Daně - sleva na dítě

20
16.1.25 16:19

Daně - sleva na dítě

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem, a ráda bych Vás poprosila o radu.

Můj partner má dítě, s jeho matkou nemají dobré vztahy.
Nyní partner v práci řeší daňové přiznání za rok 2024, a rád by, jako každý rok, uplatnil slevu na dítě. Doteď s tímto neměl problém, ale bývalá partnerka začala na konci roku 2024 pracovat za minimální mzdu(do té doby byla vedena na Úřadu práce), a chce slevu na dítě uplatňovat také. Přítel se jí marně snaží vysvětlit, že toto podání z její strany je bezpředmětný, protože slevu nemůže uplatnit. Ona mu na základě toho nechce podepsat potřebné prohlášení, že slevu neuplatňuje.
Tento rok se snad dohodnou na tom, že každý bude uplatňovat půl roku. Ale jak jsem psala, doteď to neřešili, protože nebyla zaměstnána.

Mohu Vás poprosit o radu, jak v tomto postupovat dále? Mohl by partner například požádat zaměstnavatele bývalé přítelkyně, o poskytnutí potvrzení, že ona slevu neuplatní? Jsou případně další možné kroky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66302
16.1.25 16:33

To se jí divím, určitě jí tvůj partner ty peníze hned dával, protože patří jí. Pochybuju, že by měl dítě v péči on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
16.1.25 16:38

A on ji doteď ty peníze dával? Jestli dával, tak mohou v tomto zajetem systému dále pokračovat. Pokud ale ne a ona splňuje podmínky, tak ať si teď uplatňuje ona. Má beztak větší právo, když má s dítětem společnou domácnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19056
16.1.25 16:44

@JenDotaz kdo má dítě v péči, ten může uplatňovat. Pokud je ve střídavé, tak každý má nárok na 6m aby to bylo spravedlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32490
16.1.25 16:49

Daň uplatňuje ten, kdo má dítě ve společné domácnosti. Ve střídavé péči se lze dohodnout na tom, že uplatníte oba, v poměrné výši. Aspoň teda nevím o tom, že by byla nějaká změna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
16.1.25 17:34

@vokishka Mají dceru ve střídavé péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66302
16.1.25 17:44
@JenDotaz píše: Více

Tak jí dával půlku nebo si to celé nechával?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36951
16.1.25 17:45

A on tu slevu na dítě uplatňuje ročně? Ani když ji z toho nějaký peníze dá, mu to nechce podepsat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
16.1.25 19:09

Podle mě není pravda, že je nesmysl slevu na dítě uplatnit s nízkým příjmem. Sleva na dítě se chová tak, že může vzniknout daňový bonus a paní peníze dostane, narozdíl od jiných slev, kde tento případ nemůže nastat. Takže nízký příjem není argument, nic nepropadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
640
16.1.25 19:24

@Katkulka musela by mít za rok 2024 příjem ve výši minimálně 113 400 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
16.1.25 19:31

Jo, pardon, já sem to špatně přečetla. Nedošlo mi, že to řeší zpětně. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8519
16.1.25 21:28

@JenDotaz tak zaměstnavatel matky dítěte s tvým partnerem nemá co jednat, ona je zaměstnanec. Já pokud by přišel ex zaměstnankyně, že chce potvrzeni že ex neuplatňuje dítě, tak ho pošlu někam s tím ať si paní přijde sama. Kromě toho partner potřebuje doložit, že ex neuplatňovala dítě celý rok, nejen na konci roku. Myslím, že v pokynu k dani z příjmů je uvedeno, že pokud se rodiče při střídavé péči nedohodnou, řešením je daňové přiznání případně rozhodnutí od soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
17.1.25 12:05

Nejsem potvora, rozhodně nechci nikomu nic upřít, o holku se jako matka stará dobře.
Ale nerozumím tomu, proč by jí měl partner něco dávat? Přece jemu budou vracet to, co na daních celý rok odváděl.
Ona nepracovala z vlastní vůle, dcera už je dost velká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16921
17.1.25 12:06

Protože nemá nárok na celou slevu, když nemá dítě v péči pouze on. Když mají stridavou, poměrně by tedy měli mít i tu slevu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19056
17.1.25 12:31

Ale to neni co on odvadi na danich. To je Danovy bonus, ktery jde do plusu a ve vysledku pokud ma nekdo treba mzdu 21 hrubeho a uplatnuje si tri deti, tak mu v cistem prijde skoro 23 500,– misto 18 tis, ktere by mel dostat. Jednoduse, pokud maji stridavou peci, tyto prispevky maji byt napul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák