Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Vyjednávat se dá, ale vy nejste v pozici, kdy ny se s vámi banka bavila. Najděte si schopnýho finančního poradce, ten vám nižší úrok bude svhopen vyjednat..
Vyjednávat se určitých mezích dá, ale určitě nebudete mít stejný úrok jako před 5 lety. Taky jsme tehdy refinancovali a bylo to období s nejnižší sazbou. Nyní jsou sazby už min. o 1,5% jinde. Ideální je v dnešní době si co nejdřív zablokovat sazbu, abyste měli ještě nějakou rozumnou. Nám se to povedlo v březnu a ještě jsme pod 2% nyní už by to bylo skoro 3.
Finanční poradce může pomoc, i když my si zatím vše vždy vyběhali sami.
@Aspera píše:
Vyjednávat se určitých mezích dá, ale určitě nebudete mít stejný úrok jako před 5 lety. Taky jsme tehdy refinancovali a bylo to období s nejnižší sazbou. Nyní jsou sazby už min. o 1,5% jinde. Ideální je v dnešní době si co nejdřív zablokovat sazbu, abyste měli ještě nějakou rozumnou. Nám se to povedlo v březnu a ještě jsme pod 2% nyní už by to bylo skoro 3.
Finanční poradce může pomoc, i když my si zatím vše vždy vyběhali sami.
My máme úrok 2,15 a reklamují teď od 2,09, proto říkám, že bych se chtěla dostat na stejný (nebo ne moc vyšší) úrok… Tak už nemám anonym, neva ![]()
@Cenarius píše:
Určitě dá. Ale musíš mít v ruce něco s čím chceš vyjednávat.
Já jsme strašně líná tohle vyřizovat, ale asi teda budu muset poptat nějaké nabídky 🙈
@nikinnna píše:
Já jsme strašně líná tohle vyřizovat, ale asi teda budu muset poptat nějaké nabídky 🙈
Bud budes lina a budes platit alebo si to obehas alebo tiez mozes lhat. „U konkurencie mi ponukaju urok 2%, co s tym urobite?“ Urcite ti nepovedia, tak si chod. Ale ani nemusia ponuknut lepsie…
@jaia00 možnost lhaní se mi zamlouvá asi nejvíc, ale by mi to nebylo prd platné. Napíšu jim asi e-mail a uvidím jak budou reagovat.
@nikinnna píše:
@jaia00 možnost lhaní se mi zamlouvá asi nejvíc, ale by mi to nebylo prd platné. Napíšu jim asi e-mail a uvidím jak budou reagovat.
Myslíš, že když jim napíšeš, že ti jinde dají nižší úrok, tak to bude mít nějakou váhu? Ani omylem, takhle to fakt nechodí. To by jsi musela mít přímo v ruce nabídku konkurenční banky spočítanou pro tebe a ani tak to nemusí klapnout. Hele, najsi si finančního poradce, ušetří ti to čas i peníze…
@Janli píše:
Myslíš, že když jim napíšeš, že ti jinde dají nižší úrok, tak to bude mít nějakou váhu? Ani omylem, takhle to fakt nechodí. To by jsi musela mít přímo v ruce nabídku konkurenční banky spočítanou pro tebe a ani tak to nemusí klapnout. Hele, najsi si finančního poradce, ušetří ti to čas i peníze…
Mozno to tak nechodi, ale realne sa tak stalo (osobna skusenost)
nie emailom, ale na osobnej schodzke. Mozno zalezi, s kym sa bavis, aky movity klient si ty sam, ako to podas.
@jaia00 píše:
Mozno to tak nechodi, ale realne sa tak stalo (osobna skusenost)nie emailom, ale na osobnej schodzke. Mozno zalezi, s kym sa bavis, aky movity klient si ty sam, ako to podas.
Tak samozřejmě, že ti o nějakou tu desetinu procenta můžou slevit, manévrovací prostor tam mají, ale pokud se chceš dostat na skutečně nejnižší možnou sazbu, tak se to prostě dělá jinak a někdo jiný než řadový klient. Když tam přijde finanční poradce, který do té banky nosí hypotéky v řádech desítek milionů za rok, tak má jinou vyjednávací pozici než klient, co tam má hypotéku milion a banka ho má takřka jistýho…
Řešil jsem to na jaře u hypotéky u jiné banky (nechci jmenovat), kdy byly úroky velice nízké. Prakticky jsem jim jenom napsal, že u konkurence nabízí nižší úrok a než začnu řešit refinancování, jestli by mně mohli nabídnout nižší úrok oni. Neměl jsem žádnou konkrétní nabídku od konkurence, použil jsem jenom kalkulačky bank, co mají na internetu. Ani to nebylo na konci fixace. Bez jakýchkoli problémů mně snížili úrok o 0,25 %, což ve výsledku udělalo skoro 500 Kč na splátce. Takže bych to určitě zkusil. Za zeptání nic nedáš.
Kamarád to taky řešil a uspěl, ale měl v ruce přímo nabídku od konkurence.
@nikinnna píše:
My máme úrok 2,15 a reklamují teď od 2,09, proto říkám, že bych se chtěla dostat na stejný (nebo ne moc vyšší) úrok… Tak už nemám anonym, neva
Tak tam šance je. My měli 1,79 a na to jsme se nyní už nedostali.
Děkuji všem za reakce. Napsala jsem jim pouze dotaz, že bych ráda věděla jaký mi můžou nabídnout úrok pro pokračování a až daji vědět, zařídím se dál. Fix je do konce roku, prostor řešit ještě mám.
@Aspera píše:
Tak tam šance je. My měli 1,79 a na to jsme se nyní už nedostali.
My jsme byli rádi, že jsme nějakou hypo tehdy dostali. Manžel měl velkou část příjmů z podnikání a nebylo to zrovna nejjednodušší. Takže úrok 2,15 nás vůbec netrápil a v současnosti bych za něj byla vážně i ráda. Teď už je manžel pouze zaměstnanec, ale stejně když si na ten očistec vzpomenu, dělá se mi nevolno.
Ahoj, na konci roku to bude pět let, co jsme si koupili dům a financovali ho produktem hyposplátka od Raiffeisen stavební spořitelny. Aktuálně je v překlenovací fázi, kdy spoříme a platíme úroky. Dívala jsem se do smlouvy a na úrok máme pětiletou fixaci. Ráda bych se zeptala, jestli je možné se stavební spořitelnou o novém úroku vyjednávat. Respektive, nemáte s tím někdo zkušenost? O možnosti řešit to s jinou bankou vím, ale spíš bych raději, kdyby se nic neměnilo a slíbili mi stejný úrok jako doposud…