prazmu kralovskou, ta je skvela na masle s petrzeli. Nebo divokeho alijaskeho lososa. Z toho delavam predevsim zapecene gnocchi s lososem na bsamelove omacce s bilym vinem a parmezanem. Nebo nekdy to hodim na spagety. Zkousela jsem morskeho dase, tak mi nechutnal. A halibut se na muj vkus az moc rozpada a blbe se to vari. Cili prazma a losos u nas vede. Joooo vlastne, v lete delavam fish and chips ale bez hranolku. Podavam to s tsatsiky :D

Dcera rybu miluje no… co nadelam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149320
17.12.19 23:16
@warita píše:
ja bych teda rekla, ze ani na stedry den ne. Na stedry dne plati pust = zadne maso. Podle spravnosti by se vlastne az do vecere nemelo jist nic. Ryba se nepocita jako maso, proto je pripustna.

Ryba se jí proto, že to je z několika důvodu znak křesťanství. Nema to s masem co dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
17.12.19 23:20
@Anna766 píše:
Ryba se jí proto, že to je z několika důvodu znak křesťanství. Nema to s masem co dělat.

a to se mylis. Presne to ma s masem co delat. Protoze podle krestanske tradice se na stedry den dodrzuje pust a maso je zakazane, tak se prave podava ryba, ktera se nepocita za maso.

Docela me prekvapuje, ze to nekteri lide nevedi. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149320
17.12.19 23:23
@warita píše:
a to se mylis. Presne to ma s masem co delat. Protoze podle krestanske tradice se na stedry den dodrzuje pust a maso je zakazane, tak se prave podava ryba, ktera se nepocita za maso.Docela me prekvapuje, ze to nekteri lide nevedi. :kytka:

Tohle si hodně lidí myslí, že je to tak, jak píšeš.
Ale je to složitější. Ale jak myslíš. Přesvedčovat tě nebudu.Az budeš mít někdy čas, tak si to zkus vyhledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.12.19 23:29

@warita kazda rodina ma sve tradice, kde je problem, ze se to uzpusobi?
Nemuzes jim nutit, ze rizek je spatne 24., je to kazdeho vec.
Kdyby u nas jednou bydlela nevesta a bylo by prani, ze chce pecene sneky nebo brokolici ve vode, tak ji to velice rada pripravim, aby byla spokojena a mela svou porci, co ji rada a vubec bych nemrkla, ze ma jiny pozadevek, protoze to proste beru, ze kazdy ma sve, ktere ma rad, je spokojeny a ma moznost volby, ale byla bych hodne nastvana, kdyby prisla a vnucovala by nam, ze jedine dobre 24. je ryba, tak ma byt ryba, tak to bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
17.12.19 23:30
@Anna766 píše:
Tohle si hodně lidí myslí, že je to tak, jak píšeš.
Ale je to složitější. Ale jak myslíš. Přesvedčovat tě nebudu.Az budeš mít někdy čas, tak si to zkus vyhledat.

tak ja mam jaksi doma silne vericiho katolika. Prave jsem se ho zeptala. Potvrdil. Ale vymlouvat ti to nebudu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
17.12.19 23:32
@astoret píše:
Ale spousta lidi ji ma na Vanoce, je to tradicni jidlo i na veceri, hlavne v Cechach. My ji mivali k obedu na Stedry den, si pamatuji, ale ja ji nikdy nejedla, nechutna mi.

Nemůže to být tradiční jídlo. ;) Štědrý den byl vždy považován za postní den, tudíž rozhodně ne žádné maso. V minulosti se dělal černý kuba, hrachova polévka, šišky s mákem…pozdeji přibyla na talíři ryba (ryba se nepovažovala za maso, byla brána jako postní jídlo). Proto tady ten všeobecný údiv nad vinnou klobasou, která do konceptu Stedreho dne vůbec nezapadá. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
17.12.19 23:40
@Kelsey píše:
@warita kazda rodina ma sve tradice, kde je problem, ze se to uzpusobi?
Nemuzes jim nutit, ze rizek je spatne 24., je to kazdeho vec.
Kdyby u nas jednou bydlela nevesta a bylo by prani, ze chce pecene sneky nebo brokolici ve vode, tak ji to velice rada pripravim, aby byla spokojena a mela svou porci, co ji rada a vubec bych nemrkla, ze ma jiny pozadevek, protoze to proste beru, ze kazdy ma sve, ktere ma rad, je spokojeny a ma moznost volby, ale byla bych hodne nastvana, kdyby prisla a vnucovala by nam, ze jedine dobre 24. je ryba, tak ma byt ryba, tak to bude.

a ja nekoho nutila? Kde prosim? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.12.19 23:45
@warita píše:
a ja nekoho nutila? Kde prosim? 8o

Nenutila. Ale to tve podiveni, ze na Stedry den se delaji rizky, ze to slysis prvne. Tady nezijes?
Vzdyt je to bezne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
17.12.19 23:48
@Kelsey píše:
Nenutila. Ale to tve podiveni, ze na Stedry den se delaji rizky, ze to slysis prvne. Tady nezijes?
Vzdyt je to bezne.

Ziju tady sotva par let. Ze to je bezne neznamena, ze to je podle tradice. A ano, podivuje mne to docela dost.

Nutit nikoho nenutim k nicemu. My mame na stedry vecer lososa a ne kapra s br salatem, coz v teto kotline je takova ta klasika. Takze ja se nejake tradice taky nedrzim. A o rizcich na stedry vecer slysim fakt poprve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
18.12.19 00:00

@warita i ve zpravach to resili opakovane, srovnavali ceny…
Jen se rika v poverach, ze nema byt nic, kde bylo peri, at neuleti stesti.

Dneska malo kdo resi povery, takze si delaji dle chuti nebo moznosti. Lososa delava sestra. U nas se nechytil. Muj muz se cely rok tesi na kapra. Jinou rybu nechce, takze u nas je i proces kupovani a pripravy rybich jidel, ale ji to sam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
18.12.19 07:27
@Božislava píše:
Já taky a to mi je 48. Ona si z nás dělá normálně pr–l

Treba je to polsky zvyk, kdyz psala, ze muz je Polak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný