Jak zaplatit daň z pronájmu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.2.15 07:09

Prosím kdo se vyzná v daních?

Prosím Vás vyzná se tu někdo v daních? Poraďte mi prosím. Koupili jsme dvougenerační dům a spodní patro budeme pronajímat. Zajímá mě jak se platí dan z pronájmu? Daně nám vždy vrací tak okolo 14 000 jedná se o dan z příjmu. A ted mě zajímá jestli tu dan z pronájmu budu platit zvlášť a nebo se mi o tu dan sníží ta dan z příjmu? A papíry si musím vyplnit a vypočítat sama a nebo dam informace o tom pronájmu své účetní z práce? Předem mockrát děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
740
21.2.15 07:52

Buď bude účetní v práci tak úžasná, že vám pomůže vyplnit daňové přiznání, ovšem spíš to odhaduju na situaci, že řekne, že si daňové máte tedy podat vy.
Ty příjmy z pronájmu se tam uvádí v čistém - po odečtení nákladů - a za celý rok, jak jste platby obdržela. Viděla bych to takhle 14.000 - 2.000 elektřina - 1.500 plyn - 500 voda a zbyde 10.000 k danění. Ale zatím ještě nic nepronajímáte. Pokud seženete někoho do bytu v tomto roce budete na finančním úřadě danit až k 31.3.2016.A budete si muset schovávat doklady o placení nájmu, nájemní smlouvu, platby za opravy - kdyby někdy chtěli z FÚ kontrolovat zrovna vaše daňové přiznání ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
21.2.15 12:01

Tak v první řadě je základem správně sepsaná smlouva. V ní si rozdělte nájem a poplatky za služby. Do přiznání poté uvedete do příjmů pouze příjem za nájem. K němu se uvedou výdaje buď ve výši 30% z příjmů nebo skutečné. Do přiznání se uvádí veškeré příjmy, jak z pronájmu tak ze zaměstnání nebo podnikání. Takže zřejmě vratka bude nižší případně budete doplácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
21.2.15 12:02

Ještě doplním - pojděte si tady diskuze, bylo toho už docela dost napsáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.15 12:40

Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
7
8.2.16 13:07

výdajové položky při pronájmu družstevního bytu

Prosím o radu ohledně pronájmu družst.bytu.Byt jsem pronajímala od 1.3.2015 do 31.12.2015 (ve smlouvě je uveden nájem 6000 Kč měsíčně, el. energii si platí podnájemník sám)Byt mám na hypotéku. Takže jsem uvedla do zdanění příjem 60 000 Kč, ale nevím si rady s výdajovými položkami. odečetla jsem zvlášť úroky z úvěru 8448,74Kč do základního tiskopisu Přiznání k dani. Družstvu platím celkem 6054 Kč, ale prosím poraďte, které položky si mohu odečíst. fond oprav, záloha na teplo a vodu, úklid, záloha na výtah, osvětlení. pojistné, spr. poplatky, provozní fond, největší položka je část členského vkladu (3150,–kč).Dělám to poprve, takže tápu, i když jsem si přečetla spoustu diskuzí. Zdá se mi, že odečíst si 30 % je pro mě nevýhodné, že skutečné výdaje budou výhodnější. Doufám, že jsem to napsala srozumitelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.16 13:24

@Helča 38 ahoj, snad ti někdo poradí lépe, ale nejsem si jistá jestli si múžeš odečíst ty úroky z ůvěru, já myslím, že je nemůžeš uplatnit, když byt nepoužíváš pro sebe. Snad neplácám blbosti nebo mě někdo opraví. My taky pronajímáme, ale daně nám dělá účetní a myslím, že můžeme uplatnit jen druhou hypotéku na byt ve kterém bydlíme. Radši si to ověř.

• Citovat
  • Upravit
2962
8.2.16 13:25

Rozumím tomu dobře, že tvé příjmy jsou měsíčně nižší než výdaje? V tom případě bys neměla platit nic ne? Základem všeho je co máš ve smlouvě, já osobně bych napsala smlouvu tak, že nájemné je měsíčně 6100 z toho jsou zálohy a poplatky 6054 a mohla bys danit jen ten rozdíl. Aspoň si to myslím, jsem zvědavá na reakce od léta nás přesně tahle situace taky čeká. Tak snad se něco dozvím od zkušenějších.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2962
8.2.16 13:27
@Anonymní píše:
@Helča 38 ahoj, snad ti někdo poradí lépe, ale nejsem si jistá jestli si múžeš odečíst ty úroky z ůvěru, já myslím, že je nemůžeš uplatnit, když byt nepoužíváš pro sebe. Snad neplácám blbosti nebo mě někdo opraví. My taky pronajímáme, ale daně nám dělá účetní a myslím, že můžeme uplatnit jen druhou hypotéku na byt ve kterém bydlíme. Radši si to ověř.

nám toto bylo také řečeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.16 13:27

My tedy uplatňujem těch 30 procent. anonym z 13,24

• Citovat
  • Upravit
7
8.2.16 14:00

daň z pronájmu bytu

Já právě potřebuju zjistit, co je pro mě výhodnější, a proto chci zjistit ty výdajové položky, které mohu uplatnit. Pravda je, že vloni jsem si daně vyplňovala také sama, ale to jsem ještě nedanila pronájem, takže nevím, jak je to s těmi úroky z úvěrů teď, když byt pronajímám)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
8.2.16 14:04

Výdaje jsou celkově vyšší než příjmy z pronájmu, ale je to tím, že platím hypotéku a nájem, poplatky družstvu, proto pořád váznu na těch výdajových položkách, které mohu uplatnit do zdanění nájmu z úhrady družstvu. teď bydlím vlastně téměř zadarmo u rodičů, abych to finančně zvládla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2289
8.2.16 14:07

@Helča 38 Hlavně jste měli mít ve smlouvě rozepsané zvlášť nájemné, tj. čistě váš příjem, a zvlášť to, co se platí do fondu oprav, zálohy na vodu atd., poplatky družstvu.
Jestli to chápu dobře, tak 6000,– vám dává nájemník, ale vy z toho platíte 3150,– družstvu, takže váš příjem z pronájmu je 2850,–? Kdybyste to měli takhle rozepsané ve smlouvě - např. jako 2850,– nájemné a 3150,– zálohy na služby, tak do přiznání uvedete jen 2850×10 měsíců a odečtete si z toho ještě 30% ty náklady (protože splátky hypotéky se do tohohle započíst nedají).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
8.2.16 14:09

Úroky z úvěru, pokud byt pronajímáte, jsou výdajem k nájemnému, nikoli odečitatelná položka. Co se týká záloh na vodu, teplo atd. je důležité jak to máte ujednáno ve smlouvě. U těch ostatních záležitostí je také potřeba vědět, jaké máte ujednání ve smlouvě a o co přesně se jedná, např. správní poplatek - za co? Bez konkrétních upřesnění tady těžko někdo odpoví správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
8.2.16 14:17

Díky za radu, předtím jsem byt nepronajímala, tak jsem úroky z úvěru psala zvlášť do odpočitatelných položek. Zálohy na vodu, teplo, veškeré poplatky družstvu platím já. jen el. energii si platí podnájemník. Prosím, přečtěte si můj původní dotaz ve 13.07,tam to vše uvádím, jestli byste mi dokázala poradit.Moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák