Co na snídani v 9měsíčnímu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2319
7.5.14 19:31
@berry4 píše:
@Elis22 Holandii. Bílou. Klidně s trochou marmošky, piškoty, nebo trocha výživy na dochucení… Lipánky apod nedávej. Holky zaměřte se na červenou čočku ( plno bílkovin), bulgur, kuskus, pohanku, jáhla, a z toho se zeleninou mokřejší rizota ala co dům dal, klidně dětské svíčkové z kuřete, králíka, prostě přírodně s plno zeleninou a mixnout. Rajská, nebo majda na špagety z čerstvých rajčat(oloupat, přisladit, a do toho troška bazalky,) prostě vařit jako lidem, ovšem přemýšlet nad výživovou stránkou věci. Co nedělá dítěti dobře, vyloučit, hledat experimentovat ;)

Kuskus, červenou čočku a pohanku vařím nám i klukům. „Špagety“ malý miluje. S obědem, večeří a svačinami ani tak netápu. Chtěla jsem si jen ujasnit ty snídaně, co všechno mu můžu na ten toastový chleba namazat. A jaké pečivo můžu dát. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
7.5.14 20:45

@berry4 - červenou čočku jsem chtěla vyzkoušet, ale dost mě od toho odrazovali, že když malou hodně věcí nadýmá, tak jí nesedne ani tohle :think: k obědu má většinou kuřecí, měla i králíka, hovězí a k tomu rýže, těstoviny, brambory a pak ze zeleniny - mrkev, petržel, zkusila jsem celer, brokolici (ta vážně neprošla, trpěla chudinka celou noc) lilek, cuketa, měla i dýni, ale ta jí nechutnala, mražené fazolky(těch tam dám opravdu jen pár), špenát a takhle ty obědy prostě pořád střídám…jinak ráno po probuzení má UM a ke sváče ovocné přesnídávky, večer baští kaši, jen jsem myslela dávat odpoledne místo mléka taky něco jiného, třeba ty jogurty a tak, mamka říkala právě toho Lipánka, jenže když jsem viděla ty diskuze a jak jsou někteří proti, tak jsem začala váhat :think: i když na druhou stranu, tam byli i příspěvky typu, že dávají Lipánka od půl roka dokonce dle rady dr., tak vážně nevím. Říkám si, že nás takovýma věcma krmili naprosto běžně a jsem zdravá :nevim:
Ohledně těch jogurtů - proč zrovna tu Holandii? máme tady u nás mlékárnu, kde se dají koupit jogurty opravdu za pár kaček, tak jsem myslela vzít nějaké bílé a rozmačkat do nich třeba banán apod.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
7.5.14 20:52

@lucka_mac - tak my zase kuskus, pohanku a takové věci nejíme vůbec, manžel je hrozný masožravec a tohle by mi opravdu neprošlo, takže takové věci vůbec nekupujeme :lol: můžu se zeptat jak děláš malému ty špagety? a ten chleba s tím máslem - to prostě namažeš chleba máslem, nakrájíš na kousky a dáš mu to? mám hrozný strach, aby se mi tím malá nezadusila - jednou už se mi takhle dusila rohlíkem(dala jsem jí ho do ruky, aby ho žužlala) a ukousla si větší kus a začala se dusit, no hrozné, měla jsem takový strach, taky jsem jí ho od té doby nedala :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
7.5.14 20:55

@Elis22 protože ta z mála jediná je dnes opravdu jogurt. Ne náhrařžka. Což Lipánci, brumíci a jiný sračky nahrazený škrobama, smetanou apod jsou… Červená čočka nenadýmá. Je pná bílkovin. Můžeš ji udělat jen tak, nebo s ní zahuštovat jídla apod. Záleží na fantazii… Um ráno není mantra. Zařad´pevnou stravu, malá už na to má víc než nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
7.5.14 20:56

@Elis22 vaříš jen pro manžela? 8o Já teda odjakživa vařila I pro děti. Nezávisle na chlapovi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2319
7.5.14 21:05

@Elis22 Jo, chleba normálně namažu, nakrájím na malinké kousky, položím před malého na talíři a on se „krmí“. Sem tam mu něco strčím do pusinky. Ale on se od začátku chce hodně krmit sám, má rád jídla do ruky a je celkem šikovný. Nemám strach, horší je ten nepořádek.

Špagety dělám podle kuchařky od Annabel Karmel, vařím podle ní a malému to moc chutná. I když některé maminky by mě asi hnaly.

Takže ti napíšu ten recept:

Moje první boloňská omáčka
1 lžíce olivového oleje
1 malá cibule, oloupaná a nakrájená
1 stroužek česneku, rozdrcený
1/2 stonku řapíkatého celeru, nakrájeného najemno
100g mletého libového hovězího masa
3 středně velká rajčata, oloupaná a nakrájená na kousky
1/2 lžičky rajčatového pyré
150 ml vody nebo kuřecího vývaru
3 lžíce drobných těstovin

Rozpalte olej a 5 minut na něm smažte cibuli, česnek, mrkev a celer. Přidejte mleté maso a smažte dohněda;občas zamíchejte. Přimíchejte rajčata, rajčatové pyré a kuřecí vývar nebo vodu. Směs přiveďte k varu, potom duste asi 15 minut pod pokličkou. Zatím uvařte těstoviny podle návodu na balení. Omáčku přelijte do mixéru a vyrobte z ní pyré hodně hladké konzistence. Těstoviny sceďte a smíchejte s omáčkou.

Má to mezi recepty vhodnými pro děti od 7 - 9 měsíců a prckovi to opravdu hrozně moc chutná, popravdě to chutná i mě.

Ještě podle ní dělám i tu červenou čočku:

Prima čočka

1/2 malé cibule, najemno nakrájené
100g nakrájené mrkve
15g nakrájeného celeru
1 polévková lžíce rostlinného oleje
50g půlené červené čočky
200g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených
400ml zeleninového vývaru nebo vody

Cibuli, mrkev a celer smažte asi 5 minut na rostlinném oleji, dokud zelenina nezměkne. Přidejte čočku a sladké brambory a zalijte vývarem nebo vodou. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a duste pod pokličkou 20 minut. Ponorným mixérem udělejte pyré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2319
7.5.14 21:06
@berry4 píše:
@Elis22 vaříš jen pro manžela? 8o Já teda odjakživa vařila I pro děti. Nezávisle na chlapovi…

U nás to vypadá tak, že se vaří pro kluka a my to jíme s ním. Manžel si buď přisolí nebo jinak dochutí. To platí zhruba od roku staršího, kdy začínal jíst dospělácká jídla. :nevim: Manžel si zvykl i na ten „nedostatek“ soli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
8.5.14 07:22

@berry4 - jo vařím pro mě a manžela a zvlášť pro malou, mě to tak přijde normální :nevim:
@lucka_mac - děkuji za inspiraci, určitě to zkusím :-) doma kuchařku pro děti nemám a když něco hledám na internetu, vždy si k tomu porojedu i ty komentáře a to pak člověk neví co se tedy dávat může a co ne… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
19.1.15 08:53

Ahoj holky.Co davat v 9.měsících na snídani. Male rostou vrchní zoubky, a odmítá mi Um, kterou dostává už jen ráno. Prezbden jíme presnidavky, zeleninu maso…večer polivecky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
19.1.15 08:56

Kasi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
19.1.15 08:57

Tu nejí, zkoušela jsem různé druhy, zavře papulu na dva západy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
19.1.15 09:05

Co jogurt? Pokud ani to, zacla bych davat k snidani ovoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1847
19.1.15 09:10

Rozmackanej banán s jogurtem a nebo bez. Presnidavku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
19.1.15 11:02

Já dávám domácí buchtu a dneska jsem zkusila rohlík s gervais a v pohodě, „kouše“ to bezzubými dásněmi :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí