Cukrovka u manžela

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8935
10.12.16 19:11

Hodně důležitá je dieta. A neříkat si slova-pro jednou můžu. Dietu budu držet poctivě až před další kontrolou. Komplikace cukrovky jsou hodně nepříjemné, nevratné. Slepota, poškození cév, tím uřezané nohy, slepota, selhání ledvin a následná dialýza.
Vzhledem k tomu, že pracuji na chirurgii, kde se často řeší právě komplikace cukrovky, tak vím, jak nezodpovědní a nepoučitelní pacienti mohou být. Často se staví k problému tak, že lékař to nějak zvládne…ale sami pro své zdraví moc nedělají.
Pacienti k nám přijdou s dávkou inzulínu i 30-45 jednotek. Pokud začnou jíst naší stravu bez „dojídání“ sladkého, tak nám padají do hypoglykemie. Občas najdeme někoho v bezvědomí. A domů odcházejí s cca 8-10 jednotkami inzulínu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
10.12.16 19:30
@Helennaa píše:
Letos mu bylo 30let, lečí se nějakou dobu s vysokým tlakem, cholesterolem a dnou…má snad tu nejhorší kombinaci, měl 108kg, teď má 103-102 Kg, dva měsice se celkem snaží už ubrat,..není nijak hodně tlustej má pupík jinak normalní urostlej chlap..od mudr dostal měřidla, jeden letak s jedním příběhem někoho s cukrovkou a recept toť vše.. děkuju moc ra rady, koupila jsem si od dony kuchařku diabetickou ale ty tabulky, nějak neumim počítat ty hodnoty..

A kolik měří?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
10.12.16 19:58

Je skvělý, že ho podporuješ. Kolik mu je?
Já mám vysoký riziko cukrovky, snažím se dodržovat životosprávu, ale rodina to nechápe, takže dost často vyvářím pro sebe extra a podobně :roll: Nejsem na sebe teda ještě tak přísná, jako bych byla s diagnostikovanou cukrovkou.
Změna jídelníčku mi teda dost pomohla, fyzicky i psychicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
10.12.16 20:20

Tak v prvé řadě ať muž hledá informace sám, ale to jistě dělá (doufám)

Pozor na zastaralé informace!!!
Dřív se jelo na chlebové jednotky, ale přitom to jsou stále sacharidy…

novější informace např. zde
http://www.margit.cz/…ii-cukrovky/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
10.12.16 20:31
@Inaris píše:
Hmmm, akorát že taťka nebyl obézní nikdy. My jsme „chudá“ rodina :-). Navíc maká jak ďas, fyzicky… čili fyzička O. K. A přesto. Cukrovka mu hodně kolísá. I jeho bratr a maminka měli cukrovku (mám zvýšenou hladinu, taky mě to asi čeká). Osobně si myslím, že víc to ovlivňuje genetika než jídelníček.

Vždyť jsem ti psala, že existují i případy obtížně kompenzovatelné cukrovky, ale v drtivě většině případů ji změna životosprávy prostě významně ovlibní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
10.12.16 21:06
@Inaris píše:
Aha, tak právě mě by to spíš zabilo :-(.

Odhodlala jsem se až po druhém porodu :-) Před dětma jsem fungovala tak nějak normálně. V prvním těhotenství jsem měla cukrovku, máme ji v rodině, dalo se to čekat, ale po porodu jsem si z toho nic moc nedělala a vesele zajídala deprese čokoládou. Test na cukrovku byl naštěstí negativní, ale vyžrala jsem se jak prasátko :oops: To mě tak nějak nakoplo a po druhém těhotenství, opět s cukrovkou, už v dia životosprávě pokračuju, jen ne tak přísné. Zhubla jsem a deprese není tak strašná. A co je nejlepší, nehoní mě mlsná, prostě to „zakázané“ nepotřebuju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
10.12.16 22:02

Manzel sladke neji skoro vubec, cokolada buchty nic takoveho..to spis uzeny, bucek, jitrnicka, poradnej steak. a pivecko o vikendu.:) chlap no a neji pravidelne, nesnida v 9:00svacina, po praci ve 14:30 obed, po 6 vecere..meri asi 180cm..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
10.12.16 23:11
@Helennaa píše:
Letos mu bylo 30let, lečí se nějakou dobu s vysokým tlakem, cholesterolem a dnou…má snad tu nejhorší kombinaci, měl 108kg, teď má 103-102 Kg, dva měsice se celkem snaží už ubrat,..není nijak hodně tlustej má pupík jinak normalní urostlej chlap ..od mudr dostal měřidla, jeden letak s jedním příběhem někoho s cukrovkou a recept toť vše.. děkuju moc ra rady, koupila jsem si od dony kuchařku diabetickou ale ty tabulky, nějak neumim počítat ty hodnoty..

Holka, otevři oči - tvůj chlap je obézní.
Potřeboval by to sundat tak na 95, aby měl jen nadváhu. Ideálně na 80, to už by měl normální váhu.

Dny, vysoký tlak, cholesterol, cukrovka - to jsou všechno znaky děsně špatného stravování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
10.12.16 23:15
@Helennaa píše:
Manzel sladke neji skoro vubec, cokolada buchty nic takoveho..to spis uzeny, bucek, jitrnicka, poradnej steak. a pivecko o vikendu.:) chlap no a neji pravidelne, nesnida v 9:00svacina, po praci ve 14:30 obed, po 6 vecere..meri asi 180cm..

To je teda blbý…
Pro začátek by měl jíst pravidelně. A někdo by mu měl vysvětlit princip jeho nemoci, protože mít ve 30 „stařeckou“ cukrovku je zlý.

Ona nebolí a dlouho bolet nebude. Ale vysoká hladina cukru mu pomalu ničí cévy, ty cévy, které mu zároveň ucpává cholesterol, který se ukládá v jejich stěně a ty samé cévy, na které tlačí mnohem větší síla, než u zdravých lidí, když uvážíme jeho vysoký krevní tlak. To se právě teď děje v jeho těle. Lepší před tím nezavírat oči.

Ale dobrá zpráva je, že se to fakt dá skoro vždy zvládnout jen změnou životního stylu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
11.12.16 08:23
@Helennaa píše:

Tak pro začátek by měl začít jíst pravidelně a nevynechávat jídla, to je hodně důležitý. Ty bůčky a jitrničky, pokud si je nedokáže odpustit, by měl aspoň proložit zeleninou.
U příloh se dá přejít na zdravější formy - místo rýže celozrnná rýže a podobně.
A pozor na celozrnné pečivo v obchodech, bývá dobarvované karamelem, melasou a podobnými dobrotami, aby bylo tmavší, to pak taky dělá s cukrem divy.

A měl by zhubnout, i když má 180cm, tak vážit přes metrák není podle mě úplně OK, to nejsou jen svaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
11.12.16 08:26
@Inaris píše:
Hm, jasně. Ale já třeba čokolády a ani oplatky skoro nejím. Miluju zeleninu, šunky…

Já zas byla před tou změnou dost sacharidová - těstoviny, hodně příloh na úkor masa a podobně. Sladké jsem nejedla, vyjma toho depresivního období po prvním porodu. Teď jsem ubrala sacharidy a přidala maso a zeleninu. Akorát teda ovocem se cpu, ale teďka mám s dětma takovej fofr a nedostatek spánku, že nějak ty rychlejší cukry doplnit musím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.12.16 15:52
@Sedmikraska89 píše:
@Helennaa nenechala bych se asi tak odbyt, jak pises, ze dostal jen glukometr a letacek a nazdar. Protoze na DM II.typu je vazne moc mlady. Diabetes dvojka byva vetsinou vyzrana, nebo starecka. Tvuj muz ma par kilo nadvahy a je mlady. Ja osobne bych uvazovala spis o DM I.typu,cili vrozene. Je ve veku, kdy se ta jednicka velice casto diagnostikuje. At ho diabetolog poradne vysetri!

Tak jeji partner nema par kilo nadvahu, ale je obezni. Navic ma vysoky cholesterol, tlak a dnu - tedy vsechny znalky mizerne zivotospravy.

Honit diabetologa muze jak chce, ale pokud se chce dozit padesatky s funkcnim zrakem a ledvinami, musi zacit u sebe.

Pokud by mel cukrovku prvniho typu, tak by mu letacek nestacil. To by bez inzulinu proste zemrel. Jde o jine onemocneni, ktere jen taky souvisi s metabolismem cukru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
11.12.16 22:03
@Sedmikraska89 píše:
@Bábrdl diky,ale nemusis mi to vysvetlovat, vim o cem mluvim ;) to, ze ma 15 kilo nadvahy a vyssi cholesterol, neznamena, ze ve 30 dostane DM II.typu. Mam s tim nejake osobni zkusenosti a proste bych se nenechala takhle odbyt. Muzu vedet, jakou mel uplne prvni glykemii, kdyz mu zjistili, ze ma cukrovku?

Neznamená, ale dostat může. :nevim: Nejde jen o jeho obezitu, ale i ty další indikátory naznačují, že se nestravuje a nehýbe správně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
12.12.16 07:04
@Sedmikraska89 píše:
Nevim, ciste teoreticky asi ano, ale je to podle mne krajne nepravdepodobne. :nevim: V tomhle veku me daleko pravdepodobnejsi prijde ta jednicka. Zajimala by mne hlavne ta glykemie, ale zakladatelka se neozyva :nevim:

Pletes se. Cukrovku druheho typu maji dneska i deti. Sokujici, ale je to tak. Pokud by mel jednicku, jeho telo by si nevyrabelo zadny inzulin a nemohl by byt jen „na diete s letackem“.

http://www.hlidejsizdravi.cz/…ka-cukrovka/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
12.12.16 07:33
@Sedmikraska89 píše:
Nevim, ciste teoreticky asi ano, ale je to podle mne krajne nepravdepodobne. :nevim: V tomhle veku me daleko pravdepodobnejsi prijde ta jednicka. Zajimala by mne hlavne ta glykemie, ale zakladatelka se neozyva :nevim:

Mozna by to chtelo se probrat a uvedomit si, ze tyhle onemocneni se posouvaji do cim dal nizsiho veku a muze za to prave strava, ktera je cim dal horsi..
V USA uz bezne umiraji ctyricetileti lide, tak proc by tricetilety nemohl mit cukrovku typu dva?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí