Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj všem, potřebuji poradit. dělám přiznání k dani z příjmu pro manžela a chci se zeptat na údaj základní sleva na poplatníka. V potvrzení o příjmech má napsáno, že mu byla sleva na poplatníka poskytnuta v měsících 1,2,3,4,5,6,7,8,9,11,12. V říjnu byl nemocný. Mám tedy vyplnit do kolonky částku 24840 (jako za celý rok) a nebo jen za 11 měsíců, tedy 22770?
Díky moc za odpověď.
Samozřejmě celou částku. Jeden měsíc byl sice nemocný, ale zaměstnaný byl pořád ![]()
Měla bych dotaz pro znalejší… Od září jsem se vrátila po RD do práce a až dnes jsem zjistila, že už od toho září mi na výplatních páskách úplně chybí sleva na dani-poplatník. Je to chyba, nebo je možné, že bych nějakým způsobem na ni neměla nárok? A je to tedy tak, že by mi za každý z měsíců dlužili těch 2070 Kč, nebo se to pak snižuje třeba v případě OČR, když se platí i nižší daň za odpracované dny? Děkuji
No, pokud si jim po nástupu do práce nepodepsala to prohlášení poplatníka, tak je to tvoje chyba a ani ti tu slevu uplatňovat nemohli. Ale dá se uplatnit v ročním zúčtování daní.
@j.a.n.i1
A jak to vypadá, to prohlášení poplatníka? Nikdo mi nic k podpisu nedal…
Ve výplatnicích před RD ve stejné práci ho mám a účetní vždy vše posílá a jakoby hlídá sama. ![]()