Co umí 7leté dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9262
4.8.10 08:26

Nechci machrovat - ale toto zvládá má (skoro) pětiletá dcera. Samozřejmě s kontrolou a občas jí musím napomenout.
A tedy vlasy si neumyje - má je dlouhé a asi by i našampónovala, ale asi né dostatečně spláchla. Jinak žínku si namydlí a takové to hlavní (krk, pod paží, nohy, ruce, bříško, pipinu) si umyje. :wink:
Jídlo zvládá sama v pohodě (maso - pokud není podrážkoidní taky nakrájí a nabodne).
Jen to zdravení - to se dost často stydí. :wink:

A jak píše Lesina - kykoliv se na cokoliv vykvákne a vůůůůůbec jí to nevadí. :roll: Případně je schopna tvrdit že to neumí (tím mě tedy vytáčí do běla).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
4.8.10 16:21

Tak jsem zavzpomínala co uměla..
1/ večer se samo umýt/osprchovat? Ano, ale dlouhé vlasy pomáhám i dnes..
2/ vyčistit si pořádně zuby?ano, ale velká kontrola
3/ umýt si bez připomínek ruce po použití toalety?ano
4/ splachovat po sobě záchod?ano, ale štětka ne.
5/ pozdravit známé lidi?se mnou určitě, beze mne, kdo ví??
6/ poprosit a poděkovat, když něco chce nebo dostane?ano
7/ najíst se? (např. oběd)ano
8/ vysmrkat se?ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102677
6.8.10 09:41

ahoj, mám synka, ted v květnu mu bylo sedm, všechno z toho, co píšeš, zvládne bez problémů, ale jak už bylo zmíněno, když chce :lol: . zuby večer čistím já, proto, aby byly vyčištěné pořádně, ale sám umí bez problémů, záchod umí spláchnout, ale klidně se stane, že letí rychle za nějakou činností a zapomene. poděkovat, poprosit, to už několik let, je dost stydlivý, takže zdravení občas připomínám, ale samozřejmě ví, že se zdraví, když potká někoho koho zná. smrká už taky několik let, nají se sám už dávno, připraví si sám klidně kakao, snadnou snídani, cokoli. vzhledem k tomu, že takto staré dítko už je školák, je snad nutnost, aby toto všechno zvládalo, ve škole to učitelka těžko bude dělat za třicet dětí.
ať už máš se sestrou spor jakýkoli, přeji, ať se to brzy vyřeší. pokud sestra tyto věci za dcerku dělá, myslím, že spíš z vlastní pohodlnosti, ale to je jen můj názor a v případě, že dcerka je v pořádku.
Na druhou stranu mám vyvdanou dceru, které je devět let, manžel ji má v péči a dcera má středně těžké mentální postižení. z těchto věcí zvládne jen spláchnutí záchoda, vše ostatní pouze z dopomocí, umýt by se sama třeba nezvládla, smrká, ale musí se jí držet kapesník u nosu, jídlo lžící nebo nakrájené napichovat vidličkou, pozdraví, poděkuje, zuby čistím a i s ostatními věcmi se jí musí pomáhat, ale i jí v jejím stavu vedu k tomu, aby to alespoň zkoušela sama.
snad jsem Ti trošku poradila. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
6.8.10 12:17

Moje 3letá dcera zvládá všechno co jsi vypsala,akorát:Zuby si vyčistí,ale ne pořádně(musím dodělávat),sprchovat se neumí,ale aspoň už se celá umyje mýdlem.
Z toho co píšeš mi vyplývá,že sestřina dcera s tím má problémy.To bude nejspíš tím,že je pohodlná.Nebo jí k tomu nikdo nevedl?Každopádně by to všechno už mohla zvládat.Co znám děti v tomhle věku a i mladší,tak to zvládají všechno v pohodě(i 5ti letá sousedka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
22.9.10 13:04

Ahoj, myslím že toto je základ co by 7 leté dítě mělo umět. Možná že zuby si nevyčistí uplně dokonale, ale já dceři pak ještě většinou zuby dočistím. Měj se krásně. Romína :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
27.9.12 13:15

@Lesuom

Syn všechno umí, ale dlabe na to a bez mého pobízení snad akorát smrká, splachuje a jí. (Prostě nepatří mezi ty dokonalé. :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.25 12:04

Ahojky, potřebuju takový náhled, co dnes zvládají 7 leté děti. Dcera (s těžším PAS) si zvládne vzít rohlík nebo bagetku, vybere vnitřek, zbytek nechá a nadrobí na zem, neobratně se zvládne najíst lžící, vidličkou, ale opět, musí to být jídlo, které ona toleruje (momentálně to je zhruba 10 jídel/potravin) a musí mít náladu jíst. I tak sní třeba třetinu porce a talíř odnese, musím ji zpátky pořád vracet a ideálně krmit, to pak sní polovinu porce. Sušenku samozřejmě zvládne, kapsičku s přesnídávkou musím držet, banán taky. Nakrájené jablko zčásti sní, zbytek nechá nebo postrká do šuplíků. Křupky krom schovávání nadrtí na zem/gauč.

Oblékání: vysvleče si jednoduché, volné věci sama, obleče s velkou dopomocí, opět volné oblečení, nesmím řešit přední/zadní část, musím pomáhat s vrstvením, žádné knoflíky, zipy, puntky. Užší oblečení nezvládá. Samozřejmě tam musí být vrcholná motivace, běžně to nezvládá.

Na záchod chodí, neumí spláchnout, musím utřít, protože to „není podstatné“, připomínat umytí rukou (a dopomoci). Nehlásí si, neříká si, takže venku to bez dohledu končí v kalhotech.

Česání odmítá, češu ji s velkou nevolí a řevem (ne mým :lol: ). Čištění zubů nezvládá technicky, jen kouše do kartáčku. Umývání rukou s dopomocí. Sprchování/koupání nezvládá, panicky utíká s křikem, bije se, když naléháme (stejně je sprchovat musíme, takže asi smůla).

Má zdravotní dietu, senzoricky omezený jídelníček a piku, takže ji často bolí břicho, protože se stává, že prostě neuhlídáme, co nacpe do pusy. Bere léky na spaní, typicky ale půl měsíce vstává o několik hodin dřív, usíná později nebo má několikahodinové bdělé okno. Samozřejmě se to promítá do chodu celé rodiny.

Sama bez doprovodu nikam nesmí, nemá pud sebezáchovy, nepozná nebezpečí, občas utíká pryč, klidně do silnice. Je senzoricky přecitlivělá na světla, zvuky, větší davy lidí a malé děti jí dělají problém, pak jde do pláče až meltdownu, když je přetížená. Vadí ji změna počasí, takže když začne pršet (více) a ona to nečeká, první napadaný sníh a podobně, odmítá pak jít ven.

Komunikuje neverbálně pomocí tabletu, pomocí obrázků a fotek v aplikaci. Nemluví vůbec, rozumí na úrovni 1,5 roku, když se použije vhodný komunikační způsob. Samotným slovům bez kontextu nerozumí většinou vůbec.

Často padá do frustrace kvůli kuličkám a dalším drobným předmětům, které si ráda schraňuje a sbírá venku a někam se jí zakutálí, kvůli „škaredému“ oblečení, kvůli potížím v komunikaci, změnám v zaběhlém denním režimu (stačí drobnost typu jiný spoj na cestě do školky), bývá pak agresivní a sebeagresivní. Stejně jako když něco chce a nedostane to (jsme ale poměrně přísní a dlouhodobě jí velké výstřelky nedovolujeme, třeba když chce být na tabletu, ale už má jít spát)

Jak to hodnotíte vy? Já nemám odstup, ale i tak si myslím, že asi jde o poměrně náročné dítě, ale na vzdálený první pohled to stále není moc poznat, má i celkem upřený oční kontakt (pak bývá problém, když vyhazuje z lavičky staré babičky, protože je zvyklá si sednout). Jak starému dítěti to podle vás odpovídá?

Anonymně kvůli podrobnostem…

• Citovat
  • Upravit
2902
30.11.25 12:51

Vnuk je 6 a půl, tak jsem si to srovnala
1. Umýt večer sám se více méně umí, ale vyžaduje asistenci
2. Zuby pod přísným dozorem. Nahoře, dole, ještě jednou, jestě vzadu- asi to znáte.
3. Ruce ano, teď se konečně naučil i po příchodu z venku automaticky.
4. Ano, spláchne po sobě, ale je potřeba kontrola po velké, jestli je WC čisté.
5. Jak kdy. Ve škole ano, když někdo přijde vyloženě k nám, tak ano. Venku když potkáme sousedy, tak po připomenutí. Mnohdy po důrazném připomenutí.
6. Poprosí, poděkuje, většinou. Záleží jak moc to či ono chce. U takových věcí jako jídlo to asi nepokládá za důležité.
7. Najíst se sám umí už dlouho.
8. Vysmrkat se? Problém, problém, problém.
Snad je normální😄
Tak teď koukám, že jsem si tade nevšimla, že jsem zabředla do diskuze 15 let staré😀. No co už? Nechám to tam. To je tak, když člověk koukne jen na první stranu a ještě blbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.25 13:03

@Buba mara já jsem zadávala nový dotaz do staré diskuze :) zas at se tu diskuze zbytečně neřetězí se stejným námětem…

• Citovat
  • Upravit
45716
30.11.25 13:13
@Anonymní píše: Více

No ja mam 7 lety zdravy dite a to se prece neda srovnavat. Sama se naji, sama si vse oblekne, cisti si zuby, se sprchovanim jeste pomaham ale je to v klidu, umi si uklidit po sobe (kdyz se ji chce), uplne normalne mluvi, zachod bez problemu, jezdi sama autobusem do skoly i ze skoly…
Tvoje dite odpovida tak triletemu zdravemu, rekla bych :nevim: Krome toho mluveni, to vetsina uz aspon nejak mluvi (i kdyz vsechny taky ne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9059
30.11.25 13:27

Se zdravým dítětem to absolutně nelze srovnávat:
1. Jídlo - normální sedmileté dítě se nají samo a zvládne si udělat lehčí snídani - nakrájet si pod dozorem ovoce, namazat rohlík, nasypat si cereálie a zalít mlékem, pomáhá při vaření, ji samo a všechno.
2. Oblékání - normální dítě si umí samo obléknout i svléknout vše, zapnout vše, zavázat si tkaničky.
3. Záchod - Zvládá se samo utřít i si automaticky dojde umýt ruce.
4. Hygiena - zuby je potřeba dočistit, jinak to odflákne, jinak zvládá.
5. Komunikuje úplně normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.25 13:32

@Serpentini díky, já prostě nemám srovnání, tak nevím, jak daleko už jsme „od reality“.

• Citovat
  • Upravit
3142
30.11.25 13:38
@Anonymní píše: Více

Promiň, ale dceři bylo před rokem 7 a byla ve druhé třídě, souhlasím se Serpentini, že na úrovni tvé dcery byly mé děti kolem 2., 3.roku možná. Mému synovi je teď 5 s přehledem zvládá sám všechny tebou popisované činnosti - pomůžu mu třeba zavázat tkaničky, zapnout knoflík, nakrájet maso na talíři (když nechci, aby byly kousky jídla nebo omáčka všude v okruhu dvou metrů). Zvládne vydržet podle potřeby sám doma, ovládá telefon a umí zavolat, dojde vyhodit z bytu a domu odpadky a poté si zazvoní, přejde silnici s rozhlédnutím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
30.11.25 13:40

Ještě ten záchod - v 5 letech se po stolici utře (když to jde, omývám), spláchne, umyje si ruce mýdlem, utře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
613
30.11.25 13:40

Krom smrkání tohle umí i můj skoro 4lety…zadek si i utře a umeje záchod ale u tohodle musím asistovat či zkontrolovat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí