Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malá půjde za půl roku do školky a zatím máme denní režim asi takový, že ráno jdeme ven, nakoupíme, uvaříme, najíme se, když spinká, spinká, zase jdeme ven, večer padnu, ona si hraje, spát. Prostě hodně venku, má na to návyk, asi by nevydržela být den jenom doma.
Napadlo mě, jak se to asi změní, až bude chodit do školky. Přijdeme ve dvě domů, ven už nepůjdeme nebo třeba jenom na hodinku? Jak to máte vy, co se u vás změnilo, jak se vám přeházel režim? Vyřádí se dítě tím, že bude mezi dalšími dětmi, mít program ve školce atd.? Nebo přijde nedočkavé, bude si chtít hrát, jít ven, prostě vynahradit si ten čas strávený uvnitř ve školce?
![]()
Asi je rozdíl jestli jsi doma nebo nastoupíš do práce. Já nastoupila do práce a den kdy jsem odpoledne šla pro malou jsme si užily, byly jsme teda dlouho venku rovnou ze školky, doma večeře, chvíli si pohrála nebo nic nedělala a spánek. Chodila spát kolem 19 hodiny, bývala ze školky hodně unavená. Dcera se hůře adaptovala, takže první půl rok nic moc, ona školku k životu extra nepotřebovala, teď už je to trošku lepší, ale i tak, když může jít po obědě je šťastná.
Celkově můžu říct, že se změnilo hodně, celý chod rodiny, domácnosti, prostě všechno. Když to porovnám, tak na md a rd to byla pohodička, oproti tomuto shonu, práce, školka…
Co se změnilo?? je samostatnější, pořádně se tam rozmluvil - než tam šel mluvil ale malinko, naučil se sprostá slovíčka, víc se vzteká, jinak doma si pohrajeme, pomazlíme, uděláme svačinku, pak večeři, vykoupat, a zase druhý den dokola
jsem za školku ráda, je mezi dětma vyběhá se venku, vyhraje si s nima, a dělá pokroky ve všem
je to velká změna i pro mě na tož pro malýho, je to honička stíhat práci a školku mám to časově akorát, prostě honička
Příspěvek upraven 28.03.14 v 18:46
My jsme s dcerou (5) venku každý den, zrovna jsme došly z hřiště, kam jsme šly rovnou ze školky. Malá povečeří, mrkne na nějakou pohádku, půjde do vany a pak spát.
Nechodíme, jen když padají trakaře a ani to není pravidlo. Občas jí nesu do školky gumáky a pláštěnku a jdeme ven taky.
V sobotu si většinou chce hrát doma, je jí to vzácné. V neděli pak jedeme na výlet.
Po návratu ze školky se to zlobení mámy koncentruje do těch pár hodin co zbývají do večera, než dorazí táta.
Ve školce samozřejmě chodí ven, tak se vyblbnou dost tam. Když je hezky a chce se mi, tak jdeme ze školky rovnou na hřiště.
Doma hodně kouká na pohádku, nebo si čte, to ve školce moc nestíhá.
změnilo se hodně, jsou samostatnější, víc mluví, nenudí se tolik.
@rejžička změnilo se asi tolik, že dítě je samostatnější, taky víc držkaté, ukecané a prosazovalo si svou. na pobyt venku nebo vevnitř to nemělo vliv - když je hezky, jsme venku, i když ve školce (škole) čas venku trávil ![]()
Ve dvě je trochu brzy na odchod ze školky nebo tam malá nebude spát
My chodíme kolem třetí až půl čtvrté.
Změna je asi kus od kusu. Náš přijde domů a chce si hrát, je mu to vzácné. Někdy jdeme na zahradu, ale většinou nechce, že on už venku byl ![]()
Synovec doma ségru šikanuje, musí mu až do večera dělat asistentku, jinak strašně zlobí
a taky je rád celé odpolko venku.
Jen napíšu k tomu, že se dítě po nástupu do MŠ VÍC vzteká, neposlouchá (ne všechny, některé děti)…je to logické…děti se ve školce ve valné většině POPRVÉ setkávají s JINOU autoritou než je RODINA (rodiče, prarodiče, tety…) a v naprosté většině se jí nějakým způsobem podřídí…někdy dobrovolně, jindy nuceně…a to podřízení se pak v sobě drží…dusí…a NĚKDE to musí VEN…musí upustit ventil…a moc dobře ví, kde…DOMA…
Jinak dcera chodila do mé školky se mnou…a po návratu domů, první věta byla: „Maminko, půjdeme si hrát, jo?“
Já: „Ježiši…teď jsem si celé dopoledne hrála…!!!“ Néééééé… ![]()
@Katchus Já vůbec netuším, kdy se chodí domů, jen jsem tak střelila. Ale je fakt, že v práci se po ranní většinou končí ve dvě, tak jsem měla napsat tak ve tři..
@Jitka1976 Jo, to už jsi tu párkrát psala, že jsi vyhraná až až..
Naprosto tě chápu - mám toho plné zuby s jednou, natož mít dětiček hromadu, poslouchat jejich štěbetání, neustálé dotazy.. Asi by mě kleplo. ![]()
Jak dlouho jsou děti vlastně ve školce venku a jak dlouho si hrají? Myslím denně.
@rejžička To není přesně dané…bývá to v průměru hodina dopoledne (podle počasí, podle činnosti venku nebo předešlé činnosti ve školce-dlouhý program = krátší pobyt venku) jako učitelka můžu jít ven klidně hned po svačině, pokud je hezky a udělat program s dětmi venku…a tím pádem tam budu třeba od 9,30-11,30…nebo můžu vyběhnout s dětmi ven jen na půl hodiny…třeba pokud mrholí…
A odpoledne můžu jít ven taky hned po svačině…jak bylo před pár dny hezky, byli jsme venku (zahrada) od cca 15 hod. do 17 hod (pak už zase byla zima) a zbývající hodinu jsme byli ve školce (máme do 18 hod.) Ale odpoledne se chodí ven jen v opravdu hezkém počasí…a samozřejmě na zahradu.
@Jitka1976 Aha, vidíš, já myslela, že po obědě jsou děti spát a pak už si je rodiče odvádějí domů. Čekají v herně a mají volnou zábavu, tak asi. Očividně mám mezery, musím si o tom něco zjistit. ![]()
@rejžička Ale jo…po obědě je klidový režim…cca 1 a půl hodiny…někdo spí, někdo odpočívá, předškoláci můžou pracovat a pod…to má každá školka jinak-podle svého ŠVP. Pak je odpolední svačina a děti odcházejí postupně domů…samozřejmě to není, že sedí na zadku a čekají na rodiče…hrají si ve třídě a nebo můžou jít s učitelkou v hezkém počasí na zahradu…já na dveře školky nalepím ceduli, že jsme na zahradě a rodiče si vyzvedávají děti tam…mám tam pro děti pití a čůrat chodíme buď do školky, nebo v akutních případech i k plotu
Když musíš, tak musíš…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.