Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@S.maya streptokok není viroza. Měla jsi výtěr ty a syn? Pokud jste tam někdo měli toho streptokoka a ostatní jsou také nemocní tak by měli vyrazit k lékaři. Angína ale může být i virová, u té streptokokové většinou nebývá rýma a kašel, jen ten krk, ale jen podle pohledu se to blbě pozná. Dá se udělat CRP a výtěr. To že jste nemocní doma všichni a teploty jsou max 38, možná ani ne u všech a máte rýmu a kašel, tak bych spíš usuzovala na virozu a pak jsou ATB k ničemu. Ale jak říkám, jen podle popisu se diganoza udělat nedá. Mnohdy i ten nález v krku je stejný.
U nás taky něco řádí
dcera (3roky) měla teď teploty 38°, a v pusince nějaké aftíky. Ty už mizí a teplotu nemá, už má jen šílený kašel a rýmu.
Já jsem padla prevcirem, šíleně mě pálí nosohltan, mám ucpaný nos a zároveň rýmu, bolí mě v krku. Teploty nemám nikdy. Snad to nějak vyléčím bez doktorky. ![]()
@Lucka1111 píše:
@S.maya streptokok není viroza. Měla jsi výtěr ty a syn? Pokud jste tam někdo měli toho streptokoka a ostatní jsou také nemocní tak by měli vyrazit k lékaři. Angína ale může být i virová, u té streptokokové většinou nebývá rýma a kašel, jen ten krk, ale jen podle pohledu se to blbě pozná. Dá se udělat CRP a výtěr. To že jste nemocní doma všichni a teploty jsou max 38, možná ani ne u všech a máte rýmu a kašel, tak bych spíš usuzovala na virozu a pak jsou ATB k ničemu. Ale jak říkám, jen podle popisu se diganoza udělat nedá. Mnohdy i ten nález v krku je stejný.
No já právě nevím. Prý je virová angína a bakteriální, která je způsobena streptokokem.
Výtěr ani crp se nikomu nedělal. Mám chuť zajít k doktorce aby mi to provedli..ale už budu brát ATB 48 hodin a nevím, zda by to nezkreslilo výsledky.
@PHV píše:
U nás taky něco řádídcera (3roky) měla teď teploty 38°, a v pusince nějaké aftíky. Ty už mizí a teplotu nemá, už má jen šílený kašel a rýmu.Já jsem padla prevcirem, šíleně mě pálí nosohltan, mám ucpaný nos a zároveň rýmu, bolí mě v krku. Teploty nemám nikdy. Snad to nějak vyléčím bez doktorky.
To stejné dle popisu mám já. Teploty jsem také neměla.
@S.maya A jak dlouho to máš? Mě v sobotu odpoledne začalo škrábat v krku, ale ještě mi bylo celkem dobře. V neděli ráno jsem se probudila a šílený, no a dneska je to snad ještě horší
navíc nic nemůžu, jsem 35tt, jak ráda bych si udělala coldrex hot drink ale nesmí se
už aby to bylo lepší.
@PHV píše:
@S.maya A jak dlouho to máš? Mě v sobotu odpoledne začalo škrábat v krku, ale ještě mi bylo celkem dobře. V neděli ráno jsem se probudila a šílený, no a dneska je to snad ještě horšínavíc nic nemůžu, jsem 35tt, jak ráda bych si udělala coldrex hot drink ale nesmí se
![]()
![]()
![]()
už aby to bylo lepší.
Ve čtvrtek večer jsem cítila, že se něco děje. Trochu mě škrabadlo v krku. V pátek ráno jsem měla prokrvenou jednu stranu u pravé mandle a už to pálilo. V sobotu ráno už to bylo v celém krku a šlo mi to i do uší…už i polykání bylo bolestivé. Nález stejný jako u syna. Nastrikle patrové oblouky.. granulovaná zadní stěna nosohltanu.
V sobotu odpoledne jsem šla na pohotovost, kde mi dali ATB. Já jsem teď ve 30 týdnu. V lékárně mi dali sprej tantum verde a prý mužů i Stopangin.
@Lucka1111 píše:
Náš pediatr teda dělá skoro vždycky stěr a posílá do laboratoře a tam mu na druhý den řeknou, co to je které antibiotikum zabere (pokud je to tedy bakteriálního původu). U bakteriálních nákaz bývá hlen hnisavý, zakalený (žlutý až zelený). Po viróze může následovat sekundární bakteriální infekce poškozené sliznice.
@S.maya já si říkám, že když u dcery to přestává i bez doktorky, že to zvládnu doma taky
počkám jak mi bude zítra, a kdyžtak bych tam třeba ve středu skočila
dělám obklady na krk, zobu paralen a cucám septisan.
@eumedon píše:![]()
![]()
A ještě doplním, že angína může být i kvasinková. Měl jsem, hrozně nepříjemné. Antibiotika jsou pak kontraproduktivní.Náš pediatr teda dělá skoro vždycky stěr a posílá do laboratoře a tam mu na druhý den řeknou, co to je které antibiotikum zabere (pokud je to tedy bakteriálního původu). U bakteriálních nákaz bývá hlen hnisavý, zakalený (žlutý až zelený). Po viróze může následovat sekundární bakteriální infekce poškozené sliznice.
Já myslela, že výsledky stěru bývají za 4 dny. Někdo mi to tvrdil. Pošlu tam přítele, díky ![]()
@PHV píše:
@S.maya já si říkám, že když u dcery to přestává i bez doktorky, že to zvládnu doma takypočkám jak mi bude zítra, a kdyžtak bych tam třeba ve středu skočila
dělám obklady na krk, zobu paralen a cucám septisan.
Uvidíte
No, syn by to asi nedal. Ten se mi přímo dusil hlenama…že jsem čekala, zda se vůbec nadechne. ![]()
Tak u nas pro změnu klasicka chripka. Donesl to syn a chytli to vsichni. Kluk byl relativne rychle v poradku, ale nejvic jsme to odnesly ja a dcerka.
Horecky 40 stupnu. To uz člověk jen lezi a ceka, jestli se zvladne nepocurat ![]()
@S.maya píše:
Já myslela, že výsledky stěru bývají za 4 dny. Někdo mi to tvrdil. Pošlu tam přítele, díky
výsledky výtěru trvají cca 3 dny, ale dá se předběžně zavolat do laboratoře a zjistit jestli tam něco neroste a to jde už druhý den. Sice tak brzy není citlivost, ale prakticky všechny streptokoky jsou citlivé na penicilin, takže to nevadí. Ale poslední dobou mám pocit že je v té laboratoři obtěžuji když volám na výsledek dřív. Jinak někteří lékaři (většinou pediatři) dělají strep test a zjistí výsledek už v ordinaci. Sice to pozná jen hnisavého steptokoka, ale ten jediný se opravdu musí striktně přeléčit ATB.
@eumedon no může být i kvasinková, ale není častá a většinou u někoho s oslabenou imunitou a nebo po širokospektrých ATB. Ale také to většinou bývá v celé dutině ústní, i když samozřejmě výjimky se najdou.
@Lucka1111 píše:
výsledky výtěru trvají cca 3 dny, ale dá se předběžně zavolat do laboratoře a zjistit jestli tam něco neroste a to jde už druhý den. Sice tak brzy není citlivost, ale prakticky všechny streptokoky jsou citlivé na penicilin, takže to nevadí. Ale poslední dobou mám pocit že je v té laboratoři obtěžuji když volám na výsledek dřív. Jinak někteří lékaři (většinou pediatři) dělají strep test a zjistí výsledek už v ordinaci. Sice to pozná jen hnisavého steptokoka, ale ten jediný se opravdu musí striktně přeléčit ATB.
Ajo ![]()
Ten streptest jsem dnes objednala. Pro jistotu ![]()