Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky.
Moje jedenactimesicni holcicka si neustale cuca palec. Dudlik nikdy nechtela. Kdyz jsem se na to ptala dr. v jejich 5ti mesicich,tak rekla,ze to nevadi,ale ted najednou obratila
Ze pry bude mit z toho predkus. Dela to hlavne,kdyz je v lehatku a nebo je rozcilena, unavena a taky se tim uspava (az usne,tak palec z pusy vynda). Dr. radi,ze ji mam naucit na dudlik. Ovsem to je rada nad zlato,kdyz mi nikdy dudlik nechtela,tak ted v 11 mesicich ji na dudlik naucim tezko ( samozrejme jsem to zkousela).
Jde mi o to, jestli tak maly dite lze odnaucit tomuto zlozvyku. Nake pepreni palecku nepripada v uvahu, protoze by si mohla sahnout do oka. Ten horky lak jsem zkousela…cuca dal a pak z toho zvraci.
Nekde pisi,ze se to nekdy samy odnauci. Mam se teda pokouset uz ted o odvykani? A pokud ano, co vam nejvic zabralo u takhle maleho ditete?
Diky za radu ![]()
Nam nepomohlo nic. Kluk palec cucal jeste ve skole, odnaucil se to az na skole v prirode, kdy se mu deti smaly a jeste dneska kdy mu je 9. let ho obcas v noci nachytam, ale to dela nevedomky. Predkus nastesti nema.
U nás je to stejné-dcera 13m..cucá když je unavená nebo když chce mlíčko, když mi neusne u kojení, tak usne s prstem v puse, ale rozhodně to nehrotim…na dudlíka už jí teď teda učit nebudu a pepřit palec mi přijde divný
…nechám to na ní..počítám, že jednoho dne jí to přejde, no ve dvaceti snad už dudat nebude ![]()
Tak jsem ti neporadila, ale snad trošku uklidnila
a že by z toho měla mít předkus se nějak nebojim ![]()
Bohužel neporadím, ale moje zkušenost: já jsem se s palcem v puse už narodila a vydrželo mi to skoro až do školy
Můj zubař okamžitě poznal, že jsem si palec cucala, nemám předkus, ale rovnátkům jsme se nevyhla a stejně mám mezi horními a dolními zuby mezeru a zuby ne zrovna ideální
Elí má jednou za čas taky tendence s cucáním začít a od začátku jsem jí palec neustále z pusy vyndavala a (naštěstí) za nějakou dobu ty pokusy vždycky vzdá
Dudlík vzala na milost až ve 4 měsících
Teď má zase období, kdy palec strká do pusy pořád a já ho pořád vyndavám, protože nechci, aby dopadla jako já ![]()
S tím že,ve dvaceti cucat nebude tak na to bacha.Mojí dceři je dvacetjedna a musí se ovládat silou vůle,aby necucala ve stresových situacích.
Zlozvyk je to nepříjemnej a někdo se to opravdu těžko odnaučuje.
Kamarádka má holčičku a ta si tak od 10 měsíců intenzivně cucala palec,že ho má takový jak když oschlý a tenčí a na zoubkách to jde taky poznat,navíc jsou jí tedˇ 4 roky a už to budou řešit s psychologem,je to už neúnosné,dělá to pořád i ve školce,taky í mudra radila dudlík,ale nechtěla jí tak pozdě učit,ale tedˇ toho lituje…A já syna naučila na cumel až v 9 měsíci a dost nám to pomohlo,lépe usínal atd.,měl taky tendenci cucat prstík,ve 2 letech jsme ho odnaučili a žádný problém,já bych to stím dudlem vážně zkusila…
Synovec si cucal palec do šesti let a pak mu jedna známá mojí sestry barvitě vylíčila,jak do toho rozmočenýho palce chytne infekci,bude to hnisat,zapáchat,upadat kusy masa,…prostě hororovej scénář a od té doby palec nedal do pusy ![]()
Kamarádka má skoro dvouletýho kluka,taky cucal,zkoušela od malinka všechno možný,rukavičky i na doma,pak mu dávala na ruku ponožku,pak i zalepovala palec náplastí - tu pak jednou spolknul,tak se na to vykašlala a teď ho to trochu přešlo,cucá už jen před usnutím. ![]()
Dcera s tím měla problémy hodně dlouho… nefunguje nic… ten pepř klidně vynech, my to zkusili a ono jí to ještě chutnalo a chodila: „Ještěěě pálivou ňamňu dej…“ ![]()
Zkoušeli jsme finty s hořčicí - jako že je to h***o… 5 minut vydržela mít palec od sebe, pak čuchla, zazářily jí oči a úlevně palec olízla: „Neni hoňo… je ňamňa…“ ![]()
Jak už tu kdosi psal: bude jí za pár dnů 16 a když usne hodně tvrdě, ten palec tam narve klidně i nyní ![]()
Nejhorší asi bylo to, že kvůli tomu musela mít rovnátka… Jinak na školních výletech se ovládnout uměla a pokud jí to ujelo, uměla to na okolí zahrát tak, že si palec jen „jako“ olízává záměrně…
Jediné, co aspo(n trošku pomáhalo: taková ta ostrá (voděvzdorná) náplast (ale to tobě nedoporučuju - tvoje malá by si mohla ublížit, my to zkoušely na desetileté slečně…)
martisko a jak jsi tak „staryho“ chlapecka naucila na dudlik? Kdyz si cuca palec,tak ji ho vyndam a dam tam dudlik, ten vyflusne a jede dal. Vubec si s tim nevim rady.
Jeste nekdo radil na spani zasit rukavice k overalku,tak zkusim asi jeste to
......jinak me celkem desite s tema 16tiletyma detma s palcem v puse ![]()
@Bella29 píše:
Synovec si cucal palec do šesti let a pak mu jedna známá mojí sestry barvitě vylíčila,jak do toho rozmočenýho palce chytne infekci,bude to hnisat,zapáchat,upadat kusy masa,…prostě hororovej scénář a od té doby palec nedal do pusy
Kamarádka má skoro dvouletýho kluka,taky cucal,zkoušela od malinka všechno možný,rukavičky i na doma,pak mu dávala na ruku ponožku,pak i zalepovala palec náplastí - tu pak jednou spolknul,tak se na to vykašlala a teď ho to trochu přešlo,cucá už jen před usnutím.
Az bude vetsi a furt si bude cucat,tak vim,co zabira ![]()
Já mu ho vždy cpala před spaním nebo jak byl nervozní,ze začátku tam rval pořád palec,ale já mu ho tam vždy chvilku přidržela,pak ho vyplivnul,trvalo to snad 14 dní,ale opravdu nám pomohl,býval vždy nervozní před spinkáním a dudel nám zabral,pak nějaký paleček nehrozil,vyhovovala mu značka mam a avent,já už taky tomu nevěřila,že se povede,ale musíš se obrnit nervy a být trpělivá,nám pak i zubařka říkala,že cumlík anatomicky tvarovaný do 3 let je nejmenší zlo,právě,že nejhorší je ten palec…Držím pěsti…
@martiska takze myslis,ze je realna moznost,ze ji to jeste naucim i v tomhle pokrocilem veku?
Dala jsi mi nadeji,tak to teda budu dal zkouset.
Simi,já myslím,že šance je vždycky,určitě to bude chtít trpělivost,ale představ si pokud by se nemohla zbavit pak toho cucání prstíku,to by bylo horší…
Přeji dobrý večer, právě řeším stejný problém jako zakladatelka: dcera má 11 měsíců a už ani nevím, kdy si palec začala cucat, ale poslední dobou cucá při usínání i přes den - třeba si hraje, zadumlá si, zase si hraje, zase zadumlá. Doporučili byste učit na dudlík nebo odnaučovat paleček (vyndavat, vysvětlovat)? Bojím se hlavně o zuby/předkus/vyklenuté patro. Zuby zatím nemá. Díky za radu
.