Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@demian Však netvrdím zachovat, má právo ale vyžadovat a pak třeba skartovat, ale ne jak tu padlo jen na základě RČ. Jinak to tu asi nevyřešíme, pokud je zakladatelka na RD a nemá příjmy a nemá kdo jiný uplatnit, pak je to jedno.
@Tara83 Tak jedno to není, mě by to vadilo už jen z principu a i kdybych si ho uplatnit nemohla, tak bych to stejně znemožnila někomu, kdo na to nárok nemá, protože s tím dítětem ve společné domácnosti nežije. Krom toho, zakladatelka žije se svými rodiči, takže si to mohou uplatnit oni.
@donaga píše:
Tak nějaký podvod lze vymyslet téměř na vše. Ale pak by se případná doskuse měla spíš nazývat „Jde zabránit podvádění?“.
Dobře, ale tady má zakladatelka pochybnosti o výběru peněz za dítě na daních..Nejlépe prostě zajít na FÚ
Zakladatelko, pokud žijete s dítětem u rodičů ať si ho dají oni do daní, ty máš dítě svěřené do péče? ale rodiče by to museli podat do 15.2. pokud jim daně udělá zaměstnavatel, pokud si je dělají sami musí to podat tuším do 31.3.
Zda si to podal - tak napiš důvod k prošetření na finanční úřad, bude to muset vrátit. Být tebou udělám to, o dítě se nezajímá nestará a peníze by chtěl - najednou je to otec
![]()
@j.a.n.i1 Dobře, ale co s tím? Já coby zaměstnavatel manžela/druha, nemůžu chlapovi ukončit daň. zvýhodnění na dítě, pakliže má řádně doloženo a podepsáno. Pokud mi nepřijde jeho žena např. s rozhodnutím soudu, předběžným opatřením…
@Tara83 No a třeba když ti napíše, že si dítě bude uplaňovat sama, jelikož od toho a toho data nesdílí s partnerem společnou domácnost, to mu to zvýhdnění taky s klidem uděláš? Pochybuji, že by měl aktuální papír od partnerky, že daně ona neuplatňuje.
Renda 81: Syna zatím do své péče svěřeného nemám, teprve v blížících se 2týdnech proběhne. Synovy je půl roku, zatím na něj tedy nikdo neuplatňoval. Ex s námi od narození ve společné domácnosti není. Ačkoliv já nic neuplatňuji a rodiče mají své děti na které uplatňují a dávat si našeho syna do daní nejspíš nebudou, tak nechci aby si ho tam dával on. Už jen z toho principu, že se nestará, ale peníze by chtěl. Zkusím tedy napsat na FU a poptám se. Děkuji
@anonym691994 A proč by si ho nedali do daní tvoji rodiče, když spolu bydlíte? Proč se dobrovolně připravovat o peníze, na které máte nárok?
@anonym691994 hele, já u MD pracuji, přítel si malou do daní dává, ale já mu musím podepsat že neuplatňuji slevu na dani a od něj sem musela doložit nějaký papír pro naší účetní že on uplatňuje, ale to bylo letos když jsem znova vyplňovala růžové prohlášení, nevím jestli to tak je, ale údajně je to letos nějaké nové.
Jinak jak píše @Jolynka když uplatňoval loni poprvé, musel i účetní do práce dát kopii rodného listu.
Nicméně, pokud máš podezření dej podnět, nikdo ti hlavu neutrhne když to pravda nebude a nic ti nehrozí
@j.a.n.i1 Neberu teď letošní rok. Ale takhle by mi mohl chodit zástup nasr…ženských, které se zrovna pohádají s chlapem doma. Tohle jsem taky zažila a bylo to peklo, překvapivě rozhodnutí soudu bylo úplně jiné, potažmo to, co prohlásili u soudu taky, že?
Tara 83: Jedno to určitě není, už jen z toho principu, že se na nás vykašlal tesně před porodem, a díky své nové známosti se praticky zapřásíhnul, že našeho syna vidět ani o něm slyšet nechce. Ale peníze by na něj uplatňoval? I když já nic neuplatní, on by rozhodně dle jeho názoru a postavení k našemu synovy už jen z princimu a slušného chování taktéž neměl. A dovolit si ho tam dát i přes tohle všechno je (ani nevím jak to nazvat) Zeptám se na FU
J. a.n. i1: Rodiče uplatňují slevu na 4své děti. Ročně jim vrací maximum co jim vrátit mohou, takže i když by jsi ho tam napsali, více už jim stejně stát nedá. Rozumíte jak to myslím?
Takže máš papír od sociálky, že bude soud o svěření do péče a že spolu nežijete???
jen ještě nebyl soud, to vezmi na finančák a oni to s tebou sepíšou, taky jsem to řešila. A proč by tvoji rodiče si neuplatnili slevu na dani na tvého syna, žila jsem u rodičů po rozchodu necelý rok, a taky si to uplatnili, pořád lepší když tvoji rodiče než ten co chce oškubat své vlastní dítě. A taky si zjisti zda neuplatňuje ve výplatě každý měsíc slevu na dítě - on s vámi nežije a tak žádný nárok na to nemá.
Synovi je půl roku, otec je napsaný v RL když se na tebe vykašlal před porodem, pokud ano až bude soud máš od něj právo do dvou let věku dítěte alimenty i na sebe. Nenech se oškubat. A otec má přibližně jak vysoký plat??
@anonym691994 Omlouvám se, beru to moc z profesního hlediska. Jedno to samozřejmě není. Nevím sice, kolik synovi je a jestli někdy uplatňoval, nebo to zkouší letos poprvé, ale zkusila bych to přes jejich účtárnu.
Renda81: Je napsaný v RL, protože před porodem jsme samozřejmě vypisovali papír „otec, matka atd“ To jsme vyplnili a po porodu jsem mu psala, že musíme vyzvednou RL, tak tam semnou šel a do RL se zapsat nechal. Já vím, že mám nárok na alimenty i na sebe, všichni včetně jeho rodičů mi říkají ať to udělám. Když jsme spolu byli měl jinou práci, v téhle nové práci, co vím od jeho rodičů vydělává okolo 13.000-15.000.. Domluvili jsme se, že mi Bude platit 2.000-3000, myslíte že i přes tuhle částku na našeho syna, mám možnost, že mi vypočítají i něco na mě? Žije u rodičů, byt mají vlastní, nic neplatí, pojistku na auto mu platí otec. Takže prakticky nemá žádné výdaje.