Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Virginia přišla jsi, vyjádřila se, já taktéž.
Názor @terinka4444 mi opravdu nepřijde k věci, tvůj taky ne. Nevím, co je na tom k smíchu. Že se mi nelíbí odsouzení zakladatelčina zájmu? Ona babičku nikam neodložila, ona hledá cesty a možnosti, jak to všechno skloubit!
Heledˇ. Já pracuji v domově důchodců, vím, jak je to se starými lidmi těžké, četla jsem pozorně zakladatelčinu situaci a upřímně - to není prostředí pro péči o starou ženu. City necity, příbuznost, nepříbuznost, jsou věci, které jsou mnohdy nad síly zájemce.
Věci se dají řešit, určitě cesta bude a ke spokojenosti všech, nevidím důvod, proč je potřeba hned zakladatelku odsuzovat. ![]()
@ynax mě jsi se neptala ale dá se, já byla s miminem přes den, máma se s tátou střídala v noci, případně v krajní nouzi přes obvoďáka OČR na těch 9dní to vzala máma za mne přes den.. kdyby babička (když to napíšu blbě) vydržela dýl už se sháněla výpomoc z řady ošetřovatelek a jelo by se nějak dál naši v práci já s klukem a babičkou doma plus výpomoc, ono se toho opavdu hodně dá sehnat, polohovací postel, sedátko do vany, vozík.. prostě to jde, musí když ti nic jinýho nezbyde přece jí nezastřelíš
@berry4 můj příspěvek ti nepřijde k věci? Neodsuzuji a radím k věci.
No, jako laskavou sestřičku si tě teda nedovedu představit, že pracuješ někde v administrativě. ![]()
@evick2 to jo, chápu, ale uvědom si, že děti stárnou, lidi končí rodičák a jdou do práce, v dnešní době těžko někdo zůstane doma se 4tis, protože zbytek spolkne péče o babičku a bude se starat ne měsíce, ale léta. To prostě není asi psychicky ani fyzicky možné, i kdyby se v noci staral někdo jiný, i kdyby byla občas ošetřovačka
@ynax tak je pravda že já se jen starala dva a roky.. ale tohle by přeci bylo přechodné než by babičku někam přijali
@evick2 přechodné může znamenat i 5 let. Domovy důchodců jsou plné a seznamy, kde lidé čekají na přijetí jsou strašně dlouhé. Bez příspěvku na péči a zařazení do seznamu je přijetí babičky sci-fi. Max. do soukromé péče a tam může měsíc pobytu babičky vyjít běžně na 24tis.
Ono je to těžké z obou stran. Kdo to zažil, ví, že to není nijak jednoduché. Pokud mám babičku hodnou, vděčnou atd., můžu se o ni starat léta, dokud je třeba a jde mi to (třeba s tím dítětem za zády) a mít z toho dobrý pocit.
Pak jsou ale lidi, kteří jakmile se stanou závislými a nemocnými, tak dokáží být strašně zlí. Rodina třeba přijde 2× v týdnu na návštěvu, tak jim to tak nepřijde, ale kdo je tam s tím člověkem celý den a noc, tak aby se po měsíci šel sám léčit (ať už třeba na nervy nebo se zády, který si odrovná co by dup).
Tohle si musí každý ujasnit sám v sobě - srovnat si to, že chci pomoct, že platím hypotéku, že mi nikdo nepomůže i když o tom celá rodina teď mluví, že ráda chodím do kina, do divadla, jezdím na hory, na dovolenou, chci chodit do práce atd…
Někdy vidíte, že ta rodina prostě nechce a je jim to jedno. Pak je rodina, která to vyhodnotí tak, že se nepostarají osobně, ale raději zaplatí péči někde a dojíždějí třeba na ty návštěvy. Pak je rodina, kde se zapojí více lidí, prostřídají se…Pak je rodina, kde člověk obětuje svůj osobní život a stará se takhle třeba 10 let.
Myslím, že pokud to sami nezažijeme a nevíme, kde jsou možnosti dané rodiny, tak nemůžeme soudit ani jednu možnost… Samozřejmě, že snaha postarat se by tam být měla, ale jakým způsobem si to kdo zařídí, to je každého věc a osobní odpovědnost.
Myslim ze by pro babicku bylo nejlepsi vratit se do bytu kde zila pred tim a zaplatit ji osetrovatelku, nestyd se za to. Castecne to zaplati jeji invalidni duchod, castecny ty, jen jde o to smyrit se s tim ze zamnestvavani lidi neni zly ale dobry zkutek, prestoze minuly rezim tvrdil opak a my na to stale doplacime.
@ynax ale penězma hází celá rodina podle toho co zakl. píše takže tu paní ošetřovatelku spíš, dvě na střídání, by do té garsonky platit mohli..já nevím no pokud na to peníze jsou a dobrá vůle vždycky se to dá udělat. Doufám že nám pak dá vědět jak to dopadlo. ![]()
@Virginia jestli jsi si nevšimla ( no evidentně ne),dala jsem radu. Nepřijde mi vhodné odsuzovat a měřit sebe s někým, koho siuace neodpovídá té mé.
Ne, v administrativě nepracuji, jsem ve styku s klienty. Víš o mě houby, ale dělat závěry ti jde jedna básenˇ.
@berry4 Hele, tak my začneme teď hru - já jsem psala, ty jsi psala? Já si nemyslím, že můj příspěvek nebyl k věci, jak jsi psala ty. Nesoudila jsem ani neodsuzovala, nevím, kde to bereš.
No a že se svým životním náhledem pracuješ s klienty mě teda upřímně děsí. ![]()
@tery16
Souhlasím. No a taky je fajn, pokud je to trochu možný, ušít péči na míru toho, o koho bude pečováno.
např. mojí babičce velmi pomohlo, že po 1. mrtvici a rehabilitaci se vrátila do svého bytu, kde to znala, to stabilizovalo stavy zmatenosti apod, ale po 2.mrtvici (po letech), když se ukázalo, že už nebude plně soběstačná naopak bude závislá na pomoci, tak to radši zabalila, tohle pomyšlení nesnesla, odporovalo to její osobnosti.
@Virginia víš, co bude nejlepší? Když na mě nebudeš reagovat. Nikde.
Já se ti nemám v čem zpovídat, nebo důvod cokoli vysvětlovat.
Mysli si, co chceš, já tu také neventiluju svůj názor na tebe, není to k věci.
@berry4 pokud potřebuješ, aby na tebe nikdo nereagoval, nechoď na diskuzi
, pěkný večer
Zakladatelko,
prijde mi divne, ze by jen tak „vyhodili“ nemohouciho cloveka ze zarizeni. Mozna by stalo zato, tam zavolat a poptat se. Tvoje maminka z toho byla evidentne dost mimo, takze kdovi, jestli byla schopna se na nejake jine moznosti poptat. Mame babicku v LDNce (zazadano ve trech domovech duchodcu - cekacka klidne tri ctvrte roku) a po nejake dobe se jeji luzko „zmenilo“ na socialni luzko.
Preju vam at nejake reseni najdete.