Čtenářský deník - počet knih

Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
6.6.20 13:49

10 knížek mi přijde v pohodě. Co by se mi moc nelíbilo, tak že jsou konkrétně určené knihy k přečtení a ne autor/téma. Tím akorát děti od čtení odradí.

• Citovat
  • Upravit
149329
6.6.20 23:02
@Anonymní píše:
u nás také hodně čteme, ale syn si knihy rád vybírá sám a z povinné četby ho moc knížek nebere :nevim:

A co je tam teda za hrůzy, že to synka nebaví číst?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
7.6.20 07:27
@Anna766 píše:
A co je tam teda za hrůzy, že to synka nebaví číst?

Nevim jak u zakladatatele, co si ted vzpomenu u syna v 7. tr. byl Jan Neruda Povidky malostranske, pak Polacek Bylo nas pet, Ota Pavel 2 tituly, 2× Jack London, J. Verne na vyber myslim ze 3 titulu, J. Steinbeck Ryzacek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149329
7.6.20 22:24
@Ijen píše:
Nevim jak u zakladatatele, co si ted vzpomenu u syna v 7. tr. byl Jan Neruda Povidky malostranske, pak Polacek Bylo nas pet, Ota Pavel 2 tituly, 2× Jack London, J. Verne na vyber myslim ze 3 titulu, J. Steinbeck Ryzacek.

Dík. Mě opravdu zajímá co je dnes v povinné četbě. Syn povinnou nemá, normálně četl a do deníku psal ty Harry Pottery a to co četl prostě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.20 20:13

Čtenářský deník - přežitek?

Syn má v 6. třídě za rok přečíst 10 knížek. Pro někoho možná práce na 10 večerů, pro někoho utrpení. Hlavně pro mého syna s ADHD (učitelka to ví). Knížky jsme četli od malinka, ale prostě ho nechytly, nevydrží je číst, možná jen poslouchat před spaním. Max. ho zajímají encyklopedie. Už na ZŠ před třiceti lety kolovaly po škole čtenářské deníky, které všichni opisovali. A určitě je opisovali i mnozí dnešní češtináři. Dnes frčí internet. K četbě se nedá donutit. Cestu ke knize si každý musí hledat sám a někdy je to cesta až do dospělosti. Prostě mi přijde, že čtenářské deníky jsou v pojetí českého zkostanatělého školství přežitek, archaismus. Anonym kvůli zdravotnímu stavu syna.

• Citovat
  • Upravit
795
9.11.20 20:19

Myslím si, že 10 knih je pro šesťaka dost. Každopádně čtenářský deník smysl určitě má. Musí být ale správně veden - hlavně vlastní hodnocení ne jen kopírování děje. My třeba mohli psát i o divadle nebo filmu. A co zkusit audioknihy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
9.11.20 20:21

A o co Ti přesně jde? Můj osobní názor je, že dětem s ADHD více prospěje kniha, byť třeba zkostnatělá, než počítač který je in, ale pro jejich mozek je to pěkný mazec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.20 20:25

@Teva mě těch 10 knížek taky připadá dost. A požadavek na knihu je 200+ stran. Známá učí na SŠ a směje se tomu, protože 10 knížek si musí načíst maturant za 4 roky, jestli jsem to správně pochopila :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
795
9.11.20 20:27

Jo a ještě mě napadají komiksy. To by ho mohlo bavit. Hodně klasických je dnes také v komiksove verzi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
9.11.20 20:28

10 knih znamená 1 kniha na měsíc, to je podle mě v pohodě. Zvláště jestli učitelka netrvá na „tradičních“ knížkách. Když vyberete takové, které syna zaujmou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
9.11.20 20:29
@Anonymní píše:
@Teva mě těch 10 knížek taky připadá dost. A požadavek na knihu je 200+ stran. Známá učí na SŠ a směje se tomu, protože 10 knížek si musí načíst maturant za 4 roky, jestli jsem to správně pochopila :mrgreen:

Aha, tak 200+ stran je pěkná pitomost. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.20 20:31

@Tojsemja3 nevydrží se na četbu soustředit. Ale celkově mě čtenářské deníky točí, jak my jsme je na základce nenáviděli :lol: Syn si má přečíst Robinsona v originálu od Defoa, ne českou prevypravenou verzi od Plevy. Kdo četl originál tak ví, že jazyk je to krásný, ale náročný, že je tam spousta úvah o Bohu… rozhodně nic pro šesťáka. Proto byl v knihovně v oddělení pro dospělé. Já prostě nemám ráda nucení do čehokoliv a připadá, že nic tak neodradí od četby, nedemotivuje a nezprotiví knížku, jakož je POVINNÁ četba :zed:

Příspěvek upraven 09.11.20 v 20:33

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.11.20 20:32

Mně to teda nepřijde moc 8o Vždyť je to jedna knížka měsíčně. Knížku úměrnou věku snad normálně čtecí dítě přečte po večerech za týden. Max za 10 dní. A má na to měsíc :nevim: Mám ADHD, k tomu je dyslektik (čte hodně špatně). Od 3. třídy máme přečíst 1× měsíčně, čili stejně. Vždycky jsme to v pohodě přečetli a to fakt fanda do čtení není :mrgreen: Nikdy jsem mu nedovolila opsat obsah z internetu 8o Vytvořili jsme si rituál. každý večer si spolu sedli s knížkou, ve čtení jsem mu pomáhala, jelikož byl znevýhodněný. Mělo to i vedlejší efekt v tom, že se pěkně zklidnil před spaním. Vybírala jsem mu knížky, o kterých jsem věděla, že ho budou bavit, vycházely třeba z nějakého jeho koníčku. Četli jsme hodně i životopisy jeho oblíbených sportovců. Naše paní učitelka tolerovala téměř vše, jen chtěla, aby výběr byl úměrný věku.

• Citovat
  • Upravit
795
9.11.20 20:32

No to mi příjde šílené, vždyť přece kvalitu knihy neurčuje počet stran! Promluvila bych si s učitelkou. V dobrém - ať mi poradí, že nechci synovi čtení znechutit, ale spíš ho namotivovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56312
9.11.20 20:33
@Anonymní píše:
@Teva mě těch 10 knížek taky připadá dost. A požadavek na knihu je 200+ stran. Známá učí na SŠ a směje se tomu, protože 10 knížek si musí načíst maturant za 4 roky, jestli jsem to správně pochopila :mrgreen:

tak to je teda dost smutné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin