Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Nemocenská se nepočítá. Není to zdanitelný příjem. Jestli jsi si vydělala v práci jen 80 tis tak bohužel.
@Anonymní píše: Více
Jinak s tímto příjmem si s největší pravděpodobností ani žádný přeplatek na dani neměla.
Me právě zmátlo tohle, co jsě četla “ A právě za delší nemocenskou mohou lidé získat takzvanou daňovou vratku. „Z náhrady mzdy vyplácené zaměstnavatelem prvních 14 dní nemoci ani z nemocenské, kterou vyplácí sociální správa od 15. dne nemoci dál, se neodvádí daň z příjmu. A když se neodvede za daný měsíc daň z příjmů, nelze uplatnit ani měsíční slevu na poplatníka,“ vysvětluje expertka Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.
Podle zákona ale musí být vyplacena”
Ano, pak máš vratku na dani, třeba i když budeš pracovat půl roku a oul roku budeš na MD, nebo RD, počítá se sleva za celý rok a zaplacena daň je prakticky celá vrácena. Ale u slevy na dítě je to jinak, tam je ta podmínka pro nárok na bonus
No ale na to aby jsi to dostala zpět tu vratku, tak musíš splnit určitě podmínky, což ty nesplnujes. Ale samozřejmě si můžeš požádat posledního zaměstnavatele o roční zúčtování nebo si podat daňové přiznání. Možná, že dostaneš aspoň zpět něco za slevu na poplatníka. Záleží kolik jsi odvedla za celý rok na daních.
Na to podávání daňového přiznání asi pozor. Mně jednou na FÚ říkali, že je riziko vracení vyplaceného daňové bonusu při nesplnění výdělku šestinásobku minimální mzdy.
Přesně jak píše @pipa.k . Pokud sis děti uplatňovala měsíčně ve mzdě, musela bys je v podaném přiznání vrátit. Pokud sis je neuplatňovala, můžeš zkusit požádat o zúčtování, ale pochybuju, že při příjmu 80000 za 5 měsíců byla nějaká daň sražena, tak ani není co vracet.
Slevu na dani za deti jsem v minuloě roce mela ve třech výplatních páskách, zatímco slevu na poplatníka ve všech. Tak nevím. Přemýšlím o tom, ze bych si sama podala d. Přiznání, ale pořád nevím zda to má smysl. Jestli něco vrátí nebo ne.
Jo, jen ho podej a ty budes vracet ty 3 slevy na deti…
Přesně jak píše @j.a.n.i1 pokud přiznání podáš, budeš vyplacené bonusy vracet.
Ahoj chtěla bych se zeptat jestli mi budou letos vracet nějakou daň nebo ne a musím si daňové přiznání podávat. V roce 2024 jsem v lednu pracovala u jedné firmy a od února do poloviny března jsem byla na úp. Od poloviny března jsem byla zaměstnána do května a od té doby na nemocenské až do září. V září jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a ta trvala do konce roku 2024. Mohli by mi něco vrátit na syny. Uplatňuji si je jednou za rok. Děkuji
těžko říct, podáváš málo info. Bylo podepsáno prohlášení? Už sis dítě ve mzdě měsíčně uplatňovala? Kolik byla hrubá mzda? Jsi pořád zaměstnaná? Byla sražená nějaká daň? Nejlepší si vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatelů a podle něj zjistíš zda podat přiznání nebo požádat o zúčtování nebo je to zbytečné. Bez konkrétních info je to na křišťálovou kouli.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat zkušenějších. Nevím jak je to se slevou na dani za děti. V minulem roce jsem končila v zaměstnání, šle až na konci roku. Odpracováno mám od ledna do května / poslední květnová výplata. Poté ze zdravotních důvodů jsě marodila 4 měsíce a zaměstnavatel mi smlouvu ukončil v listopadu. Nevím, ale jak je to se slevou na dani. Četla jsem, že musím za daný rok vydělat 6ti násobek minimální mzdy. Ja vydělala do května 80 tis. Takže tohle nesplňuji, teď by me zajímalo, jestli se nemocenská počítá jako příjem pro výpočet dani. Jsem invalidní důchodce a mela jsem částečný úvazek, mám i důchod. Nevím jak to funguje, tak sd chci zeptat, někoho, kdo o tom ví více…