Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Alinois2 píše: Více
ta RS se ti přece mohla objevit i kdybys kovid neprodělala, i před kovidem naráz zničeho nic se u spousty relativně mladých lidí rozjela RS
@stinga píše: Více
Sama od sebe se nerozjede. Vzdy je nějaký spouštěč. Stres, infekce, záněty. A já vnímám změnu od prodělání covidu. To prostě poznáš když máš ataku. Momentálně nejvíce reaguji na stresové situace. Nemocem se snažím co nejvíce vyhýbat. Byla jsem od diagnózy zatím nemocná jednou a bylo to hrozný a zhorsila jsem se. Takže virus je jasný spouštěč.
Myslím si, že RS by jsi časem onemocněla tak jako tak. U tebe byl covid urychlovač.
Vem to, že já sama čekala x-let na rozjetí nemoci, nevím jestli jsem měla nebo neměla výhodu v tom, že jsem o tom věděla 15 let dopředu.
@Evkad píše: Více
Je tu velká pravděpodobnost, že jsem ji měla už předtím. Přeci jenom tak rozsáhlý nález se neudělá po jedné atace. To že ji covid rozbouřil je jasný. A že spustil ataku ze který uz jsem se úplně nedostala je taky jasný. Jedno ale vím jistě. Kdybych ho neprodělala, neměla bych takový průběh. Uz jenom z toho důvodu, že jsem si to vlastní vinou zhoršila.
Muzes napsat, proc myslis, ze sis to vlastni vinou zhorsila?
Ano, infekce, chripka, covid, stres muzou spustit relaps, taky to muze spustit ockovani proti covidu.
@My Melody píše: Více
Protože jsem celkem dlouho ignorovala příznaky. Myslela jsem si, že je to následek covidu. Navíc se v té době objevovaly články o post covidovem syndromu, který působí i neurologické potíže. Takže jsem si to s tím logicky spojila a prostě čekala až to přejde. Ono to nepřešlo, zhoršovalo se to a přidávaly se další a další příznaky.
Ano postcovidovy, i postvakcinacni syndrom muze mit neurologicke priznaky. Moc se o tom nevi a nekteri lekari to banalizuji.
Tak preju hodne zdravi, anebo alespon, at to neni tezka forma a at se to zlepsi co nejvic. ![]()