Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, přítel má exekuci na plat údajně za dvě nezaplacené pokuty MHD. Jenže teď mě zarazilo, že má na výplatních páskách exekuci přednostní a nepřednostní. Vyčetla jsem, že právě pokuty z MHD jsou pohledávky nepřednostní, a že za přednostní se považují výživné, ublížení na zdraví, přeplatky ze státní podpory a přídavků atd. Nejspíš mi tedy lže?!
Nechci na něj hned vyjet, měl těžký život a ne za všechno je zodpovědný. Ale jestli mi lhal…byla jsem ochotná nad jeho minulostí mávnout rukou ale s tím, že mi bude vždy říkat pravdu.
Nemáte zkušenosti s tím, co by mohla ještě být přednostní pohledávka? Děkuji…
@giny52 Třeba nezaplacené zdravotní za dobu, kdy nebyl zaměstnaný, ani na UP.
Ano, s těmi přednostními a nepřednostními je to přesně tak jak píšete. Takže to nebude jen za nezaplacené pokuty na MHD.
Taky bych to viděla nejspíš na zdravotní pojištění, je to poměrně častý případ, že si lidé neuvědomí, že pokud nejsou nikde zaměstnaní ani vedení v evidenci úřadu práce, musí si ZP platit sami. Přednostní pohledávka může být ještě také např. nedoplatek nějaké daně finančnímu úřadu.
@cecetka píše:
@giny52 To je frajer, ze ti dava vyplatni listky
Někdo musí vést doma účetnictví. Také zakládám příteli i sobě výplatní pásky. Není na tom nic divného.
@hafik.mazlivý píše:
Někdo musí vést doma účetnictví. Také zakládám příteli i sobě výplatní pásky. Není na tom nic divného.
Ten můj je pro jistotu nenosí ani z práce
, ale zase jeho výplata chodí na můj účet, takže vím, že exekuce nemá ![]()
@hafik.mazlivý @Kakika Narazela jsem na to, ze on asi ani nevi, ze mu zkontrolovala vyplatni listek. Jinak by prece o tech predchozich exekucich musela vedet. Urcite se vsechny neobjevily najednou ![]()
@giny52 přednostní - výživné, veškeré dluhy vůči státu, náhrada za újmu na zdraví a úmyslné tres. činy, srážky v insolvenci
nepřednostní - vše ostatní
Přítel financni negramota s exekucema, to musí bejt úplnéj Tarzan, aby to negativum vyvážil ![]()
@Hrabě Dooku píše:
Přítel financni negramota s exekucema, to musí bejt úplnéj Tarzan, aby to negativum vyvážil
Super parťák na rodinný život.
@cecetka pro informaci vyplatky mi dává sám dokonce i výplata chodí na můj účet. O exekucich vím dlouho, jen jsem nikdy nezkoumala co je přednostní a nepředností…
@hafik.mazlivý píše:
Super parťák na rodinný život.
Tarzan není, ale vydělává dost peněz takže mě ani nějaká exekuce netrápí
jenom mě zajímá jestli mi s něčím nelže…