Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den,
mám podezření, že si bývalí přítel dal našeho syna do daní bez mého vědomí a svolení. Ačkoliv o našeho syna nepečuje, nepodílí se na výchově, nestýká se s ním, nikdy mu nic potřebného ani nepotřebného nekoupil. A mám podezření, že si ho dal do daní, a oni mu vyplatí peníze. Přijde mi to jako podraz. Nevíte je nějaká možnost zjistit zda si ho tam opravdu dal, protože on samozřejmě pravdu neřekne a popřípadě s tím něco udělat?
Děkuji
@anonym691994 na finančnim úřadě a samozřejmě to nesmí, jen když je ve společné domácnosti ![]()
Jak to zjistit nevím… ale platí ti alimenty? jestli jo, tak máte oba potvrzení a máš asi smůlu, jestli né, tak řeš aby platit začal a tam to případně použít můžeš, pokud se k tomu dá něják dostat… jak jsi k tomu podezření dospěla?
Ke každému daňovému přiznání musí být souhlas, že druhá strana(partner) neuplatňuje na dané dítě odečet daní. My to tak měli od každé účtárny zvlášť. Ovšem nevím, jak je to, když jsi na MD. Zajdi na FÚ a dotazuj se..
Odečet daní na dítě může uplatňovat je ten partner, který má dítě ve vlastní péči. A to zřejmě přítel nemá…U manželů je to jinak
Markéta80: Když tam tedy zajdu a zeptám se oni mi to řeknou?
Gosi: Soud o alimenty by měl proběhnout teprve někdy v příštím měsíci. 2× mi poslal 2000,–.. za celou dobu, to mi tedy nepřijde jako důvod aby si dal našeho syna do daní a vyrejžoval na něm, když to řeknu hnusně víc něž mi kdy poslal. Protože o syna nemá zájem, ale peníze na něj by bral? Jeho známej mi řekl, že si psal našeho syna do daní.
@anonym691994 Pokud si dítě „dal“ do daní, tak to jeho mzdovka udělala na základě jeho čestného prohlášení. Tedy, on bude mít průšvih, že lhal a po něm to bude chtít zpětně finančák. Obrať se s tímto podezřením na příslušný FÚ.
@anonym691994 Aha a proběhl už soud o svěření dítěte do Tvé péče?
Demian: Pokud si ho tam nedal. A já se na FU poptám, že i myslím, že ano. Nebudu mít průšvih z toho, že jsem se pletla?
@anonym691994 Ne, nikdo Tě nebude popotahovat za to, že jsi dala podnět k prošetření.
Problém je v tom, že Ty nemáš syna svěřeného do své péče. Předpokládá se, že jej máte v péči oba a Ty už s tím teď nejspíš nic neuděláš.
Demian: Ačkoliv se o něj nikdy nestaral, nechce se s ním stýkat. Tak si ho do daní dát smí a brát si peníze? To je spravedlnot? Takže vydělá peníze na synovy i přes to jak se k němu má?
@anonym691994 Otec musí splňovat i podmínku společné domácnosti. Pokud nesplňuje, na slevu na dani nemá nárok
Blecha72: Děkuji. Ještě se zeptám. Musí si ho do daňového přiznání psát vždy, i když na něj nic neuplatňuje?
@anonym691994 Tam hraje roli to, že se jedná o vyživované dítě = dítě, žijící s poplatníkem ve společné domácnosti
On může tvrdit, že s dítětem ve společné domácnosti žije. Kdybys měla syna svěřeného do své péče, bylo by vše jasné. Takhle musíš dokazovat.
Jsi na RD nebo si můžeš slevu na dani uplatnit v práci Ty?