CONSEQ - spoření a zrušení
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Conseq mám? nemám?
Ahoj Všichni kdo mají zkušennosti,
Chtěla bych znát Váš názor. Dostala jsem nabídku této investice. (ještě jsem neodeslala první platbu), chtěla bych takto nastřádat nějaké peníze do budoucna např, jednou pro děti.
Jedná se o vložení 25ti tisíc ihned a měsíčním vkladem 1tis. Bylo mi řečeno,, že i kdybych potřebovala tyto peníze za 3,4 roky mohu celkovou částku vybrat a smlouvu zrušit. Čtu ale různé recenze kdy vstupní poplatek těch mých našetřených 25tis by mi nikdo nevrátil, kdyby se něco potento a potřebovala bych např za rok je zase zpět?
Předem děkuji za reakci
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eva.e
Ahoj.
Vstupní poplatek ti nikdo nevrátí (pokud není ve smlouvě definováno jinak, ale obecně to tak je). A vybrat si za rok investované prostředky postrádá jakýkoliv smysl. Za prvé tam budeš mít hrozně málo a za druhé hodnota akcií může klesnout a peněz tam bude ještě méně, než jsi poslala (nebo může být i naopak, což se ale v dalších letech investovaní může několikrát změnit)..prostě je to opravdu dlouhodobá záležitost. Pro ty děti by to určitě mělo smysl, také to plánujeme, ale opravdu to není klasická střednědobá rezerva, kterou lze kdykoliv vybrat (typu spořící účet apod.). Výhodou investic je to, že tam pár měsíců/let nemusíš posílat vůbec nic a pak to tam poslat najednou…a nebo dopředu, pokud máš třeba teď peníze a můžeš si to „předplatit“.
A 25 tisíc poplatek je tedy mazec, my platili asi 3 roky zpátky mnohem méně…na jak dlouhou dobu to máš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@yogina
Já sem si to celé pročetla ve smlouvě ještě jednou a napsala jsem to ve výše uvedeném příspěvku dost chaoticky a vlastně celé blbě… takže znovu ![]()
Mám ve smlouvě napsáno předplacený vstupní poplatek 1200,– Cílová částka 120 000 (10let) (hrubá pravidelná částka k investování 1000,–) Mně teď vyplatili z jiné nešťastné smlouvy 25tisíc a ty mám v plánu tam poslat jako vklad najednou a od dalšího měsíce každý měsíc 1 tis.
Mně jako laikovi se to zdálo fajn mít takto uložené peníze… Za rok nemám v plánu to vybrat,, jen kdyby náhodou nastala nějaká existeční potíž nebo se prostě něco vážného přihodilo…
Mimčo se nám snad povede příští rok tak je v plánu že tu tisícovku tam bude posílat partner když bych byla na rodičáku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eva.e píše:
@yogina
Já sem si to celé pročetla ve smlouvě ještě jednou a napsala jsem to ve výše uvedeném příspěvku dost chaoticky a vlastně celé blbě… takže znovu
Mám ve smlouvě napsáno předplacený vstupní poplatek 1200,– Cílová částka 120 000 (10let) (hrubá pravidelná částka k investování 1000,–) Mně teď vyplatili z jiné nešťastné smlouvy 25tisíc a ty mám v plánu tam poslat jako vklad najednou a od dalšího měsíce každý měsíc 1 tis.
Mně jako laikovi se to zdálo fajn mít takto uložené peníze… Za rok nemám v plánu to vybrat,, jen kdyby náhodou nastala nějaká existeční potíž nebo se prostě něco vážného přihodilo…
Mimčo se nám snad povede příští rok tak je v plánu že tu tisícovku tam bude posílat partner když bych byla na rodičáku.
Hlavně napiš, co to je. Můžeš třeba dát čitelný sken/foto? Žádné poplatky dopředu neplať. Průběžný poplatek je daleko lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eva.e píše:
@yogina
Já sem si to celé pročetla ve smlouvě ještě jednou a napsala jsem to ve výše uvedeném příspěvku dost chaoticky a vlastně celé blbě… takže znovu
Já jsem toho názoru, že v první řadě se má spořit na tu existenční potíž, a až potom můžeš zamykat peníze v podobných produktech. Takže nejdřív bych měla alespoň trojnásobek měsíčních výdajů bokem ihned k dispozici, pak bych volila konzervativní produkt jako je stavebko, a až potom investice typu Conseq.
Měla jsem Conseq taky, cca 6 let, dávala jsem tam jen peníze, se kterými jsem nepočítala, ale nakonec jsem to i se ztrátou prodala, protože se mi naskytla možnost koupit levně jeden pozemek. Celkově se to vyplatilo, pozemek získal na hodnotě mnohem víc, takže nějaká průběžná ztráta mě nijak nemrzí, prostě jsem to přesunula na lepší investici.
Teď máme něco podobného taky asi na tisícovku měsíčně, a to bereme jako další z několika finančních produktů, kde třeba jednou překvapivě najdeme peníze a dětem se to bude hodit, to máme už asi 7 let a rozhodně to teda zatím nevydělává (nám to žíly netrhá, protože to jsou peníze, které odložíme a nepočítáme s nimi).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@riccius
Conseq Classic Invest
A vlastně ty všechny údaje jsem už napsala výše, těch 25tis jsem navrhla k vložení protože je nechci mít na účtě, abych je neprošustrovala..
@zrcadlo
Jinak jasně bokem samozřejně šetříme ještě na společný obyč. spořící účet, na kterým počítám že příští rok touto dobou by mělo být něco kolem 120tis (teď sme větší část našetřených peněz vložili do IVF) + máme ještě jistou fin. hotovost co dáváme bokem pro případ porouchání spotřebičů a nečekaných výdajů.
Takže pro případný výhled do budoucích let, kam bychom takhle peníze odkládali s tím že na ně nebudeme sahat, tak by to tedy nemuselo být naškodu, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eva.e Od boku bych střelil, že je to buď milosrdný poplatek, protože ten se obvykle pohybuje ve výši 3 - 5%, záleží na portfoliu nebo je v tom něco, co mám poplatek velmi nízký. (Např. Clasic Invest konzervativní A má jen 0,4%) Zřejmě je to zamýšleno opravdu tak, že v případě potřeby vyberete a portfolio bude ryze konzervativní…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eva.e píše:
@riccius
Conseq Classic Invest
A vlastně ty všechny údaje jsem už napsala výše, těch 25tis jsem navrhla k vložení protože je nechci mít na účtě, abych je neprošustrovala..Dívám se na to a v principu bych to tobě nedoporučoval.
Zde cituji z jejich stránek:
Classic Invest je ideální produkt pro klienty, kteří si sami chtějí vybírat jednotlivé podílové fondy a řídit si své investiční portfolio.
a
Výše vstupního poplatku závisí na typu vybraného fondu (akciový, dluhopisový, peněžní trh) a objemu investice, viz Sazebník poplatků.
- Takže - Classic invest není fond, ale služba, do které si ty máš namíchat tebou určené fondy. To si budeš rozhodovat ty? Nebo nějaký tvůj finanční poradce? A poplatky se určují podle fondu, který vybereš, takže; buď za tebe už někdo fondy vybral a spočítal ti poplatek, který vychází na 1% - což je dost konzervativní přístup (ale dejme tomu, že podle toho, co píšeš správný), pak ale očekávaný roční výnos je 1-3% ročně.
nebo platíš 1% za Classic invest + ještě poplatky za to, jaké fondy vybereš.Podle mě má pro tebe produkt jednu obrovskou nevýhodu; je dost nečitelný. Zeptej se svého finančního poradce na to: Jaké fondy tam navrhuje, historickou výkonnost, očekávané zhodnocení, jaké je TER (celková nákladovost fondu), pokud bude přes 3, tak by bylo dobré tu nákladovost trochu rozpitvat a doporučený investiční horizont.
A taky se ho zeptej na tu nejasnost s poplatky, kterou jsem popsal výše.
Když ti to zjistí, a pošleš sem, nebo do mně SZ, tak ti to k tomu napíšu svůj názor.A jen dodatek; Mám obecně na Conseq historicky trochu pifku, neboť dělá svoje produkty, které jsou méně přehledné, a nastavené tak, aby byly atraktivní pro finanční poradce. A tento produkt to jen dokazuje.
V dalším příspěvku ti ještě napíšu svůj pohled na to, co bych dělal na tvém místě já.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eva.e píše:@zrcadlo
Takže pro případný výhled do budoucích let, kam bychom takhle peníze odkládali s tím že na ně nebudeme sahat, tak by to tedy nemuselo být naškodu, že?
Jinak jasně bokem samozřejně šetříme ještě na společný obyč. spořící účet, na kterým počítám že příští rok touto dobou by mělo být něco kolem 120tis (teď sme větší část našetřených peněz vložili do IVF) + máme ještě jistou fin. hotovost co dáváme bokem pro případ porouchání spotřebičů a nečekaných výdajů.
A co bych ti poradil s penězi?
Záleží hodně na těchto faktorech;
Kolik jsou vaše příjmy jako domácnosti. Kolik jsou vaše náklady, když budete šetřit.
Na co ty peníze plánuješ použít (alespoň s největší pravděpodobností).
Kdy
Jaké situace se mohou stát, abys na to sáhla.
Píšeš, že nějakou rezervu máš. Jak na nenadálé výkyvy, tak na krátkodobé výpadky příjmu. Určitě by měla být minimální rezerva 6× náklady (viz. výše) + cca 20.000 Kč + něco navíc, pokud jste závislí na autě(autech). Proto je lepší 6× příjmy.
Potom by mělo přijít pojištění. Podle mě je nejlepší je mít ho (ano, to jsou peníze, které vyhazuješ do kanálu, pokud se nic nestane). Ale pokud ho nemáte a třeba nechcete, je dobré mít v hlavě scénáře, co budete dělat, když dojde k nemožnosti dlouhodobě vydělávat. (Rodiče pomohou finančně, nastěhujete se k nim, prodáte byt a půjdete do podnájmu, půjdete do míst s nižšími náklady, atd atd.).
A potom se už přichází na řadu peníze k investování.
V takto malých penězích, o kterých píšeš, tě určitě zhodnocení nezachrání, a daleko důležitější je tvoje disciplína.
Ze 100.000 Kč zhodnocení 3% = 2550 Kč ročně, což jsou jedny boty. Ale pokud dokážeš odložit 1000 Kč měsíčně, je to 12.000 Kč.
Tím ale neříkám, abys to dávala někam, kde slibují zhodnocení 10% a víc.
Jak jsem psal, záleží na odpovědích na otázky, které jsem psal výše, ale napíšu principy, které podle mě mají obecnou platnost.
Stavební spoření; jeden ze zajímavých produktů, který je podle mě nedoceněný, protože ho lidi neumí používat. Pokud uvažuješ do budoucna dávat peníze do bydlení, je to většinou jedna z nejlepších voleb. Za těchto podmínek; dávat ideálně 20.000 ročně + poplatky (nejnižší částka, kdy to ještě má smysl je cca 10.000 ročně, ale spíš 15.000), vydržet alespoň 3 roky. Pokud uvažuješ investici do bydlení za 6 a více let, tak stavební spoření, kde uplynula 6 let lhůta je nádherný nástroj, jak optimalizovat financování bydlení.
- Pokud ale myslíš, že na to sáhneš v šesti letech z jiného důvodu, než na bydlení, je to o ničem a tohle není dobrá volba.
Penzijní spoření - pokud jsou to peníze na důchod, nejlepší volba. I když to zrušíš o vložené prostředky nepřijdeš ani o zhodnocení z nich. A můžeš začít odznova. Zjednodušeně řečeno, investovat do fondů můžeš i přes spoření. Rozdíl je ten, že při předčasném zrušení - čekáš na peníze přes tři měsíce a: po třech letech držení fondu je výnos osvobozený od daně, zatímco výnos z penzijního spoření při předčasném zrušení ti zdaní vždycky.
A pak tu jsou podílové fondy; které jsou dobré úplně vždycky (to neznamená že jsou dobré všechny). A tam je to tom, jak moc jsi ochotná přijmout kolísavost (tvůj přístup k riziku). Čím více jsi ochotná nést riziko - že to nevybereš v dobu, kdy je to nízko (ovšem to bývají doby, kdy většinou ty lidi peníze potřebují, nebo se o ně bojí), do jaké výše jsi ochotna nést ztrátu, a jak dlouho to tam plánuješ mít, když nevznikne potřeba do toho sahat. A nikdy neplať poplatky dopředu. Vždy vol placení poplatků průběžně.
Lidi se často bojí, že o to mohou „přijít“, ale zase; když máš někde 100.000 a poklesne to o 10%= 10.000 Kč, a ty to budeš muset vybrat (nákup auta třeba), tak to zabolí, ale buď to dodáš z jiných zdrojů, nebo koupíš o 10.000 levnější auto.
Myslím, že jsem vyjmenoval vše použitelné.
Vyhýbej se všem investicím typu zlata, komodit, spekulací. Nejsou (v tuto chvíli a možná nikdy) pro tebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@riccius …nebo platíš 1% za Classic invest + ještě poplatky za to, jaké fondy vybereš.
To si nemyslím, Classic je poplatkově spočítán tak, že dle toho, kolik jde do jednotlivých fondů a jaké mají ty fondy poplatky, to spočítá celkový poplatek. Pokud by tedy byly vybrané fondy např. 2, každý se zastoupením 50% a jeden měl poplatek 0,4 a druhý 1,6, tak bude celkový poplatek 1%. Conseq u Classic právě proto, že se do toho ty fondy vybírají, neúčtuje svůj poplatek, do dělá na Active a Horizont, tuším, že 0,5 a 0,7 (nechci to hledat).
Takže buď jsou tam vybrány fondy s nízkým poplatkem nebo tam mohl dát obchodník slevu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@romankolar píše:
@riccius …nebo platíš 1% za Classic invest + ještě poplatky za to, jaké fondy vybereš.To si nemyslím, Classic je poplatkově spočítán tak, že dle toho, kolik jde do jednotlivých fondů a jaké mají ty fondy poplatky, to spočítá celkový poplatek. Pokud by tedy byly vybrané fondy např. 2, každý se zastoupením 50% a jeden měl poplatek 0,4 a druhý 1,6, tak bude celkový poplatek 1%. Conseq u Classic právě proto, že se do toho ty fondy vybírají, neúčtuje svůj poplatek, do dělá na Active a Horizont, tuším, že 0,5 a 0,7 (nechci to hledat).
Takže buď jsou tam vybrány fondy s nízkým poplatkem nebo tam mohl dát obchodník slevu.
Klidně to tak může být. Ale pak mi z toho vyplývá, že se počítá, že v těch fondech bude po celou dobu. A neplatí to v momentě, kdy bude chtít provést změnu. Je to tak? A v čem je to lepší, než nakoupit ty fondy napřímo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@riccius
Děkuji za reakci,, napíšu soukromou zprávu později…
díííky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@riccius To se přiznám, že jsem už zapomněl. Moji klienti, které jsem v Consequ dělal, měli poplatek jen z investované částky, takže platili poplatek adekvátní aktuálnímu rozložení portfolia. Předplacený poplatek, zvláště ten na delší dobu, považuji ze velmi nerozumný, už třeba je z důvodu, že na delším časovém horizontu se objeví jiný, pro klienta vstřícnější produkt. A co pak, když někdo vypotil na začátku 80 tisíc na poplatku? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@romankolar @riccius
Vidím, že jste asi dva, co tomu opravdu rozumí. Mohla bych taky poprosit o malou radu?
Před dvěma lety jsem se oškubaná vrátila domů po rozvodu s bývalým, který utrácel co mohl a já a hlavně moje původní rodina jsme ho ještě podporovali horem dolem (byl to zahraniční student prestižního oboru, na nějž jeho vlastní rodiče trochu „pozapomněli“, jako že by ho měli živit, když studuje v cizím jazyce v cizí zemi těžký obor a nemůže si moc přivydělávat - sice pak chodil hodně na brigády, ale prostě si žil nad poměry a nedalo se s ním šetřit nebo něco budovat…marné…Po 30 jsem konečnĕ dostala rozum a odešla od něho - on teď má super příjmy a auto za milion, ale doteď bydlí v nájmu např.
) No nic, vím, že za chyby a blbost se platí, prostě odešla jsem, rozvedli jsme se a já začala odznovu sama. Neměla jsem vůbec nic, v důsledku také častého stěhování kvůli jeho vrtochům a mého střídání prací tedy neušetřila jsem nikdy nic, ani jsem na to nějak nemyslela, prostě z ruky do huby, naštěstí zadlužená jsem taky nebyla, vyšla jsem vždycky tak akorát. Mĕla jsem a mám nadále štěstí, že mám za sebou silnou rodinu, rodiče co mĕ podrží a i kde bydlet (ve svém).
Tak jsem si řekla, že si dám finance do pořádku a kontaktovala fin. poradce, kterého mi všichni doporučovali, a ten mi na základĕ mých možností sjednal 3 produkty - životní pojištění Kooperativa Perspektiva (ok, jak jsem tu četla lepší ho mít, i když je to vyhazování penĕz do kanálu když se nic nestane)…, spoření do zlata iiplan či co (nedávno jsem zjistila za pomoci přítele, že absolutnĕ nevýhodné, sjednat mi smlouvu typu 50/50 za 500 měsíčnĕ a cílový počet cihel 17 - to bych neměla ani do 100 let, takže po novém roce to ruším, ať z toho dostanu aspoň něco zpĕt… a právě ten Conseq, ale Active Dynamic. Po dvou letech při splátce 1500 Kč měsíčnĕ (více fakt nemůžu ani nehodlám dávat) tam mám splacený postupnĕ ten vstupní poplatek 22 800 nebo tak nějak. A aktuální hodnota portfolia je 12 500. Dohodla jsem se s ním, že to teď platit nebudu, situace se změnila, jsem na nemocenské a brzy jdu na mateřskou a rodičák. Mám teď solidního partnera, co má na rozdíl ode mĕ našetřeno a relativnĕ slušnĕ vydělává. Ale zatahovat ho do toho nechci. Otázka je, co s tím, jsem asi hloupá, a ten poradce mĕ spíše natáhl, nejdřív se má myslet na rezervu a pak na investice, už vím. Tak jsem se naštvala, že jsem začala šetřit prachy pod polštář
(abych mĕla „aspoň“ tu rezervu, na kterou mohu sáhnout kdykoliv)
Prostě tahle „džungle“ financí je pro normálního člověka tak nepřehledná… mĕ zaujala ta věta, co jste tady psali paní, že investice do zlata a komodit nejsou pro ni. Už mi to tak taky připadá. Pro normální lidi, co pravcují a nemají miliony to asi tak bude. Co byste mi doporučili? Mám ještě penzijní z doby dávno před poradcem (založeného do konce roku 2012) - to si řádnĕ platím a něco už tam mám. Ale to je asi tak jediný dobrý produkt
Co dál? Prachy pod polštář nebo na spořák, stavebko pro dítĕ nebo něco jiného? Nechtělo by to i pojistit partnera, jakožto teď na pár let hlavního živitele rodiny? To je taky problém, je konzervativní a žádné tyhle produkty nechce.
Opakuji, že potřebuji(eme) hlavně peníze, které se dají v případĕ potřeby vybrat hned a ne něco co bude nebo žáky nebude za 30 let nebo déle. ![]()
- Citovat
- Upravit