Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hobitka píše:
@Janča1212 Co Maly princ? Pro zacatek utla hezka knizka.
Upřímě, mě přijde, že to není knížka pro děti… ![]()
@Lama Lama píše:
mi přijde Foglar pro mladší, než Verne.
Naší úče je to fuk. 4 knihy ročně a neřeší, které.
U nás to bylo 5 knih za rok a taky to mohlo být v podstatě cokoliv.
Moji kluci dostali včera Verneovky, jsou ve třetí, mají Precist do konce listopadu
@mroe píše:
No, ja tedy nevim, jak to mate, ale nase deti mely v povinne cetbe ve 4. tride verneovky a to tedy, snad az na Ocelove mesto, nejsou utle knizky ani omylem… a jsou pro dnesni deti dost nestravitelne. Ze by ve 4. tride ucitelka akceptovala treba Dasenku, se mi moc nezda… V pate tride ctou treba Foglara… na pohadky uz jsou trochu velke, ne?
Já nějak nechápu, proč by 10 leté děti měly být velké na pohádky. Mám dceru ve čtvrté třídě a čte všechno možné, od pohádek typu Maková panenka po různé příběhy o dívkách a koních atd. Dát jim číst Verneovky, tak už nebude chtít číst vůbec. Myslím, že pro dneční děti je to nestravitelné a já to tedy taky nikdy nepřečetla, nebavily mě. To už spíš Mayovky, ty jsem milovala. Jinak já jsem ráda, že jsem dceru přivedla ke čtení, čte tak knížku za 14 dní a jsem ráda, že si vybírá různé knihy. Pohádky jsou super a zvlášť v dnešní době. A já je miluji taky a to je mi 40 let.
@mroe píše:
No, ja tedy nevim, jak to mate, ale nase deti mely v povinne cetbe ve 4. tride verneovky a to tedy, snad az na Ocelove mesto, nejsou utle knizky ani omylem… a jsou pro dnesni deti dost nestravitelne. Ze by ve 4. tride ucitelka akceptovala treba Dasenku, se mi moc nezda… V pate tride ctou treba Foglara… na pohadky uz jsou trochu velke, ne?
Verneovky nějak přepracovával Neff, ne?
Třeba by se to četlo synovi líp než originál (osobní zkušenost nemám). A třeba 20 000 mil pod mořem je koukám i komix
Jinak u nás teď aktuálně (3. třída) jede Harry Potter.
@Zabatko Vidím to stejně, jsem štastná, že moje děti četly a čtou. Naštěstí učitelky obou dětí na prvním stupni byly rozumné a nevytvářely seznamy povinné četby. Jsem si jistá, že Verneovku by ve 4. třídě fakt nedaly.
@Zabatko Ono je prý nějaké období, kdy se děti cítí strašně velké na to, aby si hrály a četly klasické pohádky, možná je to ono. Pak se to vrátí zas do normálu ![]()
Kdyby pohádky, tak doporučuji O srdnatém střelci Andrejovi
Jo, a dobrý je Batlička - existují i audioknihy. To by se mohlo líbit. Případně povídky Jacka Londona. Volání divočiny bylo k nepřežití, ale třeba Povídky z jižních moří jsem milovala.
@Lama Lama píše:
mi přijde Foglar pro mladší, než Verne.
Naší úče je to fuk. 4 knihy ročně a neřeší, které.
Ja jsem asi divna, ale ja na zakladce precetla snad vsechny( v jake tride, uz nevim). Ale dnesi deti jsou jine, ja na zakladce precetla pul knihovny( pujcovny, ne domaci), tomu je i moje relativne ctive dite na hony vzdalene…o tom druhem ani nemluve.
@mroe píše:
Ja jsem asi divna, ale ja na zakladce precetla snad vsechny( v jake tride, uz nevim). Ale dnesi deti jsou jine, ja na zakladce precetla pul knihovny( pujcovny, ne domaci), tomu je i moje relativne ctive dite na hony vzdalene…o tom druhem ani nemluve.
No, já se to pamatuju přesně. Ve třetí třídě jsem přelouskala všechny Foglarovky, ve čtvrté tarzany, 5. a 6. Verneovky. A pak už jsem to nejela v seriích, ale byla ochotná to kombinovat.
Ale mám to do teď hodně tak, že když se mi líbí nějaký autor, tak od něj toho přečtu ovykle skoro všechno.
@Lama Lama Nevim, ja ji cetla jako dite a pak znovu nekolikrat v ruznych fazich zivota a vzdycky se mi libila, jen jsem v ni vzdycky nasla neco noveho. My ted cteme s druhackou Macha a Sebestovou, mame v planu nejakou Lindgrenovou, ale ta je uz silnejsi, to se taky trochu bojim demotivace, obzvlast u cerstve druhacky. A Maleho prince jsem s ni taky chtela letos precist. Maji mit 5 knih za rok do ctenarskeho deniku, ale ne pevne dane, jen mame doporuceny seznam.
Ahoj,
podívej se na nakladatelství Baobab a Meander. Pokud nechceš nudný a klišoidní mainstream, u nich nesáhneš vedle. Mají vymazlené kousky ![]()
A maji neco konkretniho cist? Ja ucila dve tridy ctvrtaku. Jedna uz denik mela zavedeny, ale druha s nim zacinala se mnou az v te ctvrte tride. Za me jsem jim nic povinnyho nedavala. Podle me na prvnim stupni je blbost detem neco povinne cpat, aby je to neodradilo. Takze jelikoz nebyli moc zvykli, tak jsem dala limit 2 knihy na pololeti a libovolny vyber. Tolerovala jsem vse co nepatrilo do prvniho cteni. Hodne cetli maleho prince, mikulasovy patalie, denik poseroutky, knihy o fotbale a hokeji, encyklopedie, knihy o vesmiru, knihy o fortnite (to jsem nemela rada, ale alespon nejaky zpusob, jak ty deti donutit cist a bavi je to) dobre jsou i knihy od vondrusky a ucitelka jiste oceni i poezii - s tou poradi v knihkupectvi nebo knihovne ![]()
@Janča1212 píše:
Ahoj všem.
Ráda bych se zeptala, zda-li poradíte nějaké vhodné knížky pro čtenářský deník. Syn je ve 4. třídě a už jim začalo povinné čtení. Ráda bych nějaké nenáročné a pokud možno ze začátku nenáročné, útlé knížky. Například lovci mamutů - přes 200 stran. To by ho odradilo už od pohledu. Dáte nějaké nápady??
Leporelo?
Namátkou třeba: Myši patří do nebe, Malý pražský chodec, Žížalí pomazánka pro Davida, Bertík a čmuchadlo, Všehokniha, Železný muž, Most do země Terabithia, Škvíry, Příběhy z konce předměstí,… ![]()
@Lama Lama píše:
Upřímě, mě přijde, že to není knížka pro děti…
To ti prijde uplne spravne. Jelikoz ji nejsou mnohdy schopni porozumet ani dospivajici nanstredni skole