Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@janoma nikdo ji nenutil, to mi prinesla z navstevy u kamaradky ![]()
Neresim to protoze bych chtela aby ji to bavilo, ale protoze to neni jedina vec co ji nejde. Jak je zname,tak.pri vyvoji vse souvisí se vsim.
@xjuklickova Mám 3 holky - skoro 6, 4 a skoro 2 roky. Ta skoro 6 letá maluje od malička hodně a ráda a řekla bych, že okolo 4 let mohla malovat podobně. Ta prostřední maluje podobně, ale tolik ji to nebaví. Čmárá spíš jen tak a nejradši stříhá a lepí
A skoro dvouletá maluje zásadně po nábytku a zdech…
Takže tak
Máš moc vysoké nároky ![]()
@xjuklickova to mě řekla logopedka právě před rokem taky, malá skoro nemluvila a rovnou řekla at má doma zásobu omalovánek a vybarvuje, první to byla katastrofa a ted už omalovánky ani moc nechce a kreslí všechno
ale to bylo snad ze dne na den a postupně se začala zlepšovat. Na foniatrii v listopadu strašný, neřekla skoro nic a po půl roce doktorka z ní unešená že šílený posun jak v řeči tak ve všem a i malování bylo jiné, už žádný hlavonožec. Něco někde vidí a hned že doma namaluje, naštěstí po zdech nemaluje na rozdíl od nejstaršího, čerstvě vymalováno a šup už tam vytvářel postavy ![]()
@xjuklickova píše:
@jessikka tak nas to ucili v psychologii, ze dvoulere deti kresli hlavonozce…Vsem dekuji, zrejme nam vysoke naroky…
To jako fakt. Tak naše nejstarší maluje hodně a ráda, ale hlavonožce ve dvou letech stopro nenamalovala.
A když děti ve školce malovaly rodinu, tak byli postavičky hodně podobné tomu, co jsi přiložila a to ať šlo od 4 nebo skoro 6 leté děti.
Každé dítě to má prostě jinak. Ale nároky máš fakt vysoké ![]()
Ano, všechno spolu souvisí - řeč, motorika, kreslení…
Jestli už bude tento školní rok předškolák - trénuj. Každý den si s ním chvilku sedni a trénuj co týden 1 věc (sluníčko, domeček, stromy, kytky, auto, postavu…)navrhuj různé detaily - na samostatnou práci doporučuju mít v zásobě omalovánky, co si vybere. Děti se většinou chytí na to, že s ním začneš malovat ty - a mně se kluci chytili na vodovky, až pak přešli na pastelky.Zkus si na netu k malování najít i krátké motivační básničky. Jakmile ztratí strach z toho, že neví, jak se to kreslí, bude čmárat sám ![]()
Při práci s vodovkama jsem na správné nabrání barvy používala říkanku vaří myška kašičku a kluci jí používají doteď ![]()
Mladší nemá s malováním problém u staršího doteď opatrně sonduju, co že to vlastně nakreslil ![]()
Aaaa, jsem úplně dutá, teď čtu, že jsou malému 4 roky - to má se slušným kreslením čas. Netlač na něj jen s ním občas sedni a trénujte - buď ho to nakopne nebo zůstane imunní ![]()
@jezek1 nastesti mame jeste dva roky ve skolce pred sebou. Ale dekuji za rady.
@xjuklickova Neni to kresba dvouleteho ditete. Nase dcera kresli moc hezky, ale takove hlavonozce kreslila ve trech letech.
Mne se osvedcilo spolecne kresleni - kreslily jsme jeden obrazek, povidaly si k tomu pribeh, ktery se tan odehral… Pododobne to delala ucitelka ve skolce, kdyz chtela, aby dite vyprodukovalo dilo hodne odeslani na soutez - sedely spolu a povidaly si, co kresli.
@xjuklickova píše:
@Svistice dekuji za nazorNechci byt za magora, ale rada bych pozadala o zadanku do PPP. Jenze mi doktorka urcite povi, ze je cas. Ale kdyz to vidite i vy, tak asi je opravdu cas.
syn nenamaluje ani to! Ale on ani nechce, tužku za chvíli odloží, ani ho to nenapadne jít si malovat. Dcera byla to samé a teď už celkem normálně maluje, v šesti letech, pomohla školka.