Co trénovat s předškolačkou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44208
8.11.20 09:34

Mně se líbí pracovní sešity nakladatelství Taktik pro předškoláky-Matematika, Pastelka, Hravé poznávání, Hvězdičky. Mají doložku MŠMT. Pracovala jsem s tím nejen se svými dětmi, ale kopírovala i dětem ve speciální školce, kam jsem chodila 3 roky na praxe a celou sadu včetně Hvězdiček pujcovala ke kopírování i ucitelkam ve výběrové předškolní třídě u dcery. Všem se to líbilo.

Pracovní list musí mít určité náležitosti. Lepší jsou ty, co mají autora. Bednářová je vynikající a doporucovana. Předškolákovy tydenicky jsem v ruce neměla. Vynikající jsou Šimonovy pracovní listy, ty jsou top. Jsou nebarevne a jsou ve složce po jednotlivých listech, dobře se kopírují. Používáme u dětí ve škole na spec. předmětech.
Ještě můžu doporučit Logiko primo a Logiko Piccolo. Je to drahé, ale karty si lze i od někoho půjčit, nakopírovat ty, kde výsledek nezávisí na barvě, případně kopírovat barevně, vystrihat výsledky-pravý sloupec, zalaminovat, pokud chceme použít opakovaně a děti výsledek přiřazují. Tak se s tím pracuje ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
gulas.medovy
8.11.20 09:34

@Sára 1 Úkoly byly pro moje dítě monotónní, triviální a nudné. Sešity jsou nepěkně ilustrované a logicky nedomyšlené. Na téže stránce se nejprve vystřihuje a lepí, následně je po dítěti z druhé strany vyžadován dokreslovací úkol, který je zároveň i tréninkem grafomotoriky, což se jaksi na podlepeném papíře míjí účinkem. Týká se to především části, která se jmenuje Hlavičkové úkoly. Dobrá je podle mě Škola Zvesela od Járy Bednářové. Má i část určenou přímo pro předškoláky, akorát je potřeba mít doma barevnou tiskárnu, stohy papírů a náhradních náplní do tiskárny. Její materiály jsou zpracované excelentně. Nejsou nudné pro děti, ani rodiče. Vše je vysvětleno jasně a srozumitelně. Využívám i jako matka domškoláka. Perfektní je například Ufounská násobilka. Myslím, že měla teď nedávno ke stažení zdarma pracovní listy s tématem podzimu pro předškoláky a prvňáčky.

• Citovat
  • Upravit
gulas.medovy
8.11.20 09:37
@Pears206 píše:
Mně se líbí pracovní sešity nakladatelství Taktik pro předškoláky-Matematika, Pastelka, Hravé poznávání, Hvězdičky. Mají doložku MŠMT. Pracovala jsem s tím nejen se svými dětmi, ale kopírovala i dětem ve speciální školce, kam jsem chodila 3 roky na praxe a celou sadu včetně Hvězdiček pujcovala ke kopírování i ucitelkam ve výběrové předškolní třídě u dcery. Všem se to líbilo.Pracovní list musí mít určité náležitosti. Lepší jsou ty, co mají autora. Bednářová je vynikající a doporucovana. Předškolákovy tydenicky jsem v ruce neměla. Vynikající jsou Šimonovy pracovní listy, ty jsou top. Jsou nebarevne a jsou ve složce po jednotlivých listech, dobře se kopírují. Používáme u dětí ve škole na spec. předmětech.
Ještě můžu doporučit Logiko primo a Logiko Piccolo. Je to drahé, ale karty si lze i od někoho půjčit, nakopírovat ty, kde výsledek nezávisí na barvě, případně kopírovat barevně, vystrihat výsledky-pravý sloupec, zalaminovat, pokud chceme použít opakovaně a děti výsledek přiřazují. Tak se s tím pracuje ve škole.

Ano, učebnice od Taktiku používá většina domškoláků. A neplést si Jiřinu Bednářovou s Jaromírou Bednářovou, která je spoluautorkou Školy Zvesela.

• Citovat
  • Upravit
44208
8.11.20 09:48
@gulas.medovy píše:
Ano, učebnice od Taktiku používá většina domškoláků. A neplést si Jiřinu Bednářovou s Jaromírou Bednářovou, která je spoluautorkou Školy Zvesela.

Některé učebnice a pracovní sešity od Taktiku máme doma taky od jara i pro školáky na různá procvičování, když se pořádně nechodí do školy. Viděla jsem i digitální verze, když byly na jaře uvolněny zdarma, moc se mi to líbilo. Syn je má do některých předmětů na výběrovém gymplu od primy, teď je v kvarte, pro běžné školy jsou ale moc drahé, aspoň to tvrdí učitelé.
A pro děti se speciálními potřebami ve škole zase moc těžké a barevné, to je rozrusuje a odvádí pozornost, pouze z toho vybírám.
Na Školu zvesela mrknu, díky :kytka: Myslela jsem Jiřinu Bednářovou, její pracovní sešity jsou taky dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
8.11.20 11:16

@Sára 1 Já souhlasím @kacz, že upínat se na pracovní listy či nějaké časopisy pro předškoláky nemá moc význam. Jako doplnění či oživení, když třeba dítě začne prudit, že chce taky dělat úkoly, jako starší sourozenec fajn. Nebo pokud jsou signály ze školky, že je dítě grafomotoriky úplně mimo.

Ale jinak dítě získá potřebné dovednosti snadněji a zábavněji pouze běžnými činnostmi v rodině. Protože nasávají jak houby. Jen musí mít dostatek podnětů, možností cvičit.

Písmenka - razítka, pexeso s abecedou, dřevěná vkládačka abecedy z Lidlu, magnetická písmenka (Pepco, Detoa)
Počítání a číslice - společenské hry s kostkou, penězi, hra na obchod, pro již pročítající karetní hra Alhambra
Jemná motorika - tvoření, skládání korálků, nažehlovací korálky, barevné mozaiky, tvoření obrázků z magnetických geometrických tvarů, skládání z papíru, stavebnice (lego, seva)
Geometrické tvary - správné pojmenovávání věcí denní potřeby (podej mi prosím ten oválný talíř), magnetické skládačky
Vztahy v rodině - prohlížení rodinných fotografií
Barvy - opět správné pojmenovávání (Chce to světle růžové nebo tyrkysové tričko?)
Logika - puzzle, společenké hry (Labyrint, Smart games pro jednoho apod.)
Paměť - pexeso, pextrio, různé kooperativní hry pro předškoláky, poslat dítě do obchodu pro nanuka a zakysanou smetanu
Prostorová představivost - výlet podle mapy, orientace na výletě v neznámém městě na základě zjednodušené mapy z inforcentra, hry jako Ubongo, Blockus
Přírodopisné věci - pexeso se zvířaty, návštevy zoo, občas film ze zoom, pojmenovávat na procházkách stromy, plody, kytky, houby, pozorovat mraveniště, zahradničit, prohlížet knížky
Zeměpis - vzít mapu a ukazovat si, kde bydlí různí členové rodiny, kamarádi, nad mapou vzpomínat na společné dovolené, prohlížet nebo číst ilustrovaný dětský atlas světa, skládat dětské puzzle s mapou světa/kontinentů
Hrubá motorika - hýbat se s dětmi, vzít míč a chvíli se házet, přelézat popadané kmeny, vyrazit na výlet do skalního města nebo do Mirákula
Slovní projev - mluvit na dítě i ve složitějších větách, používat synonyma, chtít po něm převyprávět co jste četli, pohádku v televizi, co dělalo ve školce, nespokojit se s odpovědí typu „nic“ či „vzali jsme si tamto a nalepili tam“. trvat na souvislém projevu, dotazovat se, při nejasné odpovědi dělat „blba“ (jo takže jste si vzali ponožku a nalepili na čelo, chápu to dobře?)

Využít senzorická období, kdy se dítě začne o něco zajímat (písmenka, dinosauři, hasiči…).
Naše předškolačka třeba poslední dobou furt chodila jak se píše… Tak jsem včera vytáhla magnetická písmena z pepca a začali jsme skládat jednoduchá slova, protože má dobrou sluchovou analýzu. Po 10 minutách věnování se jí „umí psát“. Čtení zatím nic, syntéza genetickou metodou jí ještě nenaskakuje. Tak počkáme pár měsíců a třeba se zase chytí sama, nebo se naučí číst ve škole slabikováním.

Super jsou společenské deskové hry, protože tam si dítě obvykle procvičí zároveň trpělivost, umět se přizpůsobit pravidlům, umět třeba prohrát plus navíc něco z obsahu hry (paměť, postřeh, počítání, povídání).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sanny.kolar
25.10.21 18:14

Super jsou třeba tyhle magnetická písmena kde se dá procvičovat :-)****

Edit adminem: odkaz

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie