Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já byla poprvé 4+5, byla jsem objednaná dřív než jsem zjistila, že jsem těhotná. Byl vidět jen flíček, ale aspoň jsem věděla, že je tam, kde má být. O dva týdny později už bylo vidět srdíčko.
Ja byla u dr v 3+1tt nevydrzela jsem to povrdil mi tehu z krve a obednal me na 8tt kdy mi dá i prukazku ukaze srdícko atd…a vubec se treba na me blbe nedival ze jsem prisla tak brzo
Na ultrazvuku byla akorat videt zvetšena sliznice ![]()
@krtek7489 píše:
Tak to je nějaká novinka, nic jsem neprošvihlaVšechno mi udělali přímo na screaningovém pracovišti, pohoda. Dřív bych nešla, vzhledem k tomu, že třetina všech těhotenství končí potratem právě do toho 12.tt a mnohem víc stresující by pro mě tedy bylo, kdybych třeba v 8.tt šla na ultrazvuk, tam viděla už embryo s bijícím srdcem a třeba za 14 dní bych stejně potratila.
A jít v 5. nebo 6.tt. na ultrazvuk mi přijde úplně zcestné
Já nechci nikoho přesvědčovat, aby chodil brzo, ale myslím, že je rizikové chodit až ve 3.měsíci. Při představě, že se ze standardního těhotenství stane zamlklé, tak jako budeš čekat třeba 4 týdny s domněnkou, že je embryo v pořádku? To musí být ještě horší představa vědět, že už měsíc je embryo mrtvé. Především je to nebezpečné být v takovém stavu delší dobu.
@Michaela13 píše:
Já nechci nikoho přesvědčovat, aby chodil brzo, ale myslím, že je rizikové chodit až ve 3.měsíci. Při představě, že se ze standardního těhotenství stane zamlklé, tak jako budeš čekat třeba 4 týdny s domněnkou, že je embryo v pořádku? To musí být ještě horší představa vědět, že už měsíc je embryo mrtvé. Především je to nebezpečné být v takovém stavu delší dobu.
Já tedy nevím, co o tom všem víš, ale pokud embryo odumře, tak se většinou samo vyplaví, revize je potřeba málo kdy. A nevím v čem je rizikové chodit poprve na gyndu ve 12.tt. Naopak, pokud embryo vydrží, dobře se zahnízdí, tak už je potrat málo pravděpodobný. No a tehdy je čas začít těhotenství řešit i s gynekologem. O uměle udržované těhotenství bych stejně neměla zájem. Bud je embryo natolik silné a životaschopné, že se udrží samo. V opačném případě má odumřít. Je to naprosto přirozená selekce.
@krtek7489 to, že jdeš ke gynekologovi, ještě neznamená, že bude těhotenství udržovat uměle. Mi moje gynekoložka řekla sama, že mi nic dávat nebude, že pokud má odejít, tak bychom to jen zbytečně zdržovali a potlačovali krvácení. Asi záleží na přístupu doktora, ale když jsem začala špinit v sedmém týdnu, byla jsem docela ráda, že na mě koukla a já věděla, že je vše ok a nestresovala se. Je to každého volba, pokud chceš jít ve 12tt, tak Ti nikdo nepřikáže jít dřív, stejně tak není důvod to nikomu rozmlouvat dřív ![]()
Ahoj holky tak ja dnes byla u dr..a moc moudra z toho teda nejsem.. mela bych byt v 5+5 tt..a dr videl jen maly flicek co meril 3,5milimetru..objednal me zaa tyden na kontrolni utz ze uvidime jesi mimo roste nebo jestli neprosperuje..rikal ze je mozny ze je mladsi..holjy ja se tak modlim aby tam pristi tyden bylo uz neco videt..jinak jsem koupila test a myskim ze to je jasny..jen se schovava mrne
@Michaela13 Tak standartně se chodí na potvrzení srdeční akce a pak až někdy kolem 12tt. Já třeba byla u své gynekoložky naposledny v 6+5tt tuším a na příští kontrolu jdu 13+4tt, když se něco stane mezi tím, tak se na to stejně, když nezačneš krvácet nepřijde nebo poletíš na pohotovost.
@moniicfka píše:
Ahoj holky tak ja dnes byla u dr..a moc moudra z toho teda nejsem.. mela bych byt v 5+5 tt..a dr videl jen maly flicek co meril 3,5milimetru..objednal me zaa tyden na kontrolni utz ze uvidime jesi mimo roste nebo jestli neprosperuje..rikal ze je mozny ze je mladsi..holjy ja se tak modlim aby tam pristi tyden bylo uz neco videt..jinak jsem koupila test a myskim ze to je jasny..jen se schovava mrne
Ahoj, gratuluji k miminku
pamatuji si tě z diskuse „fotky duchů na testech“, chodila jsem tam nakukovat asi před dvěma lety
.. a k tvému utz, nevím jak ti poradit, ale jsem teď v podobné situaci. Byla jsem na utz teď v úterý a taky jen malá tečka, a na kontrolu jdu za 14 dní. Aspoň víš, že je embryo tam, kde má být. A teď musíme čekat.
@mammy No tak však říkám, ať si každej chodí kdy chce
nedá se říct, kdy se chodí standartně, protože každej doktor si zve v jinej týden. Já jsem ráda za toho svýho. Navíc jsem mívala nepravidelný cykly a tak se ani pořádně nedalo zjistit, v kterým týdnu bych mohla být. S tímto má problém více žen, tak za to přece nemusí být ukamenovány.
@Michaela13 jenže on viděl jen gestační váček..embryo ješté né právě:( mam strach že to bude zamlklý ![]()
@moniicfka já si spíš myslím, že máš to těhotenství mladší. Na konci šestého týdne bys měla určitě stejně silné i čárky na testu.
Sledovala sis ovulaci nebo nevíš kdy byla?
@Twitter ovu nevím kdy byla..:( rikal to i dr ze je mozny ze je mladsi a ze jeste vyleze..ale nevim:((( nebylo to dnes z první ranní moce
@moniicfka tak se nestresuj. Určitě bude jen mladší. Horší by bylo, kdybys přesně věděla kdy jsi měla plodné dny. Někdo má cyklus 26 dní, jiný třeba 36 dní. Někdo ovulaci 8. den, jiný 18 den.. Doktoři to počítají od poslední MS, a pak to samozřejmě nepasuje. Teď je důležité jak to poroste. Mohl ti zatím nabrat třeba jen kontrolně krev, jestli dobře narůstá. Kdy jdeš zase na kontrolu?
@Twitter na kontrolu me napsal na pristi patek..jenze ja se budu muset nejak preobjednat bud driv nebo pozdeji..protoze mame v sobotu svatbu a chteli jsme v tydnu odjet na dovolenou..verim ze se jeste ukaze
@moniicfka já si to taky myslím. Třeba už tam příště bude i srdeční akce. A svatbu si užij co nejlíp ![]()
Mě taky z počátku malý neodpovídal na UZ. První v 3+6 o 2 týdny víc, pak zas v 4+6 o týden míň. Až nějak v sedmém týdnu se to ustálilo.
Já volala na gyndu asi pět dní po vynechání MS, zeptal se kdy jsem měla poslední MS a pozval si mě na dnešek - 5+5tt. Vyšetřil ultrazvukem, ukázal gestační váček a prý „miminko“
a pozval si mě za dalších 14 dní s tím, že už by měla být srdeční akce
@moniicfka Já myslím, že máš těhotenství mladší. Zkoušela jsem ze srandy testnout týden po prvním testování, to bylo teď o víkendu a dálnice jako prase ![]()