Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje dcera s tím také začala přibližně ve stejném věku. Byla schopná si vydudat na palci bolák. Na doporučení pediatričky jsme jí dudlíka dali. Mnhem hůře se zlozvyk dudat si palec odnaučuje, je pořád k dispozici, zatímco dudlíka ve vhodný čas vyhodíte. Dnes je jí devět, samozřejmě už nedudá a zuby má v pořádku.
Ahoj, dcera (nyní 7 let) i syn (3,5 roku) si začali cucat prsty co je našli (zhruba ve dvou měsících) do té doby nechtěli dudlík a od té doby už vůbec ne. U dcery to šlo odnaučit v roce, jelikož si cucala prsteníček a prostředníček, tak jsem ji ty prsty zalepila, během dvou dní přestala. U syna jsem se snažila všemi způsoby, nic nepomohlo. Při usínání si ho cucá pořád, ale je to třeba půl hodiny za celý den (spí odpoledne a v noci, takže vždy tu čtvrt hodinu než usne). U zubařky vše v pořádku, podle ní se mu skus hezky rovná, protože cucá málo.
Teď máme doma 3 týdenní miminko a vypadá to na úplně stejný problém, už na utz měl opakovaně palec v puse a dudlíky mi plive. Takže až ten palec sám najde, tak to bude si to samé jako u staršího.
Malymu je dva a pul roku a prst si cuca pred spanim porad, nevim jak odnaucit, kdyz prst vyndam tak se vztekne na dudlik ucit uz nema cenu, navic ho nechce ani nikdy nechtel… zuby uz ma komplet a zadny vliv to na ne zatim nema…
Slyšela jsem někdě dát na prst sůl, pepř nebo ho namočit v citronu
nezkoušela jsem, ale třeba ten citron, by mohl pomoc, když mu nebude chutnat, tak ho cucat nebude…
Dala bych dudlík. Cucání palce odstraníš těžko, když má palec na konci vlastní ručičky. Všimla jsem si, že tento problém vzniká, když nechce maminka dávat dudlík a nutí dítě žít tzv. zdravě. Končí to rozedraným vycucaným palcem a dlouhodobým těžko odstraňovaným zlozvykem. Dudlík se ruší snadněji. Já mám kloučka z kojeňáku. Pořád mi okolí říkalo, jak je to hrozné, takový velký kluk a má dudlík. Vybodla jsem se na ně. Maminka ho nekojila, jenom se opíjela. O nějaké lásce v kojeňáku být řeč nemůže. Takže jsem si řekla, že to dosytím kromě mazlení i dudlíkem. Dudal do skoro 3 a půl let. Budou mu teď 4. Palec si necucá, zoubky křivé nemá a je to spojený mazlík bez dudlíku.
@welovefashion píše:
Slyšela jsem někdě dát na prst sůl, pepř nebo ho namočit v citronunezkoušela jsem, ale třeba ten citron, by mohl pomoc, když mu nebude chutnat, tak ho cucat nebude…
A co třeba rovnou čili papričky? ![]()
Rekla bych, ze kazde dite ma jakousi „davku“ cucani, kterou vyzaduje. Kdyz je kojene, hodne z te davky zabere kojeni, zbytek tak nejak doplni dudlikem, palcem…podle mych zkusenosti, se tato davka navic snizuje vekem, uplne male mi deti braly i ten dudlik, obcas objevily palec, ale prso jsem vzdy nabizela hojne a pote, co se samy odstavily, uz dudel nebyl treba vubec, palec vlastne taky ne…takze pokud nekojis, dej dudlik, potrebuje to a je to mensi zlo nez palec.
Příspěvek upraven 15.11.17 v 21:24
@Lenka_Hal díky za názor a rady. Kojím jí 3krát přes den, usíná u prsa a přes noc kojím 2×-4×. Ale o tom dudlíku vážně uvažuju..
Holka si cucala palec od půl roku do dvou a čtvrt. Dudlík odmítala.
Od dvou jsme sní mlvili o tom, že to není fajn na zoubku, že ho má ocumlanej, je to fuj,. upozorňovali jsme a palec vyndavali, pokud si ho cucala v naší přítomnosti (usínání, únava, nervozita).
Ve dvou a čtvrt jsme na usnutí palec za relativního konsensu dítěte olepili takovou tou fest držící náplastí. Týden to nosila skoro furt a když dospěla k tomu, že už to asi nebude potřeba, že si ten palec cucat nebude, tak jsme náplast sundali a je po zlozvyku.
@welovefashion No, teorie fajn, v praxi si to moc nedovedu představit. Dítě to setře/opatlá po okolí, vytře si tím oči…
@Svistice Hm a co ten lak proti kousani nehtu? Po zaschnuti se nijak nerozetre, a chutna to fakt strasne…i kdyz je dost mala, zdrave to urcite nebude ![]()
@mystiq určitě dudlík! pak se může z takového dítěte vyvinout neurotické dítě, později se to muže projevit např. kousáním nehtů, nebo něčím jiným… Dítě by si mělo samo určit kdy dudlík potřebuje a kdy ne, celkem čumím nad tím „zalepováním prstů“ jak tu někdo psal, to není moc ideální varianta, ale každý má svůj systém, že
Takže podle mého názoru jednoznačně dudel O:)
@sucuba Pokud dítě dudlik odmita, tak mu ho nasilim nenarves. A pokud od určitého veku pomůže na pár dní olepit prst, je to rozhodne prinosnejsi, nez mit dite s vadou chrupu.
A čekat, ze z tohoto vyroste, nebo mu ti zacne vadit, az se mu budou smat v kolektivu, taky nejlepsi neni raseni.
@Lenka_Hal Lak se prý v CR uz pár let neprodává, ptala jsem se v několika lékárnách. Navíc mi jedná lékárnické řekla, ze to bylo docela svinstvo a svýmu dítěti by to olizovat s čistým svědomím nedala. ![]()
@Svistice To jsem si tak nejak myslela, tady je teda porad k dostani…
@Svistice právě, pokud ho odmítá, tak uz si samo řeklo „ze ho nechce“, ale pokud ho chce tak proč mu ho násilím Brát?
@sucuba píše:
@Svistice právě, pokud ho odmítá, tak uz si samo řeklo „ze ho nechce“, ale pokud ho chce tak proč mu ho násilím Brát?
Ale moje dite si v 6 mesicich reklo, ze nechce dudlik, ale chce dumlat palec. Fajn, do tech dvou, dokud neměla rozum, to bylo tolerovano (i pres lisej na ruce, lehkou deformaci palce). Ale kdybych pak v batolecim veku nezasahla, verim, ze by si ho klidne dudlala jeste ve skole.
Proste v určitém věku už nejde o potřebu, ale o zlozvyk, se kterým je nutno něco dělat. A od toho je rodič. Viděla jsem 5 létě deti s dudlikem i palcem v puse uprostred dne (ne v rámci spani/usinani) a to je fakt děs a jednoznacne selhani rodicu.