Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Podnájemník nám dává 6000 Kč měsíčně(rozepsané to nemáme),já platím družstvu celkem 6054 Kč. Ale právě mi není jasné, které položky z platby družstvu mohu uvést jako výdajové.3150 Kč je jen jedna z položek platby družstvu, ato část. členského vkladu.Asi to nepíšu dost srozumitelně.
@Hanula1212 můžu mít na Vás dotaz? My právě od léta budeme pronajímat druž. byt a nájemné bude celkové 8500. Z toho platíme družstvu 4374, je v tom záloha na teplo a ohřev tep. vody, dále je tam zahrnut úvěr družstva na revitalizaci domu, energie společných prostor, správní poplatek družstvu anuita apod. Mohu si všechny tyto položky, které mi družstvo vyúčtovává v předpisu nájemného zahrnout do výdajů. Resp. můžu danit jen ten rozdíl 8500-4374, pokud to tak uvedu ve smlouvě. A z tohoto rozdílu tj. 4126 odečíst těch 30% a zbytek zdanit? Nebo musím danit celý ten rozdíl případně odečíst 30% z 8500 Kč. Předem díky za odpověď
To je právě to, co zajímá i mě. také doufám, že nám někdo odpoví, jak je to správně. Díky
@Helča 38 já ten původní příspěvek četla, jen je problém v tom, že nemáte nájem a služby od sebe ve smlouvě rozdělené. Zálohy na služby jako je voda, teplo atd. a které pronajímatel vyúčtuje nájemci, nejsou součástí výdajů a ani příjmů. Stejně tak součástí nájemného nejsou úhrady za služby spojené s užíváním bytu, tzn. nemůžou být ani výdajem. Stejně tak nejsou výdajem ani příspěvky do fondu oprav. Do příjmů by měl jít jen čistě nájem.
Ještě dávám odkaz na Pokyn GFŘ, najděte si povídání k §9
http://www.financnisprava.cz/…GFR_D-22.pdf
@Hanula1212 díky za odpověď, takže jestli tomu dobře rozumím v mém případě (viz příspěvek výše) je příjem z pronájmu pouze 4126 a z toho mohu uplatnit buď výdaje paušálem 30% nebo skutečné výdaje. Vše co se platí družstvu tak není ani příjem ani výdaj. Co jsou tedy skutečné výdaje kromě již zmiňovaných úroků z úvěru na koupi bytu například? Mohu si uplatnit paušál 30% i když žádné další výdaje s příjmem z pronájmu spojené nemám?
@JanulaM proto jsem psala, že by to chtělo pro přesné rozlišení vidět smlouvy. Do výdajů a tedy ani příjmů nepatří zálohy na služby (tedy to teplo nebo voda například), takže ve smlouvě je potřeba tyto částky rozlišit. Co se týká toho úvěru a těch ostatních položek, tady to bez podrobného prozkoumání nejde určit. Co to je za úvěr? Na nějaké zateplení domu? Pokud ano, tak zeteplení je podle mého názoru technické zhodnocení, takže do výdajů pouze formou odpisů, ale na vyloučení z příjmů to taky nevidím, není to žádná záloha na služby. Můj názor - např. 6000,– nájem, k tomu 3000,– splátka tohoto úvěru, dala bych celých 6000,– příjem, do výdajů 0,– (nebo 30%)
Díky za odpověď, zkusila jsem vyplnit daňovou kalkulačku, tak uvidíme. Dnes už mi to nemyslí. Helča
@Hanula1212 napíšu Vám přesně ty položky, které mám v nájemním předpisu: jinak ten úvěr je družstva na revitalizaci domu, který nám nájemníkům rozpočítává měsíčně do nákladů, je v tom zateplení, nové okna atd.
anuita úvěr revitalizace domu 1581 Kč
Fond oprav
Správní poplatek
Příspěvek SČMBD
Pojistné
Daň z nemovitosti
Topné, vodné, stočné, elektřina, úžívání výtahu - to je jasné
Odměna představenstva DPP
které z těchto položek mohou být vyňaty z výdajů popř. příjmů prosím (kromě toho, co jsem napsala, že je jasné)
Předem děkuji
Zaměstnanec, který má celý rok jedno zaměstnání si podává přiznání sám. Má příjem z pronájmu pozemku - nevím teď přesně, ale myslím, že necelých 6000 Kč. Musí příjem z pronájmu do přiznání uvádět?
Ano musí. Pokud podává přiznání pak musí uvést veškerý zdanitelný příjem, i kdyby to byla 1 Kč.
@Hanula1212 Pokud by dělali roční zúčtování v práci, tak to nemusí uvádět?
Pokud je zaměstnaný a má ostatní příjmy (např. pronájem) do 6000,– ročně, není povinný podávat přiznání. Tzn. že si může nechat udělat roční zúčtování. Pokud si ale přiznání podá, musí uvést vše. Ale na požádání zaměstnavatele o provedení zúčtování je už pozdě.
@Hanula1212 Takže teď teda zaplatí o cca 900 Kč víc i když nemusí? ![]()
Příspěvek upraven 15.03.16 v 18:36
Nemusel by, pokud by nepodával přiznání. Takže správná cesta je buď přiznání nepodávat nebo tam příjmy z pronájmu zahrnout. Zda podá nebo nepodá, to záleží na něm. Pokud někdo podává přiznání (ať už z jakéhokoli důvodu) žádná hranice 6000 pro něj neplatí. V případě, že na to FÚ přijde, ponese všechny následky. Teda on možná ne, protože pokud někomu zpracujete daňové přiznání prohlašujete se podle NOZ za odborníka a pokud jemu někdo daň doměří + pokutu + úrok z prodlení, pak může tyto částky vymáhat na vás. A pokud už to bylo i minulý rok… Ale nechci strašit.