Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
momi33 píše:
Když koukám na ty skoro stejně staré prcky na plavání,tak skoro všicni chodí,my jen obcházíme nábytek
Momi - klíííd
Naše Šárka se pustíla a udělala první krok až ve 13 měsících. Teď (14 měsíců a týden) už chodí sama, ale ještě dost legračně a často padá. Ale už asi týden se konečně umí sama bez opory postavit
Nesrovnávej!
Náš starší syn chodil sám už před prvníma narozeninama. Každé dítě je jiné.
Jinak umí toho spoustu, pak taky spoustu toho, co jiné děti, neumí
Každé dítě je jiné, různě rychle se učí, takže se mi ani nechce vypisovat, co v roce uměla/neuměla.
domi píše:momi33 píše:Momi - klíííd
Když koukám na ty skoro stejně staré prcky na plavání,tak skoro všicni chodí,my jen obcházíme nábytekNaše Šárka se pustíla a udělala první krok až ve 13 měsících. Teď (14 měsíců a týden) už chodí sama, ale ještě dost legračně a často padá. Ale už asi týden se konečně umí sama bez opory postavit
Nesrovnávej!
Jinak umí toho spoustu, pak taky spoustu toho, co jiné děti, neumíKaždé dítě je jiné, různě rychle se učí, takže se mi ani nechce vypisovat, co v roce uměla/neuměla.
Já se snažím nesrovnávat
Jedné mamině na plavání holčička začala minulý týden chodit,a teď už přišla sama.A mamina mi povídá:a co vy?já:chodíme kolem nábytku.ona:taky jsme tak začínaly…tak co si o tom má člověk myslet…
![]()
momi: tohle chozeni uz vubec neres! David sice zacal chodit na roce, ale taky je to poradny ciperka. Kazde dite je jine a kluci jsou preci casto pomalejsi ve vyvoji. Za rok uz na tu pani na plavani ani nevzpomenes. Budes se tomu jen spat.
Jinak snad jen na uklidneni. Chodime na cviceni do MC, je nas tam asi 10 deticek, vetsine je 13m i vice. A chodi jen 4 deticky. Neni kam spechat, opravdu.
Jinak abych se drzela tematu diskuze, tak treba Davidek je na tom tato: chodi, toci se dokola, couva, tanci, drepne si, zvedne[ predmet ze zeme v drepu, sejde dolu nizsi schod bez pomoci(ted to venku poctive trenuje, jinak bych to ani neuvadela). Hodne znakuje, povida zakladni sluvka(mama,tata…), postavi 3 kostky na sebe, komin z kelimku taky postavi ale nevi ktery kelimek ma kdy prijit aby to bylo velikostne spravne, musim mu pomahat, kolecka na pyramidu taky dava s napovedou, vkladacka tvaru ho hodne bavi. Snazi se jist lzickou, ale zatim marne. Na odrazedle neumi, trochu ujede, ale zatim ho to nebavi.
Ahojky většinou si jen čtu různá témata nebo deníčky ale ted mi to nedalo a taky se chci pochlubit co ten náš šikula umí měli jsme ted 13 měsíců. Sašenka je hrozně na zvuky a každý hned opakuje od toho jak tatínek spinká začne chrapat to se řehtá celá rodina umí ho napodobit teda věrohodně všelijaké zvířátka kačenku, koníčka, kravičku, médu, orlíčka, ježečka, žabáka a už ani nevím, mluvíme mama, baba, tata, dě jinak začíná říkat první dvě písmenka třeba te jako telefon a tak, umíme dřepy chodíme od 10 měsíce ted jsou hit schody no to chození mohl klidně počkat mně by to vůbec nevadilo
venku se mě totiž nechce držet a chodí tam kde se mu chce a at dělám co dělám tak ke mně nejde no osobnost taky jsem si trochu naběhla a co mu jednou ukážu tak to už se pokaždě musí dělat, např. jsem zašla do budky a dělala halo halo ted už jak vidí budku tak jdem volat chodíme do zeleniny skoro denně, už mu říkají malý zelinář a řechtá se celý obchod
co ještě dělá tany tany vařila myšička znakuje čepici boty to jsou starosti nahoře na nebíčku jak je veliký mouchu dělá moja moja o všecko se na požádání podělí a na hriště se chodí muchlit s většíma holkama opře o ně hlavičku at mu dají pusu na čelíčko jak to děláme my no sranda
začal popojíždět na motorce ale ještě nás to moc neba a doma má nejradši mop nebo vysavač už ho umí sám zapnout a lítá a vysáva doufám že tato záliba mu vydrží do puberty
a už jsem toho napsala až moc že tak se nezlobte jen mám z toho našeho zlatíčka strašnou radost ![]()
momi33 píše:domi píše:Já se snažím nesrovnávatmomi33 píše:Momi - klíííd
Když koukám na ty skoro stejně staré prcky na plavání,tak skoro všicni chodí,my jen obcházíme nábytekNaše Šárka se pustíla a udělala první krok až ve 13 měsících. Teď (14 měsíců a týden) už chodí sama, ale ještě dost legračně a často padá. Ale už asi týden se konečně umí sama bez opory postavit
Nesrovnávej!
Jinak umí toho spoustu, pak taky spoustu toho, co jiné děti, neumíKaždé dítě je jiné, různě rychle se učí, takže se mi ani nechce vypisovat, co v roce uměla/neuměla.
Jedné mamině na plavání holčička začala minulý týden chodit,a teď už přišla sama.A mamina mi povídá:a co vy?já:chodíme kolem nábytku.ona:taky jsme tak začínaly…tak co si o tom má člověk myslet…
![]()
Co si myslet? Třeba že se paní chce vytáhnout, jak má geniální dítě
Fakt to vůbec neřeš. Naše Šárka se v 10 měsících jen plazila, její o den mladší bratránek v té době obcházel nábytek. Když měl někdo náběh se mě zeptat, jestli už Šárka lozí, tak jsem jen odpovídala, že se snaží šetřit maminku co nejdéle a že si to její „kam ji položím, tam ji najdu“ snažím užívat, protože takový klid už nikdy mít nebudu ![]()
Srovnávání nemám ráda (mj. i proto nepíšu, co všechno naše dítko umí ![]()
Domi já jsem tím nemyslela nic ve zlém,
nadpis byl co všecko už vyvádějí ale po této zkušenosti už radši psát nebudu. Nechtěla jsem se vytahovat jak mám geniální dítě, každý prcek je na něco jiného lepší jen jsem se chtěla podělit o radost. jestli se to někoho dotklo tak to mě mrzí, to jsem nechtěla
ukeccalka píše:
Domi já jsem tím nemyslela nic ve zlém,nadpis byl co všecko už vyvádějí ale po této zkušenosti už radši psát nebudu. Nechtěla jsem se vytahovat jak mám geniální dítě, každý prcek je na něco jiného lepší jen jsem se chtěla podělit o radost. jestli se to někoho dotklo tak to mě mrzí, to jsem nechtěla
Ale já nereagovala na Tebe, ale na příspěvek nade mnou - a nápodobně, nemyslela jsem to špatně
(Chtěla jsem - možná trochu neobratně - uklidnit maminku, která je zřejmě smutná z toho, že její dítko stále nechodí, ačkoliv jiné dítko na plavání už ano…)
domi tak to promiń asi jsem to blbě pochopila i to se stane tak sorry ![]()
Draha kolegyne momi33( snad jsem neurazila). Nesrovnavej!! Neboj se!! Tvoje milovane ditko se vsechno nauci. Neznam zdrave dite, ktere by neumelo chodit, ci ze by chuze po roce znamenalo spatny vyvoj po jakekoliv strance. Neumi chodit, umi zas neco jineho. Pani z bazenu ti dala zbytecneho brouka do hlavy
Rodice se radi kochaji tim co jejich dite umi, nejsem jina, a proto se i ty kochej tim, co umi a netrap se. Nase mala ma 2 sousedy. Jeden umi toho daleko vic nez ona a druhy zase min, tak jak bych to mela brat
Nedelam si s tim hlavu. Bud stastna z toho, ze dite mas…co by za to jini dali ![]()
A pro ostatni- nadpis mluvi za vse, tak proc si lamat hlavu( pokud si ji lamete), ze jste tam napsali co se vyzadovalo…?? To je prece v poradku, ne?