Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Myslíte, nebo máte zkušenost s tím, že se dá nějak poznat, dle signálu, že se blíží porod? Myslím dopředu.. Nebo to prostě přijde nečekaně?
Někdy dá, někdy nedá. To jsem moc neporadila…Ale ono to tak prostě je.
Nekdy odejde dopredu hlenkva zatka, ale ani to ti nerekne, kdy presne to bude, u prvorodicek to muze byt klidne i 2-3 tydny pred, co jsem vycetla (me odesla asi tyden pred porodem, tak jsem googlovala jak vztekla
) Jinak tezko rict, nekdy jsou par dni dopredu signaly, nekdy to nepoznas pomalu do posledni chvile…Rekla bych, ze jistota je, kdyz praskne voda nebo nastoupi pravidelne kontrakce v relativne kratkem rozestupu, ale ani tak ti nikdo nerekne, jestli to bude hodina nebo 2 dny ![]()
Ano, klesne ti břicho, a něco je jinak - já měla šílený hlad, pořád jsem jedla a chtělo se mi na velkou, a nešlo to - v pátek kleslo břicho, v sobotu to jezení a pocit na velkou, a v sobotu ve 23 hodin mi praskla voda
@stinga píše:
Ano, klesne ti břicho, a něco je jinak - já měla šílený hlad, pořád jsem jedla a chtělo se mi na velkou, a nešlo to - v pátek kleslo břicho, v sobotu to jezení a pocit na velkou, a v sobotu ve 23 hodin mi praskla voda
Hele u kazdeho to tak neni. Mne treba bricho nekleslo a nejsem jedina, koho znam ![]()
Ja treba zacala rano spinit a pak zacaly lehke tlaky v podbrisku. To uz jsem si rikala, ze se neco deje. A pak to pomalu nastupovalo. Ale znam i pripady, ze to prislo z niceho nic ![]()
Já nepoznala, prvorodička. Necítila jsem pohyby cca 3 hodiny, tak jsme vyrazili na kontrolu, jestli je vše OK. Do porodnice to máme 20 minut a na půl cesty mi najednou vyskočily kontrakce po dvou minutách a za 4 hodiny jsem porodila. Bohužel to dopadlo špatně, rodila jsem mrtvou holčičku ve 41+1.
Asi jak kdy. Pro mě je třeba takovým menším ukazatelem to, co řekne doktor po vyšetření čípku. Ale tohle se může z hodiny na hodinu změnit, takže bych se hlavně orientovala podle toho, jestli praskne voda nebo začnou pravidelné bolesti. Ale hodně jsem četla, že těhule z ničeho nic dostanou průjem, protože se tělo před porodem čistí.
Ja teda u prvniho nemela „normalni“ prubeh, odesla mi ta zatka, ale pak se to trochu zamotalo (nastesti s dobrym koncem), ale vyvolavali, takze jsem nemela moc co poznat, bylo to jasne
U druheho jsem mela „pocit“ asi 3× a nic, tak kdyz to pak prislo, moc jsem tomu neverila, presvedcilo me az prasknuti vody. Pokles bricha jsem u prvniho mela docela brzo, u druheho jsem nezaznamenala ![]()
@Katy488 píše:
Já nepoznala, prvorodička. Necítila jsem pohyby cca 3 hodiny, tak jsme vyrazili na kontrolu, jestli je vše OK. Do porodnice to máme 20 minut a na půl cesty mi najednou vyskočily kontrakce po dvou minutách a za 4 hodiny jsem porodila. Bohužel to dopadlo špatně, rodila jsem mrtvou holčičku ve 41+1.
Občas se to poznat dá snadno. Třeba v případech, kdy máš plánovaného císaře
. Prasklá voda je taky poměrně jasným ukazatelem, že do pár dnů porodíš.
@Kukacka123 děkuji, byla to nešťastná náhoda, nedalo se tomu zabránit, měla přiskřípnutý pupečník
. Teď jsem v 11tt a přenášet už mě nenechají. Musím věřit.
@Katy488 píše:
@Kukacka123 děkuji, byla to nešťastná náhoda, nedalo se tomu zabránit, měla přiskřípnutý pupečník. Teď jsem v 11tt a přenášet už mě nenechají. Musím věřit.
Prisli jsme o miminko v 17tt, bylo to strasne a neumim si predstavit, jake to muselo byt pro vas
strasne moc drzim palce, at je tentokrat uplne vse v poradku a tak, jak ma. Hlavne zdrave miminko
![]()
Já to na sobě poznala, měla jsem pravidelné stupňující bolesti. Přijela jsem do porodnice a do 2 hodin jsem porodila. Jak řekly sestry, za 5 minut 12.
Myslíte, nebo máte zkušenost s tím, že se dá nějak poznat, dle signálu, že se blíží porod? Myslím dopředu.. Nebo to prostě přijde nečekaně?