Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Limi123 tomu vniťřně rozumím…od toho se asi musí člověk odprostit..
Já tedy byla na IVF v nativu, takže jsem to řešit nemusela. Jedno vajucho a šup zpět ![]()
@Anonymní píše:
@pe-terka
Samozřejmě, že když se uchytí obě dvě. Dokonce jsem i psala, že vím že bych dvojčata zvládla. Jen že mám strach, jestli bych stíhala i v budoucnu navštěvovat 5 děti až se odstehuji a plně se věnovat všem vnoucatum
tohle řeším jen čistě okrajově, a to už máme nejstarší děti dospělé. Život přináší spoustu nečekaných překvapení, co ty víš, kam se které dítě odstěhuje/vdá/ožení a jestli a kolik bude mít dětí..Navíc musíš počítat s různým věkovým spektrem vnoučat a odlišnými potřebami na péči prarodičů…Těžko se ti podaří být ke všem stejně spravedlivá a dám všem stejně, budeš v různém věku a zátěži, taky zdravotní stav není konstantní. Podle mě se mají řešit aktuální starosti a ne ty, co možná nastanou za dvacet, třicet let…Zásadní je, abys stihla dát „stejně“ spravedlivě čas, energii i pozornost svým dětem…
Do dalších děti bych na tvém místě už nesla… Ty si myslíš, že jsi schopná se postarat o další dvě děti, fajn, je to možné, ale já mluvím že své zkušenosti. Jsrm že čtyř sourozenců a i když se máma snažila jak se snažila, tak jediný, co si pamatuji bylo, že mě vlastně vychovával můj nejstarší sourozenec, měl mě věčně na starosti, protože táta byl věcné v práci a na melouchu, aby nás uzivil, a máma neměla čas. Musela se věnovat hlavně úklidu, vaření, a pak samozřejmě musela do práce… Takze já bych do toho určitě nešla.
Nebojíš se toho, já mám tři a další mě děsí
HA neberu a věčně se mi zdá o prasklých kondomech a tak, já bych se asi zbláznila
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, stojím před rozhodnutím o kterým nevím jak se rozhodnout. Máme s manželem 3 děti ve věku 12, 8, 5. Mě je 32 manžel má 35. Uvažujeme o dalším miminku. Na dítě se cítím, pracuju z domova takže vím, že bych se mohla věnovat všem dětem. Energii na dítě taky mám. Akorát už děti nemůžu mít přirozenou cestou. A možnost, kterou mi nabídl doktor zvyšuje prý celkem o dost šanci na dvojčata. Na tuto skutečnost mě upozornili doktoři již 2.Vím, že bych i dvojčátka zvladla. Děti miluju a čas i energii plně se jim věnovat mám. Spíš mě trápí budoucnost. Myslím dalekou budoucnost, až se všechny děti odstehuji a budou mít už své rodiny a své životy. Proto by mě zajímal názor starších maminek, případně babiček, ktere mají více dětí. Stíhate navštěvovat všechny děti a vnoučata?
Já myslim, že by ses měla spíš trápit blízkou budoucností než tou dalekou… Děti bych si už neporizovala. Máš tři. Už to je dost. Venuj se jim. Kdybys měla dvojčata, tak veškerou péči budeš příští roky směřovat jim, ostatní děti budou dost upozadene a troufám si říct, že pak je začneš asi dost využívat k hlídání těch nejmladších… Protože ruku na srdce, pět dětí, práce, domácnost, manžel… Neznám nikoho, kdo by to v takové situaci zvládal líp, než s méně dětma… Takze do dalších děti bych já osobně nesla.
Ahoj holky,
Pokud nevadí tak ozivim diskuzi.
Mám 14 měsíčního synka. A začínám uvažovat o dalším dítěti. Jen mám strach, jestli vše zvládnu. Můžu poprosit o názory? jaké to je, když je mezi dětmi rozdíl 2 roky?? Já už doma přemýšlím jak dlouho. Ale rozhodnout se nedokážu. Děkuji
První rok až dva je to fičák. Zvlášť pokud se nafasují náročnější kousky a nejsou hlídací babičky, které by si občas jedno, druhé nebo ideálně obě na chvilku vzali a rodiče si mohli trochu orazit.
Ale pak za mě převažují výhody v tom, že děti baví stejné věci, vyhrají si, starší táhne mladšího. Jsou fakt parťáci. Zase je tam teda víc sourozenecká rivalita naž třeba u dětí s rozestupem 4 a více let (protože to starší už je mentálně úplně někde jinde, tam zase nastávají jiné „zapeklitosti“).
@Anonymní píše:
Ahoj, stojím před rozhodnutím o kterým nevím jak se rozhodnout. Máme s manželem 3 děti ve věku 12, 8, 5. Mě je 32 manžel má 35. Uvažujeme o dalším miminku. Na dítě se cítím, pracuju z domova takže vím, že bych se mohla věnovat všem dětem. Energii na dítě taky mám. Akorát už děti nemůžu mít přirozenou cestou. A možnost, kterou mi nabídl doktor zvyšuje prý celkem o dost šanci na dvojčata. Na tuto skutečnost mě upozornili doktoři již 2.Vím, že bych i dvojčátka zvladla. Děti miluju a čas i energii plně se jim věnovat mám. Spíš mě trápí budoucnost. Myslím dalekou budoucnost, až se všechny děti odstehuji a budou mít už své rodiny a své životy. Proto by mě zajímal názor starších maminek, případně babiček, ktere mají více dětí. Stíhate navštěvovat všechny děti a vnoučata?
V dnešní špatně době bych dítě do této doby přivést nechtěla
Klidně do toho jdi ![]()
Máme dvě holky dva roky od sebe a je to fajn. Za mne ideální věkový rozdíl. Ze začátku to teda bylo trochu náročnější, ale dalo se zvládnout. Pokud máš to štěstí někdo ti je občas ochotný povozit kočár s miminem, tak je to úplně na pohodu ![]()
Ale to miminkovské období fakt rychle uteče. Dnes je našim holkám 4 a 6 let a jsou to parťačky.
Moje ségra má děti cca rok a půl od sebe a taky to přežila ![]()
@Anonymní píše:
Tak to máme raději vymřít???
Děti se rodily i za války…
A proč anonym?
@Anonymní píše:
Holka nevíš co je špatná doba… co měli dělat ženy za války? S tímto myšlením by na svět nepřišlo žádné dítě.
Pokud nechceš dva plínkáče, tak je ideál rozdíl 2,5 až 3 roky. Vypočítej si, kdy se můžeš začít snažit. Moji si vyhrají dodnes 2 roky a deset měsíců rozdíl. Starší nikdy nevzbudila miminko, v době po porodu bez plen, samostatně jedla a chodící už dávno, takže žádné tahání v těhotenství.
Nešla bych do toho. Dva roky od sebe, proč? Raději bych si užila první, pak ho nechala zvyknout v klidu ve školce, vrátila se do práce, vydělala nějakou korunu a až bude mít starší dítě rozum, pořídila bych si druhé. Tenhle masochismus, kdy musí mít ženské děti hned za sebou nechápu. Hlavně že si vyhrajou ![]()
Mám tři děti během tří let a čekám čtvrté, že bych to nezvládla se vůbec nebojím.
Dvě děti jsou pohoda ![]()
Spis bych do IVF nesla proto, ze kdyz by se podarilo udelat vic embryi, tak bych nesnesla pomysleni, ze je nekde zamrazene moje dite (uz je definovane, jestli holcicka, kluk, blondacek, cernovlasy) a ja mu nedam sanci na zivot.