Daly byste výpověď matce samoživitelce?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
No, když se nesmím při přijímacím pohovoru ze zákona ptát na osobní věci, počet dětí, hlídání atd., tak nevím, proč by mě mělo zajímat, že pracovnice nemůže vykonávat práci z důvodu péče o děti. Smlouvu bych neprodloužila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sany80s píše:
@Angua Já jsem fakt taky unavená, když musím dělat za někoho, když jsem unavená, tak jsem uštěkaná, ale nikdy nejsem naštvaná na toho člověka, který má ty děti, prostě proto, že jsem v hloubi duše přesvědčená, že je správné, že v takových případech dělám i za ně. Samozřejmě, že nastane i situace, kdy už nemůžu a vedoucímu to řeknu. A on to vyřeší, něco počká a něco může udělat někdo jiný, občas prostě najme krátkodobě někoho na výpomoc.
Jasně, šak já jsem taky byla naštvaná spíš na toho, kdo mě tam furt někam strkal
Že tam někoho neposlali, za to dotyčný přece nemůže…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z pozice zaměstnavatele dala, z pozice těhotné ženy ne no..
Ale zaměstnavatele to zajímat nemůže no, takže bych jí smlouvu neprodloužila. Je to sice hnusné, ale život se dneska s nikým nemazlí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No nevím jak je to jinde, ale u nás v práci se vždy braly ohledy na rodiny s dětmi. Bylo samozřejmé dělat přesčasy, svátky a dovolenou v létě jsem si brávala a dostávala minimálně, vždy bud v červnu nebo v září a nevadilo mi to, byla jsem bez dětí, takže mi o nic nešlo(a nebylo to za komančů).A kdyby každý zaměstnavatel vyhazoval každou matku(ne jen samoživitelku),jen proto, že ji děti trochu více marodí a ona nemá hlídaní, tak jsou na pracáku skoro všechny maminy, musely by žádat o sociální dávky, což někteří lidé berou jako zneužívání státu, třeba tady na emiminu je jich spousta ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenka002 píše:
Myslím, že všichni napíšete, že rozhodně ne.
Popíšu o co jde.
Zkuste se vžít do pozice zaměstnavatele.
V práci máme asistentku, paní se dvěma předškolními dětmi, šéf jí chce dát výpověď, protože je neustále s dětmi na ošetřovačce.
Má to těžké, je sama a děti chytnou kdeco, to je všem jasné.
Ona je minimálně týden každý měsíc (už skoro rok) doma.
Nebyla by to klasická výpověď, ale neprodloužení smlouvy, smlouva ji končí v říjnu.
Já se snažím ho přesvědčit, aby jí dal šanci, nevím, jak to dopadne.
Co byste udělali vy?
No, myslím že očekáváš odpověď typu - „zaměstnavatel by měl překročit obvyklé konvence, začít se zajímat o její soukromí a pomoct jí nalézt řešení.“ Jenomže zaměstnání není charita. Umím si představit i to, že paní při práci nemyslí tak docela na výkon pracovních činností…
(Off topic: nepřej si vědět, co chystají šéfové v příštích měsících na nás. A to pracuju v hutním provozu, kam lidi budou shánět velice těžko, pokud my odejdeme. Ale změny stejně budou…)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 a kde máš záruku, že jakýkoli zaměstnanec myslí při práci zcela na výkon pracovních povinností? To bys musel osočit každého, kdo má třeba i nějakého koníčka. Naprosto irelevantní poznámka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zikado píše:
No nevím jak je to jinde, ale u nás v práci se vždy braly ohledy na rodiny s dětmi. Bylo samozřejmé dělat přesčasy, svátky a dovolenou v létě jsem si brávala a dostávala minimálně, vždy bud v červnu nebo v září a nevadilo mi to, byla jsem bez dětí, takže mi o nic nešlo(a nebylo to za komančů).A kdyby každý zaměstnavatel vyhazoval každou matku(ne jen samoživitelku),jen proto, že ji děti trochu více marodí a ona nemá hlídaní, tak jsou na pracáku skoro všechny maminy, musely by žádat o sociální dávky, což někteří lidé berou jako zneužívání státu, třeba tady na emiminu je jich spousta
A proč má někdo doplácet na to, že je svobodný a bezdětný? Třeba já, coby bezdětná, jsem potřebovala 2 dny v týdnu dovolenou a to celý červenec a srpen, protože jsem objížděla festivaly. A co je komu do toho, že nemám děti? Hold, když dotyčná nemá hlídání, tak si ho buď musí zaplatit a nebo myslet na to, že není jediná ve firmě, která chce mít dovolenou o prázdninách a nebo hold musí počítat s tím, že když je doma takhle moc (jakože týden v měsíce je sakra hodně), tak že se to nebude zaměstnavateli líbit. Já pracuju v zahraniční firmě, která v ČR má nějakých 3tis. zaměstnanců, z toho je určitě 10% matky pečující o děti do nějakých 10ti let. Kdyby každá z nich měla být doma týden z měsíce, tak bychom tady už nebyli…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Angua píše:
@Jura007 a kde máš záruku, že jakýkoli zaměstnanec myslí při práci zcela na výkon pracovních povinností? To bys musel osočit každého, kdo má třeba i nějakého koníčka. Naprosto irelevantní poznámka
Jenže zaměstnankyně, která je 25% pracovního roku doma s dítětem by pak nesměla v práci ani na záchod, aby dohnala pracovní vytížení těch, kteří jsou z pracovního roku v práci dejme tomu 95% času (něco jsou dovolené a taky marodí, že?).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koukám, že z 99% z vás by byly manažerky velmi mizerné
No, ještěže je neděláte ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@maritimka píše:
A proč má někdo doplácet na to, že je svobodný a bezdětný? Třeba já, coby bezdětná, jsem potřebovala 2 dny v týdnu dovolenou a to celý červenec a srpen, protože jsem objížděla festivaly. A co je komu do toho, že nemám děti? Hold, když dotyčná nemá hlídání, tak si ho buď musí zaplatit a nebo myslet na to, že není jediná ve firmě, která chce mít dovolenou o prázdninách a nebo hold musí počítat s tím, že když je doma takhle moc (jakože týden v měsíce je sakra hodně), tak že se to nebude zaměstnavateli líbit. Já pracuju v zahraniční firmě, která v ČR má nějakých 3tis. zaměstnanců, z toho je určitě 10% matky pečující o děti do nějakých 10ti let. Kdyby každá z nich měla být doma týden z měsíce, tak bychom tady už nebyli…
Ale tak se to prostě u nás dělalo a myslím, že to bylo nastaveno dobře, ted se mám vracet do práce a doufám, že to tak stále funguje. Nebo si budeme hrabat jen na svojem písečku a nebrat na nikoho a na nic žádné ohledy, vlastně proč ne vždyt je to o hodně jednoduší že ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zikado píše:
Ale tak se to prostě u nás dělalo a myslím, že to bylo nastaveno dobře, ted se mám vracet do práce a doufám, že to tak stále funguje. Nebo si budeme hrabat jen na svojem písečku a nebrat na nikoho a na nic žádné ohledy, vlastně proč ne vždyt je to o hodně jednoduší že
Dobře, ale když třeba ty festivaly jsou jen červenec-srpen, tak jak to udělat? Tak si hold matka vezme 3 dny v týdnu dovolenou a bezdětná zbylé 2 a je to rozumnější, než aby jedna doplácela na druhou, ne? A buď ráda, že to tak funguje. Třeba u nás se nejdříve propouští samosebou bezdětní a mladí, pak starší s odrostlýma dětma a pak až rodiče s malými dětmi - což je logické, ano. Ale pořád nechápu, když někdo má rok na to, aby si domluvit hlídání (hodina u nás ve městě stojí od 50,–, takže to není zas takový zápřah na peněženku) nebo hlídají prarodiče v důchodu, jiný napracující příbuzný, kamarádky, atd. Vždy se najde někdo, kdo pohlídá, pokud dotyčná nebydlí odříznutá od světa.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já si myslím, že pokud se zaměstnavatel ani nesmí zeptat na to, zda má dotyčný zaměstnanec děti, aby to náhodou nebyla diskriminance, tak by taky neměl mít žádnou povinnost se zaměstnanům s dětmi přizpůsobovat, protože to zas trochu zavání diskriminací těch bezdětných ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@maritimka tak festáky jsem objížděla statečně a vždy se ty 3 dny daly nějak prohodit, dělala jsem na turnusy, tak to nebyl zase takový problém. Jen jde o to vyjít si vstříc, třeba nepoženu maminu do práce od dětí na štědrý den, často jsem to brala za ně, bez dětí mi to bylo úplně fuk. Nebo zavřené školky o prázdninách, taky nebyl žádný med, ale vždy se to nějak udělalo jen se muselo chtít ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@maritimka píše:
Jenže zaměstnankyně, která je 25% pracovního roku doma s dítětem by pak nesměla v práci ani na záchod, aby dohnala pracovní vytížení těch, kteří jsou z pracovního roku v práci dejme tomu 95% času (něco jsou dovolené a taky marodí, že?).
Tak to není tak jisté. To, že tam je ten člověk fyzicky přítomen, ještě neznamená, že stejně usilovně celou dobu pracuje
To je furt to, co se u nás hodně zaměňuje. Taková matka samoživitelka, která je zvyklá si velmi dobře rozvrhnout čas, může v polovičním čase udělat stejné množství práce jako její kolega upovídaný kuřák a prokrastinátor ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak já v bývalé práci, jako bezdětná se smlouvou na dobu určitou, několikrát prodlužovanou, jsem si nedovolila jít na neschopenku… vždycky jsem si vzala dovolenou a vyležela to… no pak jsem si „dovolila“ otěhotnět a smlouvu už mi neprodloužili… v dnešní době bát takhle doma na neschopence, očr… se prostě nevyplácí a za mě bych jí smlouvu taky neprodlužovala, bohužel ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit