Co s prababičkou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6283
27.5.13 20:51

Terinko4444: chápu, že máš takový názor, ale mohlas to napsat citlivěji. Já se starala o partnerovu babičku. Měli jsme ji doma ještě, když jsem byla těhotná a potom až do doby, kdy byly malému tři měsíce a ona zemřela. Oblékali jsme ji, vozili ji k doktorovi, vařili, prali a dělali jí společnost. A musím říct, že to bylo nejtěžší období v mém životě. Šestinedělí si prakticky ani nepamatuju, protože se babičce udělal herpes, šílela jsem strachy, že to dostanu já nebo malý, snášeli jsme její nadávání, mávání hůlkou, kdy nás chtěla uhodit. Když jsem ji okamžitě v něčem nevyhověla, chodila na dvorek a přes plot si stěžovala sousedům. Vydřželi jsme to a svědomí mám čisté, že jsem se snažila být trpělivá a laskavá, ale že bych na tu dobu vzpomínala ráda, to ne. Proto bych hned zakladatelku nekamenovala, že si nemůže vzít babču do domu, který ji nepatří a kde má jen dvě místnosti.

Příspěvek upraven 27.05.13 v 20:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
920
27.5.13 20:52

@terinka4444 Taky si myslím, žes to řekla, jak to je. Zní to krutě, ale já to vidím podobně. Kdo chce, hledá řešení, kdo nechce, hledá problém. Čímž netvrdím, že zakladatelka nehledá řešení. Chápu zakladatelku, že jestli je to takhle nahonem a ona nebydlí ve svém, tak je z toho vyjukaná, ale řešení existují, tím spíš, pokud nejsou peníze problém. Takže jen to chce se zhluboka nadechnout a začít něco dělat. Hledat pečovatelku u babičky, nebo byt někde u vás a nebo oboje. Krátkodobě by si jí měla vzít k sobě její dcera, i když chodí do práce, holt na to padne dovolená nebo možná se dá mít taky paragraf jako na nemocné dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
27.5.13 20:52

Skutečně se nestydím, prvnípříspěvek jsem napsala mírně, jestli se někdo nepostará o vlastní nemohoucí matku, zaslouží si mnohem horší věty, třeba se probere. Když tady čtu návrhy jako psychohospic, je mu úplně úzko.

Berry podle mě nemusí fungovat zbytek světa a nefunguje, nemám patent na šalamounovo hov.no, jen jsem ti chtěla napsat, že sakra dobře vím, co je to péče o nemocného člověka, žiju v tom. A stále si trvám na tom, že není noc horšího, než se nepostarat.

Smutné je, že se nepostará vlastní dítě, jinde ve světě, v ne tak civilizovaném, jako jsme my ta bohatá část lidstva, mají úctu k rodičům. To není výplod mého chorého mozku.
Ze srdce přeju té stařence, ať pro ni její rodina najde takové řešení, aby mohla hezky dožít.
@Ballnejka píše:
@terinka4444 Tak tohle je vážně humus. Na tvém místě bych se teda styděla :roll:. Vypustit něco takového, když vůbec neznáš rodinou situaci, navíc zakladatelka hledá jen řešení. Samozřejmě, že se babičky někdo ujme a postará se o ni, ale musí se pro ni najít to nejlepší a nejpřínosnější východisko..Jsou rodina jen hledají řešení. Tahle tvoje slova se vážně nehodila.. :cert:!
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3540
27.5.13 20:54

@Káka74 jo je na to paragraf jako na dítě 9 dní pak jeden den jakoby práce a zas lze čerpat dalších 9 dní.. když už jsem padala na pusu já nebo byl syn nemocný tak jsme to tak s mamčou dělaly..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
27.5.13 20:55

Holky, je velice poučné, jak tu kdo reaguje. Chatwenna souhlasí s Terinkou, i když ani nepomůže vytáhnout souseda z vany. Berry kritizuje Terinku, jako by snad měla za co. Vážně k smíchu.
Zakladatelko - a je to všechno opravdu na tobě? Nikdo z široké (?) rodiny se toho nehodlá ujmout? Ono má-li pleny a potřebuje-li asistenci při jídle, na to není potřeba zdravotník, stačí pečovatelka. Možná by opravdu bylo nejlepší řešení nechat babičku v bytě (je-li to reálné kvůli vozíku, nebo je jen ležící?) a najmout pečovatelku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
27.5.13 20:57

@terinka4444 Máš pravdu, myslím, že odpůrci by se měli zastydět, ne tě kritizovat, vím, jak vypadá péče o nemohoucí lidi. Obzvláště, je-li na to člověk sám. Klobouk dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994

@terinka4444 Take souhlasim. Meli jsme doma rok takto prababicku. Bylo to ohromne vycerpavajici, ale byla nase a do ustavu jsme ji dat nechteli.

Zakladatelko, ja bych se prestehovala pres tyden k prababicce i s batoletem do garsonky a o vikendu se nechala stridat maminkou. Pises, ze jedina nepracujes. Co ti duchodci, ti pracuji? Ti by take mohli pomoci, ne?

Příspěvek upraven 27.05.13 v 21:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21917
@terinka4444 píše:
Nepřehnala, jen jsem napsala čistou pravdu, blít nemusíš nade mnou, já mám svou těžce nemocnou maminku doma, starám se o ní 24 hodin denně, mixuju jídlo, aby se najedla, vozím na vozíku okolo domu, aby se nadýchla čerstvého vzducu, mám aktivní batole, po nocích práci, abych utáhla její drahé léky, večer pohladím maminku po tváři a padnu vyčerpáním na držku, doslova, spím na gauči, aby měla mamka pohodlí, je to moje maminka, ta babička je taky něčí maminka, místo sebemrskačství na internetu by se mohli postarat o vlastní matku. Doufám, že vychvám svoje děti tak, aby až jednou budu stará a nemohoucí, nebudou mě po příbuzenstvu nabízet jak horký brambor a postarají se o mne.
Tohle je nejhnusnější věc na světě, nepostarat se o vlastního starýho člověka, dopustit, aby řekl, že měl raděju umřít, než být na obtíž. To je pravda pravdoucí. Vždycky se to dá udělat, není pro to omluva, je to náročné, vyčerpávající, ať žije Lexaurin, ale já jednou budu nad jejím hrobem okopávat kytičky s čistým svědomím, takže nade mnou blít nemusíš.

Mas pravdu..Ale ne kazdy ma na to podminky, aby toto mohl delat.Je potreba zustat doma, tim padem prijit o zamestnani a ne kazdy chlap vydelava tolik, aby to rodina zvladla s jednim prijmem. I s veskerymi prispevky na peci..a taky nekdo na to proste nema, tohle je narocne.

Ja bych si strasne prala, abych jednou mamu mohla mit doma a pecovat o ni.Ale momentalne jsem samozivitelka a kdyby to melo byt prave ted, nedovedu si to predstavit.

Pracuju jako zdravotni sestra v domove pro seniory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.13 21:03

@Virginia Podle mamky to řeší i příbuzenctvo třeba též na něco přijdou :nevim: jestli to budou dělat tak jako babičku chodit navštěvovat a to co všechno slíbili tak nevím, ráda bych byla informovaná dopředu co všechno se dá dělat a jaké se pro nás nabízí řešení. Zatím snad každý z nich nabízí hlavně finanční pomoc, což je sice hezké, ale že by si jí někdo vzal domů o tom jsem neslyšela od nich ještě ani slovo :roll:

Netvrdím, že necháme babičku kdo ví kde to by moje mamka ani nedopustila, ona za ní jezdila každý den kdy nebyla v práci, pekla jí, vařila, povídala si s ní, vybírala pro ní knížky a čítávala jí u postele.. Já jsem za ní chodila též co to šlo díky vzdálenosti jsem tam, ale stejně byla max. jednou týdně. I když je tolik nemocná vše si pamatuje, povídání je s ní krásné, mojí dceru miluje ona je prostě zlatá a nikdy by jsme nedvoli aby si musela myslet, že jí nikdo nechce.

• Citovat
  • Upravit
930
27.5.13 21:05

Zakladatelko, jdi na sociálku a babičce vyřiď příspěvek na péči, vzhledem k tomu že je ležák bude to s největší pravděpodobností IV. stupeň tzn. 12 tis, a za tuto cenu už seženeš ošetřovatelku na celý den, případně soukromé zařízení, my jsme také dostali takovej leták s kontakty na instituce -domovy důchodcú kde se tímto zabývají. V jednom z nich mi i nabýzeli kontakt na ženské které to dělají na černo. Zkuset dát inzerát ve vašem okolí. Jsem z liberecka a toto jsme řešily, nakonec zvládám péči o tchýni doma i s batoletem, ale je to náročné, hodně náročné, kdo zažil, ví o čem mluvím… :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
27.5.13 21:10

Zakladatelko, nevím přesně, kde máte babičku teď. Ale řekla bych, že z pečovatelského domu se takhle běžně nepropouští. Tohle, co píšeš vypadá spíše na nějakou LDN (léčebnu dlouhodobě nemocných). Dělám ve zdravotnictví a mamka dělá přímo v téhle sociální sféře - pečovatelská služba a domácí péče, takže bych řekla, že mám v tomhle ohledu docela přehled.
Předně z mého pohledu by bylo nejlepší babičku vzít do garsonky a někdo z vás (ty nebo maminka) byste se podílely na péči, jak byste to zvládaly a jak by bylo třeba. Zbytek se dá domluvit přes sociální služby (charitu) v daném městě. Myslím, že takovýmhle způsobem funguje více rodin. Navíc byste překlenuli období, než seženete např. domov důchodců. Jde o to, že třeba koupání, podání léků, přebalení, polohování, podání stravy může zajistit pečovatelka, která tam přijde např. 3× denně. Některé úkony se platí, některé ti může potvrdit oš. lékař a platí je pojišťovna. Přes noc by se starala např. maminka.
Pak je možnost zajistit tu soukromou pečovatelku jen pro babičku. To se mi zdá taky jako vhodná varianta. Předně si zjisti, jaké ty příspěvky babička pobírá, na tohle by se daly perfektně využít a pokud ždáné nemá, požádejte o ně, co nejdříve, vyplácí se i zpětně (nějak ode dne požádání). Já např. takhle chodila brigádně hlídat pána, který přes den využíval tu péči pečovatelek (podání jídla, léků), během den se stavila rodina, ale spát tam nechtěli. Tak jsem tam chodila na noc a dohlížela, aby se v noci něco nestalo, neutíkal jim apod. Střídaly jsme se dvě - s jednou paní v důchodu.
Být tebou, obvolám sociální odbor v daném městě a zeptám se na možnosti těchto zařízení v tom městě. U nás např. funguje „domov pro pac. s psychickou poruchou, hlavně demecí, sklerozou, Alzheimerem“. Ale tam nebývá úplně plno…třeba by ti vzali babičku přechodně i někam, kam třeba diagnozou úplně nezapadá?
Pak je možnost jakési „školky“ pro důchodce. Ráno ji tam odvezeš (příp. ji odvezou zaměstnanci dané školky) a odpoledne si ji tam vyzvedneš. To samozřejmě záleží na konkrétním zdrav. stavu babičky.
Mimo jiné existují půjčovny pomůcek - půjčí ti polohovací postel se zábranami proti pádu, toaletní vozík („gramofon“), invalidní vozík na ven, chodítko, matrace proti proleženinám…

Chápu, že je to těžké a máš s tím starosti. Ale vzhledem k tomu, co vím z praxe, tak pokud opravdu chceš pomoci, tak budeš muset něco obětovat. Neber to zle, ale asi nejde skloubit tvůj dosavadní život s tím, abys to nějak vyřešila. Vždy budeš muset něco překopat…ať už ve tvém životě nebo v životě maminky třeba (např. snížení úvazku, OČR).
Z toho, co tu píšeš, tak se dá těžko přesně usoudit, co bude pro babičku nejlepší, protože se přesně nedá posoudit její zdravotní stav a nároky na pomoc.
Takže: 1. určitě bych kontaktovala sociální odbor, abych zjistila možnosti
2. tam, kde je babička teď, tak taky určitě mají sociální pracovnici - takže taky kontaktovat. Ona může posoudit, co by bylo pro babičku nejlepší a ty jí můžeš říct, co jste a nejste schopní zajistit.
3. vyřídit přípsěvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
27.5.13 21:10
@Anonymní píše:
@ynax Vůbec netuším kolik bere jaké příspěvky nebo jaké má příjmy :nevim:
Ano, vlastně by stačilo najít osobu, která bude schopná babičku přebalit, omýt, a dá jí jídlo (ona jí sama, ale musí jí někdo hlídat aby jedla) S vařením, nakupováním a úklidem doma to už by jsme se postarali, jen nemůžeme nabídnout každodenní 24hod péči, ani si neumím představit jí v tomto stavu nechat v noci samotnou :nevim: takže by tam stejně někdo musel být neustále

tak si to zjisti! Já to taky babičce zařizovala sama. Ona do té doby netušila, že by měla na něco nárok a taky se pak styděla o to požádat, ale proč, když celý život pracovala, tak se stydět za to, že vezme dávku od státu, která ji pomůže dožít důstojněji? Normálně se jí zeptej, kdyby nebrala tuto dávku, tak stejně na jakýkoliv domov důchodců rovnou zapomeňte, protože bez něj ji tam nikdo nevezme. Žádá se na sociálce, oni přijdou domů, promluví s babičkou a pak rozhodnout, bohužel na to mají 3měsíce, ale pak to vyplácí zpětně. Pokud by byla babička u sebe doma, může být příjemcem dávky někdo z rodiny, kdo se o ní bude starat a tím pak zaplatit třeba ošetřovatelku nebo jídlo - víš, že můžete na sociálce požádat a zaplatit babičce dovoz obědů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
27.5.13 21:13

Zakladatelko: co zkusit tzv. odlehčovací službu, je to socální služba, která pomáhá rodnám, které se nemůžou starat o své blízké, většinou doba pobytu od dvou dnů až po tř měsíce. Samozřejmě mít zažádáno v domově důchodců a pokud by vyšel ten, dá se tato služba ukončt i dříve.
Jestli chceš napiš m do zpráv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
27.5.13 21:14

@terinka4444 máš pravdu, ale… ty máš batole a co bude za pár let? Podobnou situaci jsem zažila, my ji nakonec v rámci rodiny vyřešili, ale věř, že když je potřeba se postarat o nemohoucího člověka, u kterého musí být někdo 24hod denně, přičemž v rodině jsou všichni zaměstnaní nebo děti, rodiny mají hypotéky a bez práce si prostě nemohou dovolit být, tak mi řekni, co bys dělala? Na jedné straně je touha o člověka se postarat, na druhé straně to je skoro nereálné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5638
27.5.13 21:17

Jo jo, to jsou třeba denní stacionáře pro seniory… ale záleží jak na tom babička je, zda-li by jí tam vzali skrz zdravotní stav…
hlavně zjistěte od sociálních pracovnic všechny možnosti a na co má prababička nárok od státu a jaké jsou možnosti i placených služeb

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová