Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Alichi No právě aji známá co má kluka a má v září pět tak má kamaráda ten má teda čerstvě čtyři, ale taky se ji zhoršil.
A co mě včera vytočilo, bylo to, že ředitelka řekla, že ještě neví jak rozdělí třídy a že by tu naši chtěla nechat tak jak je. Což pro nás bude peklo, protože přeci jen předškoláci mají jiný program, nebo si to alespoň myslím, že mají svoje cvičení, svoje programy a ona mi řekne toto. ![]()
K tomu mi řekla a ji s tou známou, protože on je 19.zaří tak, že by je nechala oba ještě dva roky ve školce, že si je pamatuje jak nastupovali a že je vidí pořád jako malé.
Také mi řekla, že včera s mojí dcerou řešila knoflikt, že dcera někoho bouchla a nechtěla se omluvit, že se ošívala atd. Že dcera je použitelná jen ráno a potom se ji nechce. No nemám z toho dobrý pocit, protože jednu dobu na ni byli jen stížnosti. ![]()
Jako včera měli besídku a jak na Vánoční besídce byla chválená tak teď bylo vidět, že neví, přitom mi doma vše říkala, zná ty básničky, ale jak tam měla kamarádku tak se chovala jak ona, místo básniček si hrála se sukýnkou apod. Na vánoční besídce byla s tím chlapečkem a to se burcovali kdo to dá líp. Proto vidím v té smíšené třídě posun zpět. Místo, aby dostávali role větší děti tak je dostali ty nejmenší což mě mrzelo, protože loni nic takového nebylo, podle mě měli všechny děti dostat roli. K tomu když jsem slyšela, jak ty dětí mluví tak mi bylo do pláče. Potom se nedivím, že dcera nechce. ![]()
Moc se omlouvám, ale strašně mě to trápí.
Za toho cca třičtvrtě roku se může většina věcí hodně změnit, je to u dítěte opravdu dlouhá doba. Školní zralost je velmi široký pojem, co vše zahrnuje a co vše by mělo dítě splňovat je hezky popsáno zde: http://www.pppnj.adslink.cz/…zralost.html
@EvaG píše:
Ahojky, oživuji diskusi.
Včera jsem mluvila s ředitelkou školky, kdy dcera bude mít v červnu pět let, zda bude předškolák. Tak prý oficiálně ano, ale že by se to muselo hodně zlomit, aby to zvládla. Že by se ve škole jen trápila, že na to není vyspělá. Tak mě to celkem vzalo.
Je pravda, že ji nebaví malovat, že je živější a kdyby si měla vybrat tak raději bude běhat, skákat než malovat. Dělat úkoly se ji taky nechce. Ale jinak je šikovná, umí básničky, kromě ř umí vše. Už i to malování je lepší postavičku namaluje atd. Umí počítat do desíti, barvy taky umí, tvary, roční období.
Tak by mě zajímalo co umí vaše pětileté děti. Nikdy jsem nebyla zastánce učit číst a počítat. Ale když je to tak tak učíme se podepsat, pak aby uměla čísla do pěti, dny.
Jako sama vidím, že se srovnává s mladšími, ale to je také tím, že ve třídě je s malými dětmi okolo 3-4let. Co umí vaše děti?
Nevím jestli jsem to pochopila správně, ale tobě nejde o školní zralost, na tu máte ještě rok čas když jí bude teprve pět, ale o to jestli se dostane do třídy s předškoláky. Pokud je to tak, tak já bych to nehrotila. Půjde k předškolákům až ti starší těsně před první třídou v září odejdou a bude tam se svými vrtevníky a možná i budoucími spolužáky. Co umí je podle mě úplně v pohodě a navíc se tyhle věci strašně rychle mění. Děti dost často zrají skokově, takže dítě které je v pěti ještě hravé a nesoustředěné za půl roku změní v naprosto ideáního budoucího školáčka.
@martina.se píše:
@EvaG můj kluk nesnášel malování, doteď maluje takové habaďůry, postavičky ala 3 roky a pod.. jediné, v čem to byl problém, tak že špatně držel tužku. Ale to jsme natrénovali a do školy šel normálně s vrstevníkamaJinak učit číst, to bych neučila, protože pak se v první třídě nudí a o to víc potom dítka dělají lumpárny. Kluk se uměl akorát podepsat.. Je fakt, že počítal do 100 (jenže to ho prostě baví, naučil se to téměř sám). U nás říkali, že základ je veškerá samoobsluha, vědět, kde má co v aktovce, umět se rychle převléknout na tělocvik, aspoň chvilku vydržet sedět a poslouchat /ideálně natrénuješ, když dítku čteš/, má rozumět textu, zapamatovat si krátkou básničku, znát barvy, základní tvary, umět držet tužku. Toť vše… Mmchdm, i to moje malé trdlo zvládá psát, ř nevysloví doteď /chodíme na logopedii/, ale ze školy nosí samé 1 a učitelka ho chválí.
S tím nuděním mi říkala mohe babička, že první dva kluci uměli číst a počítat, když šli do školy, ale pak zlobili, tak u posledního se rozhodla, že nebude umět před školou nic… A dopadlo to tak, že zlobil, dělal lumpárny a ještě jako bonus nic neuměl… ![]()
@Alichi píše:š
@EvaG Dcera bude mít 5 let. S učitelkou ve školce jsem se bavila kolem Velikonoc a říkala, že v pohodě, že když mají nějaký úkol, udělá ho, vydrží. Ve třídě je také s mladšími dětmi (momentálně je v jejich třídě nejstarší, po prázdninách ji čeká skok rovnou do třeťáků).
Co umí: sebeobsluha (to je asi jasné) včetně té po použití toalety, z vědomostí/znalostí - barvy, tvary, pozná všechna písmena (chtěla sama už před čtvrtými narozeninami), napíše skoro všechna písmena (velkým tiskacím), podepíše se, napočítá do 14 - 19 (dál říká „devatenáct jedna, devatenáct dva“), zná a vyjmenuje roční období, dny v týdnu, měsíce se učí; ví datum narození, adresu; nyní nově začala určovat první písmeno daného slova, maluje slušně (protože ráda), vymalovává hezky. Určí pravou a levou ruku, rozdíly (nahoře/dole; velký/malý…). Jo, mluví všechny hlásky, na logopedii docházet nemusíme. Zná básničky, písničky. Číst ji neučím, třeba ani písmena ji momentálně nezajímají víc, než zná, třeba časem se k tomu vrátí.
Fyzická zdatnost je asi nezajímá (ale lítá, běhá, skáče, jezdí na kole bez balančních koleček, udělá kotrmelec, přeručkuje asi tři metry, teď se učí šplhat).Já nevím, co ještě, přijde mi to prostě tak akorát.
Evi, rok a čtvrt do nástupu do školy je ještě dlouhá doba. Už po prázdninách může být malá úplně jiná, soustředěnější.
@kate02
i to je možné. U nás, když učitelka viděla, že 3/4 třídy umí číst a psát, tak se chytala za hlavu, co s nima bude dělat
ale zvládla, dokázala zaujmout, takže teď už je to v pohodě, rozdíly setřeny ![]()
@myšanda26 píše:
Nevím jestli jsem to pochopila správně, ale tobě nejde o školní zralost, na tu máte ještě rok čas když jí bude teprve pět, ale o to jestli se dostane do třídy s předškoláky. Pokud je to tak, tak já bych to nehrotila. Půjde k předškolákům až ti starší těsně před první třídou v září odejdou a bude tam se svými vrtevníky a možná i budoucími spolužáky. Co umí je podle mě úplně v pohodě a navíc se tyhle věci strašně rychle mění. Děti dost často zrají skokově, takže dítě které je v pěti ještě hravé a nesoustředěné za půl roku změní v naprosto ideáního budoucího školáčka.
No jde mi o to, aby byla s vrstevníky. Samozřejmě myšleno od září 2013, právě mi přijde divné, že ředitelka mi říká, že bych si k ní měla sednou a věnovat se jí. Ale v čem, co jsem si dnes vzala knížky tak je celkem v pohodě, to malování ji prostě nebaví a když si má vybrat tak raději bude skákat než ten tip co sedí u malování, s počítačem vůbec neumí to ji ani nenapadne.
Jen jestli to špatně nepochopila učitelka jako že jí chceš dát do školy o rok dřív. Mě to tak z tvého příspěvku trošku vyznělo i když jsem si říkala že to asi ne, protože tohle řešívají spíš maminky zářijových a říjnových dětí, kterým ti vrstevníci utečou.
S nemalovaním si starosti nedělej. Syn nerad maluje doteď. Krasopisec z něj nebude s pozorností je to dost všelijaké i když se to věkem lepší. Jako předškolák znal pár písmenek a začínal číst. Teď ho berou jako velice nadaného žáka, který ovšem naprosto příšerně píše. Je mu osm a je ve druhé třídě (i když na některé předměty chodí i do páté)
Ne, nechci ji dát o rok dřív. Chci ji dát právě normálně, tedy že by šla v šesti letech. To bude mít příští rok. Teď spíš mě mrzí to, že ředitelka, řekla, že stejně dostane odklad, že na to není vyspělá, aby šla normálně do školy a že je pořád mezi malými dětmi a jde mi taky o to, že by měla jít příští rok do předškoláku, tedy od září 2013, a to ředitelka řekla, že tu třídu v které je Katka tak ji chce nechat a já bych byla ráda kdyby šla s vrstevníkama.
@EvaG U vás je jen jedna školka? Kdo ji zřizuje?
Pokud by měla zůstat dcera mezi mladšími dětmi jako jediný předškolák, zkusila bych se domluvit s ředitelkou, pokud bych neuspěla, šla bych za zřizovatelem (na příslušný odbor MÚ, na obec), klidně bych to i paní ředitelce řekla. V tomto případě je jasné, že individuální program pro jedno dítě nikdo dělat nebude.
U nás tedy předškoláci nejsou ve třídě s nejmladšími dětmi. Snaží se je dávat dohromady - tj. celá třetí třída. Vzhledem k odkladům bývá smíšená i druhá třída, ale to jsou předškoláci a pětileté děti.
Momentálně by mi asi bylo jedno, co řekla ředitelka ohledně odkladu (to může být opravdu úplně jinak), primárně mne zaráží ten přístup „necháme ji tam“ a tady bych zabojovala. Držím palce.
Ony by tam byli tři. Tenkrát to vyšlo tak, že ony jediné tři se nevešli do třídy, kdy to ještě bylo rozdělené podle věku. Pak se to ale namíchalo. Jsou tu tři školky, ale jedna ředitelka, už tak jsou na ní stížnosti a já se určitě přidám jestli by zůstala s malými. A do dalších vesnic ji vozit nemůžu nemám auto, k tomu do školky bude chodit i syn.
Ahoj ale, do předškoláků jí dát musí když bede mít v červnu 5 let. A musíte jít k zápisu. Děti v předškolní třídě se učí víc stříhat a to co budou potřebovat ve škole. Naše malá 5 let v říjnu a už je v předškolákách a ještě rok tamn bude na zápis jdeme v roce 2014.
@vranka1050 Právě paní ředitelka, že se ji osvědčili smíšené třídy, tak nemá rozdělené malé, větší a předškoláci.
Fakt ted se dívám na net, jestli to máte tak krásně jak my, že jsou děti prostě nemíchané. JAk to máte?
@EvaG píše:
@vranka1050 Právě paní ředitelka, že se ji osvědčili smíšené třídy, tak nemá rozdělené malé, větší a předškoláci.Fakt ted se dívám na net, jestli to máte tak krásně jak my, že jsou děti prostě nemíchané. JAk to máte?
Naše školka je poměrně malá, dohromady jen 40 dětí a to jich asi 10 chodí jen na dopoledne nebo 5× v měsíci. Děti jsou tu všechny dohromady. Prostě tu ani není víc místností. Předškoláci se tak učí těm menším pomáhat se strojením, jídlem, ale i s aklimatizací na školku. Když jdou ty menší děti spát (mají malou místnůstku s postýlkami natěsnanými na sobě) tak si předškoláci chvilku poslechnou pohádku v leže na matracích na zemi a pak se věnují předškolní přípravě. K tomu jezdí na exkurze, divadlo a plavání s prvňáky a druháky místní školy. U nás to ale prostě ani jinak nejde, školka nebyla stavěná na tolik dětí. Místní škola taky ne, tak se těď chystají na zemětřesení.