Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@JanuleF Pokud na HPP neodvádíš žádné zálohy - přesněji pokud by případná daň byla nižší než 2070,– měsíčně, tak je možné, že by se ti oplatilo ty DPP zahrnout do daňového přiznání, a něco by ti vrátili.
Ještě @J_Doe doplním. Ono to chce propočítat. Záleží jak vysoké máš odečty (životko, úroky z úvěru, děti,…), výši sražených záloh atd. Ale obecně, když tam ty příjmy z dohod započteš, nic nezkazíš.
Anonymní měla jsi u dohody podepsané prohlášení k dani? A ta částka byla měsíčně kolik?
Já myslím že prohlášení nebylo. Měsíčně se to bylo pohyblivé - od 3000, většinou tak 4800 a max myslím 8000. podle počtu odpracovaných hodin
Jak to poznám…? Moje průměrná mzda je nad 14tis. měsíčně…, pohybuje se mi to dle odměn a délky měsíce a dovolených, ale pod 14tis. nemám nikdy. A odečty nemám žádné (studium jsem už ukončila, děti ještě nemám a životko si nedečítám, úvěr ještě nemám). Ptám se proto, že pokud bych si to tam chtěla zahrnout, tak si to přiznání musím udělat sama (takové máme pravidlo v práci), takže pokud by šlo o pár kaček, tak se mi nevyplatí zaplatit někomu, kdo by mi to přiznání udělal…
@JanuleF v tomto případě je zbytečné tam ty dohody zahrnovat.
Anonymní: No pokud nebylo podepsáno prohlášení, pak byla z příjmů nad 5000 sražena zálohová daň a při nepodepsaném prohlášení a zálohové dani je povinnost podat daň. přiznání. Takže buď si vyžádat od zaměstnavatele potvrzení o příjmu, podat si daňové přiznání. Pak sice bude vrácena sražená záloha na daň, ale počítej s pokutou za pozdní podání. Existuje teda ale i možnost, že by si toho nepodepsaného prohlášení na potvrzení nemusel nikdo všimnout. Nebo to můžeš nechat tak a doufat, že se na to nepřijde.
Děkuju moc! Taky bych tomu chtěla tak rozumět
Ještě jednou moc díky ![]()
@JanuleF ono to není nic složitého
Ale znám lidi, kteří pracují 20 let na FÚ a doteď to nepochopili ![]()
@Hanula1212 píše:
Anonymní: No pokud nebylo podepsáno prohlášení, pak byla z příjmů nad 5000 sražena zálohová daň a při nepodepsaném prohlášení a zálohové dani je povinnost podat daň. přiznání. Takže buď si vyžádat od zaměstnavatele potvrzení o příjmu, podat si daňové přiznání. Pak sice bude vrácena sražená záloha na daň, ale počítej s pokutou za pozdní podání. Existuje teda ale i možnost, že by si toho nepodepsaného prohlášení na potvrzení nemusel nikdo všimnout. Nebo to můžeš nechat tak a doufat, že se na to nepřijde.
Ahoj, děkuju za info. dneska zběhnu na FU. nenechám to tak, se bojím aby to nebylo ještě horší ![]()
o pokuktě jsem četla, jak velká by mohla být?
Tak jsem byla na tom FU a tam mi pani řekla, že pokud je to tak jak říkám, že se daňový podávat nemusí.
Pokud jsi v některém měsící neměla podepsané prohlášení a částka byla vyšší než 5000,–, pak vznikla povinnost podat DP. Nevím, koho ses na FÚ ptala, ale asi jsi neřekla všechny info. Zkus spíš zákon o daních z příjmů §38g:
(2) Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně… Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč.
Což na Tebe neplatí, protože jsi neměla podepsané prohlášení a v měsíci, kdy jsi měla více než 5000, byla sražena zálohová daň. Řekla jsi, že jde o rok 2013? Protože pro 2014 už to je jiné. Ale dělej jak myslíš.
Já bych se s dovolením taky chtěla na něco zeptat..přijde mi, jestli jsem něco neprošvihla
teď jsme zjistila, že nemám podané daňovém přiznání za rok 2013)nedohodla jsme se s účetní - brala jsem to jako samozřejmost od zaměstnavatele
v roce 2013 jsem byla na RD a měla jsem dohodu o provedení práce a výdělek nepřesáhl 68 000 hrubého, myslím, že to bylo kolem 63 000. Jinak mám stále trvající HPP. Je to velký průšvih?