Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Dojcanis ty, já si to už nepamatuju pořádně, ale podle mě se jede normálně celodenní (však bude chodit do třídy i s dětma, co jsou tam už rok, dva předtím, a my teda malýho dávali normálně na celej den na začátku září)
@Caborina Záleží na tom, jak je to ve školce pojaté a jak dlouho tam bude ten první den.
Když nastupoval syn, byla jeho nejmladší třída z 90% složená z nově nastoupivších čerstvých tříleťáků, většina z nich první dítě z rodiny ve školce. Takže instrukce byly doovédst dítě a po 2 hodinách si ho vyzvednout, pí. uč. pro ně mela připravený nějaký uvítací program, dárečky. Děti měli na ty 2 hoďky „lepší“ obečení, ve kterém šli do třídy.
Loni zůstávala půlka dětí v té samé „nejmladší“ třídě, nově příchozí byli čtyř a téměř čtyřleťáci. Žádný extra program se nekonal, děti se normálně převlékli do třídy (i když mandatorní to asi nebylo) kdo chtěl vyzvedl dítě během dopoledne, dost dětí z loňska tam první den bylo i se spaním.
Letos nastupuje dcera, přesné instrukce zatím nemáme, ale plán je, že se normálně převlékne „do hracího“ a půjde domů po O, protože školku zná přes bratra a sama má zkušenost ze soukromé.
@Dojcanis píše:
A ten první den ji tam doprovodim a du domu,nebo tam maminka zustava ?mozna pardon za dotaz,ale premiera
Dle školky a domluvy. Já jsem musela jít ten první den do práce (učitelka), takže dcera tam byla ihned sama a i na spaní a zvládla to. Matky co tam mohly s dětma být si pak většinou stěžovaly, že se jen pláč odsunul na pozdější dobu a navíc nastupovalo pojď se mnou jako včera.
@Huk píše:
Hlavně pořádně vyparádit, první den školky začíná soutěž o nejlepší matku
@Sněženka25 píše:
@Dojcanis Ahoj, taky půjdeme poprvé do školky v září…tak jsem zvědavá, co holky napíšou. Ale já myslím, že tam normálně můžeš nechat dítko, jak dlouho chceš. Já tam dám čerstvého čtyřleťáka a prvně jsem si říkala, že si ho třeba po obědě vyzvednu, ale pak jmse se domluvili s tchýní, že by bylo lepší neplést mu hlavu a chodit pro něj až odpoledne tak, jak to bude, až si najdu práci… tu práci si chci taky najít v průběhu září, takže opravdu budeme mít třeba 1-3 týdny zvyknutí si…ale s ním problém asi určitě nebude, miluje děti, kolektiv, jiné prostředí s hračkama
Ale samozřejmě kdyby mi učitelky řekly, že by tam byl první den takto sám, tak si ho taky vezmu dřív
A on už ze školkou nějakou zkušenost má? Fakt ho chceš vrazit na 8 hodin i se spaním do neznámého prostředí mezi neznámé dospělé a 20+ cicích děcek?
Argument o „nepletení hlavy“ je za mě blbost, protože dítě (navíc čtyřleté) není debil, aby nepochopilo, když se mu vysvětlí, že zatím bude chodit jen po O nebo jen nějaké dny, ale až maminka začne chodit do práce, což bude plus mínus za x týdnů, tak tam bude muset i spinkat, protože máma bude v práci a nebude moct chodit vyzvedávat po O.
Pozvolnou adaptaci jsem aplikovala u obou svých dětí, které se začali seznamovat se čkolkou ve dvou letech, a naprosto perfektně se to osvědčilo.
@Dojcanis píše:
A ten první den ji tam doprovodim a du domu,nebo tam maminka zustava ?mozna pardon za dotaz,ale premiera
Asi jak kde.. U nas na dopoledne prvni tri dny.. Pak klidne na celej den.. My ho tam odvedli a ucitelka rekla, ze se muzem jit podivat do tridy.. Tak jsme teda sli.. Chvilku jsme tam byli, tak 5minut,nechteli jsme se tam zbytecne zdrzovat..
Děkuji
sem na to opravdu zvědavá,teď bude mit tři a mezi dětmi je opravdu ráda.Bude problem spíš jít domů ![]()
Naše děti chodily v lepším oblečení, ale ve školce se vždycky převlíkly. Takže pěkné oblečení fakt jen na cestu, protože každý den bylo na tričku vidět, jaké barvičky používaly, co měly na oběd… ![]()
doporučuji vzít oblečení, v tomto věku nahá by se už asi styděla…
Malej chodil od 1 roku na 3 kroužky. Tak jsme loni ve 2 letech a 10 měsících zkusili soukromou školku na dopoledne. No řev, pak 2 dny přežil, pak nemoc. Pak nemoc toho mladšího. Pak 3 dny přežil. Pak zase 14 dni simulace. Pak se zablokoval a výsledkem bylo, že přestal kakat. Najdi si na google článek o ho.v.n. a zjistíš.. My se díky tomu dostali pouze do 4 stádia, tj dítě nejedlo, stolice jednou za 10 dní… no nevím jestli nám to stálo za to, s vyměšováním jsou problémy dodnes. Je přijatý na veřejnou školu na podzim.. Bůh ví, jak to dopadne letos.
@Svistice píše:
A on už ze školkou nějakou zkušenost má? Fakt ho chceš vrazit na 8 hodin i se spaním do neznámého prostředí mezi neznámé dospělé a 20+ cicích děcek?Argument o „nepletení hlavy“ je za mě blbost, protože dítě (navíc čtyřleté) není debil, aby nepochopilo, když se mu vysvětlí, že zatím bude chodit jen po O nebo jen nějaké dny, ale až maminka začne chodit do práce, což bude plus mínus za x týdnů, tak tam bude muset i spinkat, protože máma bude v práci a nebude moct chodit vyzvedávat po O.
Pozvolnou adaptaci jsem aplikovala u obou svých dětí, které se začali seznamovat se čkolkou ve dvou letech, a naprosto perfektně se to osvědčilo.
Na 8 hodin néé, ale to spinkání bych chtěla navyknout od začátku. Ještě uvidím, fakt nevím, jestli radši zvykat postupně nebo rovnou naostro…tak blbej není a vysvěvlit se mu možná leccos dá…ale zase já nastoupím do práce mnohem víc v klidu s tím, že už je zvyklý tam i spinkat…a nééé aby tam poprvé spal v ten den, co já půjdu poprvé do práce a budu trnout, jestli nezačne dělat problémy, že do teď chodil po obědě… A taky se může stát, že seženu práci hned od 1.9. a jiná možnost ani nebude… nicméně stejně tak je možné, že pro něj prostě po obědě zajdu, uvidím dle situace ![]()
Ale jinak je fakt kamarádskej, hodně přizůsobivej…na hřišti jde taky hned do hloučků cizích (i starších) dětí a není problém…Ale uvidíme prostě
Každopádně bych ráda tu práci až třeba o 2 týdny dýl než on, abych mohla být v pohotovosti a kdyby něco, tak pro něj zajít ![]()
@Sněženka25 Tak když dítě v 8 přivedeš a vyzvedneš po spaní, po kterém hned následuje odpolední svačina, tak vyzvedáváš okolo třetí. Takže tam bude cca 7 hodin.
Nikdo netvrdí, že poprvé tam má spát až v den, kdy půjdeš do práce. Mezi tím a spaním hned od prvního dne je dost jiných alternativ. Předpokládám, že nebudeš mít práci, kdy si jedno odpoledne plácnete a druhý den ráno okamžitě nastoupíš hákovat. Takže rezerva na postupné zvykání by tam měla být. ![]()
Moje zkušenost je, že děti mnohem lépe zvládali vědomí, že třeba ze začátku jdou do školky jen na pár dopolení v týdnu, pak třeba spaní jednou až dvakrát týdně, zbytek po O.
Postavit je před to, tak miláčku, odedneška chodíš na 5×7 hodin do školky, i když je maminka doma, aby jsi byl pro jistotu zvyknutej už od začátku, tak mě sežerou i s chlupama a dočkala bych se klasických ranních předávacích scén.
Holka první týdny sice ráno hlásila, že „do kolky neci“, ale vědomí toho, že tam půde jen omezený a předem dohodnutý počet dní v týdnu, pro ni bylo uklidňující.
@Svistice píše:
@Sněženka25 Tak když dítě v 8 přivedeš a vyzvedneš po spaní, po kterém hned následuje odpolední svačina, tak vyzvedáváš okolo třetí. Takže tam bude cca 7 hodin.
Nikdo netvrdí, že poprvé tam má spát až v den, kdy půjdeš do práce. Mezi tím a spaním hned od prvního dne je dost jiných alternativ. Předpokládám, že nebudeš mít práci, kdy si jedno odpoledne plácnete a druhý den ráno okamžitě nastoupíš hákovat. Takže rezerva na postupné zvykání by tam měla být.Moje zkušenost je, že děti mnohem lépe zvládali vědomí, že třeba ze začátku jdou do školky jen na pár dopolení v týdnu, pak třeba spaní jednou až dvakrát týdně, zbytek po O.
Postavit je před to, tak miláčku, odedneška chodíš na 5×7 hodin do školky, i když je maminka doma, aby jsi byl pro jistotu zvyknutej už od začátku, tak mě sežerou i s chlupama a dočkala bych se klasických ranních předávacích scén.
Holka první týdny sice ráno hlásila, že „do kolky neci“, ale vědomí toho, že tam půde jen omezený a předem dohodnutý počet dní v týdnu, pro ni bylo uklidňující.
Hele, uvidím prostě
Každé dítě je jiné…tvoje děti tam nechtěly…já si ani nepřipouštím, že by se synovi nechtělo, zatím se strašně těší, myslím, že bude spíš řev, až bude muset jít domů, ale možné je všechno…To jsou zatím jen moje domněnky podle toho, jak ho znám
Pokud by nechtěl, tak ho rozhodně nebudu nutit a držet ho tam násilím
Když bude potřebovat postupné zvykání a bude to možné, tak ho mít bude
Jinak práci už sháním nějaký měsíc a všude udávám, že mohu nastoupit k 1.9., i když poslední dobou právě uvažuju, jestli by nebylo lepší jít na nějaký ten týden na pracák a nastoupit o něco později… A v kolika tvoje děti nastoupily? Ono záleží i hodně na věku a na povaze toho dítěte, no ![]()
@Svistice píše:
Nikdo netvrdí, že poprvé tam má spát až v den, kdy půjdeš do práce. Mezi tím a spaním hned od prvního dne je dost jiných alternativ. Předpokládám, že nebudeš mít práci, kdy si jedno odpoledne plácnete a druhý den ráno okamžitě nastoupíš hákovat. Takže rezerva na postupné zvykání by tam měla být.Moje zkušenost je, že děti mnohem lépe zvládali vědomí, že třeba ze začátku jdou do školky jen na pár dopolení v týdnu, pak třeba spaní jednou až dvakrát týdně, zbytek po O.
vidíš já chtěla dítě zvykat postupně u nás ve školce řekli že v žádném případě rovnou na tvrdo, všechny dny v týdnu tak jak bude chodit
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.