Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jako pokud chceš vysloveně cukroví… nahrazuji část mouky nízkosacharidovou variantou (mandlová třeba), cukr mixem kokosového, březového a stévie a ještě toho dám poloviční množství. Jako polevu vezmu vysokoprocentní čokoládu a rozpustím ji s kouskem másla… no a pak si toho dám dva kousky a samozřejmě to započtu do příjmu sacharidů. Je to pro mě kompromis mezi tím, aby bylo na stole klasické cukroví (neb jednak děti milují proces pečení, druhak zbytek rodiny dietu nedrží a chtějí něco, co chutná „normálně“) a tím, aby to bylo přiměřeně dietní. Zkoušela jsem i různé nízkosacharidové verze a nemůžu si pomoct, mně to prostě nechutná a rodina to nejí, tak k čemu to. Takhle upeču pár druhů, půlku toho stejně rozdám, doma to pěkně voní, děti nadšeně vykrajují, válí a zdobí a jsou rádi, že mají na stole klasiku. I když i při nikterak vysoké spotřebě málokdy zbyde do Silvestra.
Pokud by mi šlo o jedny Vánoce, asi bych se na to vykašlala a oželela to zcela, než dělat nějaké hokus pokusy, ale já to řeším každoročně a rodina prostě cukroví ráda.
Neni lepsi se to na to jednou vybodnout nez delat parodii na cukrovi?
To chces jen pro sebe a chce se ti s tim delat?
Já moc nechápu ty negativní komentáře tady. Máme v širší rodině dítě s cukrovkou i celiaky, takže když jsou nějaké oslavy, tak většinou chystáme něco bezlepkového a s minimem sacharidů. Klasikou je Míša dort (korpus: vejce, pár lžic mletých mandlí, pár lžic tučného holandského kakaa, čekankový sirup na oslazení a trošku oleje, pak náplň dva tvarohy a jedno máslo a osladit čekankou a ochutit vanilkou, a na to vysokoprocentní čokoláda s máslem jako poleva), ten chutná všem i bez diet a ta mandlová mouka nechutná narozdíl od bezlepkové mouky nijak „divně“. Na drobné pohoštění jsou dobré různé kuličky a lá rafaelo (to tuhé z kokosového mléka, strouhaný kokos, čekanka na oslazení, dovnitř mandli, případně i kakaové varianty téhož). Když jsou bílky, tak kokosky nebo ořechovky (bílek, kokos/mleté ořechy/mandle, alternativní slazení). Vysokoprocentní čokoláda s ořechy do formiček atd. Akorát já všechno dělám od oka, takže nejsem schopná říct recept.
Jen doporučuju hlídat si sacharidy třeba v tom kokosu, mandlích nebo kakau, jsou v tom opravdu velké rozdíly (některé kakao má sacharidů třeba 18g a jiné 11g). Jinak rodiče toho diabetického dítka pečou komplet cukroví (rohlíčky, linecké apod.), v létě si u nás trhají třeba rybíz a pak si dělají 100% marmeládu nebo využívají prášek ze sušeného ovoce a pak mají třeba malinovou polevu apod.
Jo a ten čekankový sirup některé lidi výrazně nadýmá, na někoho nepůsobí vůbec, je to záhada.
Cukrfree blog. Před dvěma lety jsem dělala kešu sušenky s čokoládou. Ale mohla jsem si dát tak dva kousky. i ta vysokoprocentní čokoláda obsahuje cukr. Hlavně vynechej sladidla, i ten cekankovy sirup, nejsou vhodná pro tehule.
Já si nakonec dala cukroví do mrazáku a snědla v březnu po porodu ![]()
Děkuji všem za nápady. Podívám se po paleo směru. Pro upřesnění, v okolí mám několik těhotných s cukrovkou a přišlo by mi fajn jim na návštěvě něco nabídnout, když jim je převážně blbě a mě pečení a zkoušení nových receptů baví, ať tady nesedí v koutku a jen nekoukaji, jak se ostatní cpou.
Já vařím a dělám sladké podle paleosnadno.cz - ale většinou se tam sladí ovocem. Paleo strava je strava s nízkým obsahem sacharidů.
Jediné, co jsem si při těhotenské cukrovce hlídala bylo to ovoce. To prostě miluju a mimo jim neomezeně.
@Mediula Proč není čekankový sirup vhodný pro těhule, prosím? Normálně ho teď v těhotenství jím, nikde jsem nenašla, že by se neměl. ![]()
@Anett.taa já nevím ale teď jsem se na to dívala a normálně je tam psané že se v těhotenství může já ho tedy v těhotenství neměla ale teď jsem tam hledala na netu
@albertka13 píše:
Ahoj všem, máte někdo recept na cukroví bez sacharidů (při těhotenské cukrovce)? Bez cukru, mouky, ovoce,… Nebo aspoň tip na slanou alternativu?
Peču, ale nedávám cukr ani sorbit a podobné blbosti. Sladím stévií. Pokud toho nesníš moc najednou je to v pohodě.
Nekupuj si žádné kupované, kde je uvedené pro diabetiky, mají to slazené náhražkou.
@Mediula píše:
Cukrfree blog. Před dvěma lety jsem dělala kešu sušenky s čokoládou. Ale mohla jsem si dát tak dva kousky. i ta vysokoprocentní čokoláda obsahuje cukr. Hlavně vynechej sladidla, i ten cekankovy sirup, nejsou vhodná pro tehule.
Já si nakonec dala cukroví do mrazáku a snědla v březnu po porodu
na to si přišla jak, že čekankový není vhodný pro těhotné? Kvůli suklaróze? Prodávají čekankový i bez suklarózy
@Anett.taa
Protože je to umělé sladidlo a ty těhotné nemůžou.
@Mediula Čekankový sirup můžete bez obav v těhotenství používat. Slazení Čekankovým sirupem je vhodné i jako prevence těhotenské cukrovky.
Tohle píšou na netu