Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, letos vyrazime s dětmi poprvé na vodu. Noc budeme trávit ve stanu. Nikdy jsem vodu nejela, ani nestanovala. Poradíte, co praktického vzít s sebou?
@Dvořka Byli jsme na vodě začátkem července. Poprvé s dětmi, ale bez dětí jsme již sjížděli. Předpokládám, že jedete na raftu. Já jsem přibalila pro děti zábavu do vody, ono je to potom přece jen dlouhé, takže měly dlouhé sítě na lovení bordelu z vody (chce to dlouhé držadlo, aby dostaly do vody) a pak taky takové ty natahovací molitanové vodní pistole.
Jinak určitě boty do vody, hlavně ne pantofle, nějaké s pevnou patou, aby ve vodě neuplavaly, ale zároveň, aby voda vytekla a nedržel se v nich písek. Nějaké starší tričko na plavky na loď (já měla dvě, aby bylo na výměnu, když se namočí).
Ano, jedeme na raftu. Ještě se chci zeptat, jak to pak probíhá v kempu…co třeba jídlo ráno? Vozite s sebou nebo bývá možnost něco koupit…káva, čaj atd?
Jakou jedete řeku? Já mám zkušenost s Vltavou, ale předpokládám, že je to všude podobné. Vezla jsem s sebou akorát nějaké pamlsky s sebou - sušenky na loď, balíček bonbónů a žvýkačky, stejně jsme ale skoro nic nesnědli. Jinak v kempech jídlo normálně je a i po cestě se dá zastavit u stánků s jídlem. Oni s vodáky počítají, bylo toho po cestě dost. V kempu byla normálně míchaná vajíčka, pečivo, máslo, marmeláda, šunka, sýr, jogurty, káva, čaj… úplně v pohodě. Sprchy v kempech jsou většinou na 20,– Kč, ale stihly jsme se za to vysprchovat já i děti. Ale počítat s tím, ať máte nějaké drobné, i když v kempu by vám taky rozměnili. Vezměte si hlavně pití, ať máte na lodi v nějaké petce.
V kempech maji normálně snídani nebo se třeba večer dá objednat. My vozíme většinu jídla s sebou ale koupíš skoro všechno. Taky vozíme malý plynový vařič a kartuši a čaj a kafe si ráno v klidu uvaříme. A na večeři hodně často expres menu a ohříváme a večer potom jdeme jen na něco na chuť. S dětmi by mě vadilo, že většinou ji jen smažák a hranolky atd.
Jinak dětem určitě vestičky, kšiltovku na hlavu a dost opalovacího krému . Do stanu baterku a nebo nějaké světýlko. Pro pohodlí samonafukovací karimatku.
My jídlo vozili vždycky s sebou,nikdy člověk neví,co se po cestě stane a kde bude muset zakotvit. Nám se třeba stalo,že jsme přijeli do kempu a poslali nad dál,že nemáme rezervaci. A další byl až po osmi kilometrech. Dojeli jsme,byli jsme jen dospělí,ale s dítětem bych se večer bála. Důležité je suché oblečení,vesty, čepice,opalovací krém a repelent. Nějaké mlsání,na vodě bývá hlad.
@Dvořka Jedete jen na 2 dny? Vltava je v pohodě, tam je opravdu jídlo na každém kousku. Dokonce jsou co pár kilometrů přímo na vodě bary. Tam tedy jídlo nemají, ale pití se tam dá koupit. Kemp Branná je velký a je tam vše, co je potřeba. My jsme letos spali až v kempu Vltava, tam je hezky upravená pláž s pískem, tak si tam děti vyhrály než se převezlo ráno auto.
Ano, jen ze soboty na nedeli. Tak snad to bude ok, hlavne to pocasi…
Hlavně nezapomeňte dobrou náladu. Vše ostatní přináší už jenom zážitky ![]()