Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@luccifera píše:šmarja, já vím, že neexistují
@sinapis.alba @Ou jednoduche skroby neexistuji, takze, kdyz chci davat rady, tak aspon ne hovadinyje to oxymoron.
Zkus kouknout na tenhle web: cukr pod kontrolou
Velmi zjednodušeně: omezit příjem jednoduchých sacharidů (pečivo, těstoviny, knedlíky, sladkosti, slanosti atd.), alkoholu, slazených nápojů, umělých sladidel a nezdravých tuků. Základem stravy by měly být kvalitní suroviny: maso a ryby, vejce, (neochucené) mléčné výrobky, sýry, zdravé tuky, zelenina, ořechy a semínka. V menším množství luštěniny, brambory, ovoce (vynechat to vyloženě sladké jako jsou banány, hrozny…). Kupovat základní potraviny a doma z nich připravovat jídlo. Protože, například, lepší je koupit bílý jogurt a doma si ho ochutit ovocem, než koupit jogurt, kde je plno cukru a chemie a ovoce to nevidělo ani z rychlíku. Číst složení a šmakulády nebrat.
V přístupu k DM2 jsou různé výživové směry, ani odborníci se neshodnou, který je ten nej. Což je i logické, protože každý jsme jiný a co jednomu vyhovuje, na tom bude druhý trpět. Chce to něco si nastudovat.
Mám osobní zkušenost s nízkosacharidovou stravou, kterou už jedu několik let. Už dva roky jsem na dia jen sledovaná, jsem bez léků na cukrovku, srovnal se mi krevní tlak i cholesterol, výrazně jsem zhubla.
A pohyb! Pohyb takový, který tě bude bavit dlouhodobě. Je blbost nutit se chodit do fitka, když to vydržíš měsíc dva a pak toho necháš. Pokud máš nadváhu, tak začít s procházkama, klidně koupit hole pro nordic walking (zapojíš celé tělo, ale paradoxně se ti zdá chůze snadnější) a chodit a chodit a chodit. Postupně přidávat na tempu a vzdálenosti, zvyšovat obtížnost terénu. Pak plavání je super, ale tam to chce umět techniku abys nenadělala víc škody jak užitku. Jízda na kole taky super. A postupně jak budeš nabírat fyzičku, tak tě začnou lákat i další druhy pohybu. S nadváhou rozhodně neběhat, dochází k poškození kloubů. Běhat můžeš začít časem, až zhubneš.
A nepřepálit začátek, začít jak se změnou stravy tak i s pohybem pomalu, s rozmyslem. Držím palce ![]()
@sinapis.alba jeej, ne ja te tam klikla, ale bylo to temer vyhradne na Ou ![]()
Dekuji vsem za rady
.neberu to jako konec sveta, to ne jsou horsi nemoci. Ale zaskocilo me to. Sla jsem na prevenci a malem skoncila v nemocnici. Vyhukana jsem z toho byla dost. Nadvahu mirnou mam to je pravda. Musim zmenit hodne stravovani. A i zhubnout. Mam sice ted porad hlad
ale to se snad za par dni srovna.
@luccifera uf, to jsem ráda
![]()
@Elzaaa to dáš, když dokáže vynechat cukr sladkomil jako já (i když mám výhodu, že nemusím kvůli zdraví), dokážeš to i ty
![]()
Šla jsem si pro pomoc k diabetologovi. Pomohl mi s jídelníčkem a dal mi doporučení, která mi opravdu hodně pomohla. Jedním z nich bylo doplnění léčby o doplňky stravy na podporu organismu. Vybrala jsem si Diaprin kvůli jeho přirozenosti a teď jsem ráda, že jsem se u něj zastavila. Léčba probíhá pozitivně, můj zdravotní stav není alarmující, cukr je v normě, neklesá. Dokonce i na zakázané výrobky, které si mohu dovolit, ale v malém množství.