Kde a jak podat daňové přiznání, když už nejsem zaměstnaná?

26
13.1.25 18:04

Kde a jak podat daňové přiznání, když už nejsem zaměstnaná?

Dobrý den, uměl by mi prosím někdo spolehlivě poradit? Byla jsem zaměstnaná od ledna 2024 do půlky února v jedné společnosti, potom jsem byla na uřádu práce, cca v půlce dubna jsem nastoupila do nové práce ve které jsem po čase nastoupila na nemocenskou kvůli rizikovému těhotenství a v té jsem dostala výpověď někdy v červenci ale na nemocenské jsem byla dál až do nástupu na mateřskou.. teď jsem doma nezaměstnaná na mateřské dovolené. Nevím, kde nebo jestli vůbec a jak udělat daně? Moc děkuji za radu!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1434
13.1.25 18:14

Tak sama vyplnit buď online přes portál občana nebo růžový papír zanést na finanční úřad… Musíš k tomu mít potvrzení o příjmu, vygoogli si to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
13.1.25 18:16
@Gortyna píše: Více
Úplně nevím co googlit když jsem byla ve dvou pracích i na ÚP. Kdybych to našla na netu neptám se zde :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1434
13.1.25 18:25
@Kejtyna27 píše: Více

Zkus dát do googlu „jak vyplnit daňové přiznání“ on to za tebe nikdo neudělá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36204
13.1.25 18:34

Poslední zaměstnavatel ti může udělat roční zúčtování. Musíš o něj požádat do 15.2. a doložit potvrzení zdanitelných příjmu od všech zaměstnavatelů. Nebo si udělej přiznání sama na moje daně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
13.1.25 18:56

Sežeň si potvrzení o příjmech od všech loňských zaměstnavatelů, sežeň si potvrzení o době na úřadu práce, pravděpodobně potvrzení o nemocenské a mateřské.

Pokud používáš bankovní identitu, máš datovku nebo e-identitu, tak si to můžeš vyplnit na portálu mojedane.cz a pak poslat datovkou.

Ten formulář je snadné vyplnit. Jsou tam o instrukce, jak to poslat.

Nejjednodušší bude, když si tam hned najdeš to potvrzení o dani z příjmů a přijdeš si ten formulář, abys věděla, co všechno musíš doložit.

Pokud nemáš žádnou tu identitu nebo datovku, můžeš na konci vytisknout nějaké prohlášení, to podepsat, a donést nebo poslat na pracák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36204
13.1.25 19:03
@Furzhilda píše: Více

Potvrzení od pracáku, mateřské a nemocenské nepotřebuje.
Co má poslat na pracák?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
13.1.25 19:48

@JancaS84 Takže když pošlu všechny potřebné potvrzení bývalému zaměstnavateli tak mi ty daně udělat on? Chápu to dobře? A stačí mu poslat mejl, nebo mu musím poslat nějakou spešl žádost??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
13.1.25 19:52

Samozřejmě musí být žádost. Formulář najdeš na stránkách Finanční správy. Pokud žádost podáš, doložíš veškeré podklady a nemáš povinnost z nějakého jiného důvodu podat přiznání, je poslední zaměstnavatel povinen roční zúčtování provést.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.25 19:56

Od VŠECH zaměstnavatelů postřebuješ „Potvrzení o zdanitelných přijmech“ - papír vypadá takto: https://financnisprava.gov.cz/…/5460_24.pdf

Tady najdeš „online“ daňové přiznání: https://adisspr.mfcr.cz/…po/formulare
Daň z příjmů fyzických osob - a potom buď formulář:
Daň z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající pouze příjmy ze závislé činnosti ze zdrojů na území České republiky (včetně daňových nerezidentů České republiky) - od roku 2024 včetně (" tzv. Zjednodušený formulář„) — pro tebe bude asi tento
nebo: Daň z příjmů fyzických osob - od roku 2024 včetně (“Celé daňové přiznání") — pokud bys měla třeba příjmy ze zahraničí, pak vybereš tento

Vyplnit to není složitý, jsou u toho návody co a kam psát.
Nebo si zajdi na finanční úřad pro papírový formulář, u něho jsou taky pokyny. (Pozor, podepisuje se na dvou místech). Těch si vem víc a nauč se to na tom. Pokud bys tam měla něco blbě, tak ti paní na přepážce řekne, že musíš donést ještě toto a toto. (ale ona to za tebe nevyplní).

Určitě budou návody aji na youtube, nebo nějaký návody vygooglíš (ale pozor, aby to bylo pro rok 2024 a ne něco starýho).

My, co to vyplňujeme každý rok pro sebe, tak se taky musíme udržovat v obraze a zjistit si, co se změnilo.

• Citovat
  • Upravit
1853
13.1.25 21:48

@JancaS84 ti radí dobře, ve VŠEM má pravdu. Poslední zaměstnavatel to MUŽE udělat. Být na tvém místě, požádala/poprosila bych na mzdové oddělení osobně, pokud nelze, tak telefonicky. S tím, že bych se s nima současně domluvila, že jim pošlu zúčtování od prvního zaměstnavatele (je to jeho povinnost, ale taky bych slušně požádala a vyhla bych se slovám jako spešl apod.)
Protože ač je to pro ně jen chvilka práce (PC program), NENÍ to jejich povinnost (už u nich nepracuješ a bylas tam moc krátce). Takže možná tě spešl někam pošlou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
13.1.25 22:04
@BeaL píše: Více

Díky, vyřizuji něco takového poprvé, takže opravdu netuším jak to chodí, a ani jsem nevěděla že je na to přímo nějaký formulář, proto jsem se zeptala na spešl žádost 🤗 a v jiné diskuzi jsem se dozvěděla, přímo od účetní že pokud o to požádám, je to jejich povinnost mi zúčtování udělat. Děkuji za komentář 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
13.1.25 23:00

Zaměstnavatelé mají na to své - zákonem předepsané - formuláře. Jen je popros/vysvětli, co potřebuješ.
Když ti daňové přiznání neudělá poslední zaměstnavatel, tak bys ho musela udělat sama. Na formuláři od fin. úřadu (FÚ). Pokud by tomu tak bylo, tak na webové stránce FÚ by to mělo být velmi snadnější (po zadání údajů to web vypočte sám, ale nejsnadnější pro tebe je, aby ti to udělal posl. zaměstnavatel (beztak od něj potřebuješ zúčtování za celej rok).
Držím ti palce (neboj se o to požádat) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
14.1.25 05:39

@BeaL zaměstnavatel nedělá přiznání, ale zúčtování. Žádost musí být písemná, (nejen po telefonu), kde se vypisuji veškeré potřebné údaje o minulém zaměstnavateli, slevách atd. Pokud nema @Kejtyna27 povinnost podat přiznání, požádá o zúčtování do 15.2. a doloží všechny potřebné podklady, pak je poslední zaměstnavatel POVINEN jí roční zúčtování provést. A od prvního zaměstnavatele potřebuje Potvrzení o zdanitelných příjmech, nikoli zúčtování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
14.1.25 06:06
@JancaS84 píše: Více

Jak jsem psala, prohlášení nebo něco takového, co vypadne na konci z toho formuláře. Všechny přílohy může nahrát online, ale pokud to nemá jak důvěryhodně odeslat, tak dodá toto. Už si to přesně nepamatuji, dělala jsem to jen jednou, pak jsem měla datovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák