Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem,
synovi nejde moc pasení koníčků. Chtěla bych začít s ním cvičit na míči (gymball). Doporučíte mi prosím nějakou rehabilitační sestru, která by přišla třeba domů mi ukázat cviky? Nebo ráda někam dojedu. Jsem z Prahy 10. Vím, že jsou různé dlouhodobé kurzy, ale stačilo by, kdyby mi to jen někdo ukázal, jak správně na míči cvičit a cvičila bych v klidu doma
. Děkuji za doporučení.
Ahoj, já chodím s malou cvičit a cvičím s ní i doma na míči. Jednoduše ji položím břichem na míč, dám před ní hračku a za nohy jí kutálím dolů, až hračku vezme. Nebo je různě kutálím do stran, je možné cokoliv. Od 6 měsíců je poté dobré ho položit i na záda a držet za nohy, on by se měl poté zvedat jakoby do sedu.
Nevím, jestli máš velký či malý míč. S malým míčem je možné to samé, akorát pro tu hračku jakoby musí dojít. Měl by mít otevřenou dlaň. Pokud je na zádech, dát malý míč mezi ruce a nohy, nebo vzít nohu a do balonu kopat, později to pochopí sám.
@DidierK Synovi jsou tři měsíce, takže zatím si asi pro hračku nesáhne, ale musím trénovat to pasení koníčkům. Myslím si, že by nám míč mohl holdně pomoct. Míč budu kupovat, tak taky nevím jakou velikost. Někde na netu jsem četla, že 75cm je dobrý. Jaký máš ty? U babičky máme po prvním synovi takový ten gumový míč s ušima na skákání. Ten můžu taky použít?
Ja mám doma velký míč, tuším 55 cm. Určitě si taky myslím, že cvičení na míči by mělo pomoci. Podle mě, ho v tomto věku stačí na míči prostě houpat. Nemusíš se bát, chytnout za nohy a kutálet. A pokud nebudou uši zavazet, tak by měl stačit.
Taky si myslím, že pomůže nošení na „tygříka“.
@ivaaneb dala bych casto na brisko, na mici jsem maleho drzela za boky a houpala dopredu a dozadu a nebo do boku. Dokonce snad i podle nejakeho videa na youtube… A castojsme ho nosili na tygrika, to mel moc rad:)
Souhlasím s předchozími příspěvky…na velkém míči pohupovat dopředu, dozadu či ze strany na stranu. Malého jsem držela buď za nožičky nebo za zadeček. Když budete cvičit každý den pár minut, tak se výsledek určitě dostaví. Ale nenahradí to pokládání na bříško na zemi. A jak tu holky psaly, poloha na tygříka je taky vhodná a podpůrná na pasení koníků - Ondráš jí měl v oblibě. A co se týká míče, tak bych vybrala takový, který se hodí ke tvé výšce. Ale určitě bude stačit míč s uchama. Vlastně jsem ti neporadila nikoho, kdo by ti cviky ukázal…
. Ale myslím, že to dle návodů, které najdeš na netu zvládneš hravě sama. Dají se najít i videa na youtube.
Všem moc děkuji. Vím, že ve třech měsících by měl už dokázat první vzpřímení, ale snad nebude moc vadit, když nebudeme zas až moc tabulkový a naučí se to o trochu později. I se narodil 14 dní před termínem, tak snad se to co nejdříve naučí. Hlavičku zvedá krásně, ale ruce nemá na stole, spíš ve vzduchu, vedle sebe a když mu nepřidržím zadeček tak se na bříšku i zhoupne
Za týden jdeme k doktorce, tak uvidíme co nám na to řekne. ![]()
Na tohle je taky pry dobra hraci deka Lamaze - beruska…Vyzkousene to ale nemam…
Mně syn ve třech měsících sice zvedal hlavu ale tím stylem, že se opíral o hrudník, ruce ve vzduchu nebo po stranách a hlavu nahoře, akorát mu sem tam ta hlava spadla a vždycky si nabil. Cvičila jsem tak 3× denně pár minut, položit na bříško, srovnat ruce na balóně jakoby do takového trojúhelníku, a ty pak vlastníma rukama tlač mírně na ramena a prsty přidržuj jeho ruce na balóně a houpej jak už ti tu psali. Později jsem pak přešla jenom na držení za nožky, strašně rychle se to pak spravilo ![]()
HOlky, cvičil jste někdo cvik s pokrčeným loktem a kolínkem na opačné straně? Díky moc.
@barbuchablond A nemáš třeba náhodou nějakou fotečku, jak jsi ho přesně držela? Nějak mi to nejde… Bylo to nějak takhle?
Jj, držet za ohnutý loket a ohnuté koleno a nenaklánět klasicky do stran, ale jakoby za tím loktem. Mám dítě ještě menší, takže hlavu měl na míči a ten loket zhruba ve výši ucha.