Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Neboj, nástřih u porodu ani nepoznáš, že udělali a šijí, když už je drobek na světě a to ti šití bude jedno, budeš ráda, že to máš za sebou. Klystýru se neboj, nebolí, budeš mít jen pocit, že máš průjem, je to lepší rodit vyčištěná. A když se přítel bojí krve, tak nemusí být u porodu, samotný porod trvá pár minut, ale ať ti je oporou v první době porodní na hekárně, toho tam budeš potřebovat, může to trvat i několik hodin a budeš ráda, že ho tam máš. ![]()
Napiš, do které porodnice míříš, pak se dozvíš konkrétní zážitky ![]()
Taky mívají porodnice „besedy pro těhotné“, kde všechno vysvětlují, většina zdravotních pojišťoven to proplácí, pokud vím. Nebo se můžeš domluvit na individuální návštěvě (asi ne všude, ale za zeptání to stojí). Tak si tam zkus zajít.
Jinak přítel tam s tebou může počkat, než začne vlastní porod a než dojde na krev, tak odejít.
My už máme odma teda skoro dvouletou slečnu, ale před porodem jsem se na malou strašně moc těšila a čím víc jsem se blížila „k cíli“ tím víc a nějak jsem ani neměla čas myslet na nic jiného.Když jsem pak dva týdny přenášela, tak jsem každé ráno vstávala s tím, že už ji snad uvidím.
Holení jsem obstarala doma - teda spíš manžel, protože jsem přes pupek nic neviděla ![]()
Z klystýru jsem byla taky nervozní, můžeš jej odmítnou, já jsem si jej raději nechala dát a bylo to naprosto v pohodě.
Já u porodu ztratila strašně maličko krve, ale manžel mi byl obrovskou oporou hlavně před samotným tlačením.MAsíroval mi záda, otíral čelo.Vzala bych si přítele minimálně na tuto fázi.Případně u porodu když bude stát u hlavy, krev ani neuvidí.Aby mu pak nebylo líto, že neviděla miminko hned jak vykouklo.
Nástřih jsem měla, protože malé nemohla prolézt hlavička, naštstí jen málo,myslím 4 stehy.Nevím jestli to bylo tím, že jsme před porodem doma pravidelně masírovali olejíčkem.To ti nikdo předem nepoví.
A druhé dítě je u každého individuální.Dcera bude mít v létě dva roky a my se začínáme snažit o druhé.Ráda bych měla mateřskou v celku.Ale někdo preferuje jít na rok,dva do práce ![]()
Jestli se přítel na doprovod k porodu necítí, nepřemýšlela jsi o dule? Pro mojí psychiku bylo moc fajn vědět, že tam se mnou někdo je, i když jsem nechtěla, aby jakkoliv zasahoval.
Já mám zájemců o doprovod až moc
.
A co se holení a klystýru týká - holení jsem zvládla s pomocí doma, klystýr jsem brala a dost mi pomohl.
No a až přijedeš do porodnice - pravděpodobně s tebou vyplní papíry, budou chtít udělat monitor - činnost dělohy a srdíčka miminka.
Ja bych se taky zeptala na jednu vec souvisejici s porodem - spousta holek popisuje, jak v prvni dobe porodni ruzne chodi, cvici na zebrinach, skace na mici, sprchuje se, mezitim je cas od casu nekdo zkontroluje dole, pripadne odteka plodova voda atd. atd. A me by zajimalo - co ma zenska v tehle chvilich na sobe? Nejakou svoji kosili nebo nemocnicniho andelicka? Dole uz naostro nebo kalhotky s vlozkou?
Diky predem za radu,
P.
@Anonymní píše:
Ja bych se taky zeptala na jednu vec souvisejici s porodem - spousta holek popisuje, jak v prvni dobe porodni ruzne chodi, cvici na zebrinach, skace na mici, sprchuje se, mezitim je cas od casu nekdo zkontroluje dole, pripadne odteka plodova voda atd. atd. A me by zajimalo - co ma zenska v tehle chvilich na sobe? Nejakou svoji kosili nebo nemocnicniho andelicka? Dole uz naostro nebo kalhotky s vlozkou?
Diky predem za radu,
P.
andělíčka a kalhotky s vložkou
@Anonymní píše:
Diky predem za radu,
P.
Buď jejich erární košili nebo vlastní ( jak kdo chce) a kalhotky s vložkou.
@Anonymní píše:
Diky predem za radu,
P.
Já byla na nadstand. pokoji/hekárně s vlastní sprchou, tak jsem většinu času byla neoblečená. Při vylezení ze sprchy jsem si brala nem. andělíčka - je to ve všech ohledech nejpraktičtější.
Vložku jsem po začátku neměla, voda mi ani jednou sama neodtekla - při 7 cm mi jí píchali a pak to šlo tak rychle, že jsem jen z lehátka přelezla na porod. kozu.
Příspěvek upraven 25.05.12 v 13:11
Tý jo, nějak mám strach a přemýšlím ,že uteču ješt do jiné nemocnice než té naší tady, neboť vlastně jedna známa byla tady v nemocnici a oni jí nepoznali že má nějaký zánět v děloze, poznali to až v ostravě a okamžitě její dceru (2měsíce před termínem) „vytahovali“ ven. Když se o tom bavily ty nemocnice njak spolu prý se to občast „stane“… tak už nevím co si myslet jako…
Dekuju - tohle mi v hlave vrtalo uz asi 2 mesice ![]()
A vlozka normalni nebo uz takova ta tlusta porodnicka?
Ahoj, mě po přijetí natočily monitor a dali na sál. Pak přišel namžel a čekalo se. Klystýru jsem se nebála, ale nebyl potřeba. Nátřih jsem cítila jen jako cuknutí, šití vůbec - lepší jak být roztržená až na záda.
A já bych si někoho vzala, přítomnost manžela mi moc pomohla.
Moc to neřeš, sbal tašku, zjisti jak to chodí v konkrétní porodnici, kam se chystáš a těš se na miminko ![]()
Já se na porod těšíla, byl děsnej, ale zůstaly jen pěkné vzpomínky a těším se na další ![]()
@Anonymní píše:
Dekuju - tohle mi v hlave vrtalo uz asi 2 mesice
Záleží jak to má porodnice, v naší vyžadovali pouze jejich takové ty porodnické gázové vložky.Do některých porodnic si musíš přivézt svoje.
já jsem měla trochu bolesti celou neděli. Vlastně už v sobotu v noci,a le přešlo to do rána. Pak teda v neděli začaly bít bolesti pravidelný a v neděli v půlnoci (po superstar) jsesm řekla, že teda jedeme, co když je to fakt porod
no přijeli jsme nějak ve 0:30hod, otevřená jsem byla na 4cm. Dr mi řekl, že když to vše půjde, že bude malej do 5hod ráno venku. Byla jsem na monitoru, vypisovaly se papíry. No pak se dal klystýr, to byl fofr, ale když už jsem byla vyprázdněná, tak jsem si říkala, že teď si můžeme dát kafe, že je to jakoo lepší. Měla jsem svoji košili, svoje kalhotky a jejich vložky porodnické. No bolesti byly horší, chodila jsem do sprchy. Přítel seděl a já s nim nemohla (jako že ani nechtěla, nějak jsem neměla slov
mluvit. Pak mi píchla PA vodu, to teda taky bolelo. No pak mi teda nějak ve 3hod ráno píchli epidurál. ale nezabíral, nějak mi nefungoval, bolesti pořád stejné. Pak přišli na to, že mi ten epidurál nějak nepomáhá, že je tam něco špatně s hadičkou či co. no a tak jsem v bolestech rodila až do 10hod ráno. Snad co 15min monitor, takže lezení na postel, slízání dolů, sezení na míči, monitor, vyšetření rukou(asi od všech doktorů co tam byli..) a tak pořád dokolečka dokola. Až v 10hod ráno jsem řekla, jestli nemůže být císař, primář mi tam nesl přednášku,, jak je to operace a jak si to všichni představujeme a blablabla.. pak teda že jo. přišel anesteziolog, řešili jsme narkozu, jestli celkovou nebo poloviční a nakonec teda poloviční. jako vylezení na stůl převážející hrozný, na sále pak už dobrý
no a chtělo se mi hrozně spát, pořád jsem byla tak na půl v limbu, fakt unavená. A když vyndali malýho, tak super, hned jsem ho viděla, slyšela a pro změnu jsem pak teda spát nemohla
Přinesli mi ho asi 2× na kojení na pokoj JIP. Personál super, to si nemůžu vůbec stěžovat ![]()
@Anonymní píše:
Dekuju - tohle mi v hlave vrtalo uz asi 2 mesice
Určitě ty „tlustý“ - v některých porodnicích ti dají erární, někde si musíš přinést svoje. Já je kupovala za pár korun v lékárně.
Ahoj holky, za 2 a půl měsíců mám termín porodu svého prvního syna.
Moje maminka mi umřela v 15letech a matka přítele je nehorázná fůrie (tvrdí i už vlastně snooubenec). Všechno to tak strašně letí. Ještě nedávno jsem seděla ráno u doktora v čekárně s 3 pozitivními testy a čekala na to až mě přijme a zprávu mi potvrdí. Stalo se.
A teď mám už skoro jen 3 mesice do porodu, a padá na mě otázka. Vlastně jich je víc.
Jak jste se cítili takhle před porodem? Na mě dopadá nehorázna ůnava, malý sebou věčně šije a já už se skoro ani pohnout nemůžu od těch všech bolestí, ale neskutečně si to těhotenství užívám.
Můžu se zeptat holky c ose stane po příjezdu do nemocnice? je toho sice plný internet, ale není nad to když to napíše někdo srozumitelně a jednoduše.
Jinak byly jste některá sama u porodu? Semnou nemá kdo jít a snoubenec se nehorázně bojí krve takže myslím že by to byl špatný nápad ho tam mít.
Hodně nad tím přemýšlím zda bude lepší že tam budu sama, nebo bych tam měla někoho mít…
Jediné co vím, tak to akorád kamarádka jedné mé známe strašně vykládala jak přijela do té nemocnice s prasklou vodou a bez bolesti a jak jí sestřička nabídla klistýr a holení. Prý obojí odmítla. Jenže, ani nevím co si pod tím představit mám z toho trošku strach a nejvíc asi z toho, že by mě měli nastřihávat a pak šít. jsem docela malého vzrůstu ale prý mám podle doktora dost širokou pánev a vše by mělo být v pohodě.
Jinak po jak dlouhé době je ideální čas na další dítě? Aby ani jedno nevyrůstalo samo.
Děkuji Ester..